Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená kriminálka s výborným mužským hereckým kvartetem policistů - Trojan, Vetchý, Hádek  Taclík doplněná docentovými rodinnými žolíky Švehlíkem a Vlasákovou.  Divokou kartou za ženské policistky je Voříšková Ramba. Je částečně ukázkou nové generace nejen policistů: cítí se nevyužití, úkolováni je nehodnými podřadnými úkoly, vždy mají pravdu, která je v hlasitosti jejich názorů a ne ve faktech, které odmítají.  Na druhou stranu občas tu pravdu mají a něco dokáží. Nakonec jim patří budoucnost. Navíc zestárnou a snad zmoudří. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to řemeslně povedená detektivka. Diváka to zaujme (přestože neb proto, že to ukazuje i tu nezáživnou, mravenčí práci plnou slepých uliček a tápání), odsejpá to relativně svižně, místy to má i napětí, jakýsi vtip, nebo dokonce něco jako atmosféru.. Na druhou stranu to moc často sklouzává k žánrovým klišé. Některé postavy působí stejně tak zajímavě jako přiblble (Vetchý, Ramba). Celkově to vyzní jako spíše nevyužitý potenciál (třeba ten přínos profilování jsem v tom nějak nezachytil). ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Komediální kriminálka, kde vtip je spíš omyl, pátrání úsměvné a postavy černobílé jak televize za dob rady Vacátka. Jirka Strach z toho aj tak udělal celkem príma zábavu, ale já si říkám, jestli by si pan Mareš neměl vzít na chvíli dovolenou. Anebo si aspoň koupit jinou tužku, než s jakou psal První oddělení. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, tak detektivku si seňor Strach zkusil a teď už hurá zpátky do pohádky. Takle ne čoveče... Ještě ten první díl tomu dal docela atmošku a jakousi naději lepších zítřků. Ale poslední díl to uplně zazdil, zpomalil a odnapnul :o). Trochu mi přišlo zbytečný, že se to mělo tendenci podobat Případům 1 odd. Tím Vetchým to byl prodle mě špatnej tah, i když to zahrál jako dycky suprově, ale měli tam šoupnout někoho jinýho. Proti Trojanovi nic nemám, i když tohle si podle mě za rámeček uplně nedá. No, ale co mi pije krev od začátku, tak Ramba, já tu ženskou prostě nemůžu ani cejtit v jakýmkoli filmu... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově poměrně unylá minisérie. Nevěřil bych tomu, ale scénář se nepovedl. Je totiž překombinovaný zápletkou hledání nepolapitelného vraha, ale přitom zapomněl na postavy. Tím nepočítám strašlivě protivnou Rambu s jejím dětinsky hloupým anarchismem. Atmosféra seriálu nebyla dobrá, hra se záběry, zajímavé audiovizuální nápady, nic takového tu není. Samotné pátrání je zdlouhavé, což není ani tak výtka tvůrcům, ale není ani zajímavé. Chápu, že nad příběhem se musely hlavy tvůrců zapotit, ale výsledek je pro mě osobně hrozně mdlý, plný vlastně úplně zbytečných slepých odboček nikam a s rozuzlením v podobě akce, která hraničí s parodií (vrah užuž chce další zářez na pažbě a on mu do toho zrovna zazvoní jeden akademickej teoretik). Další výtka směřuje k postavě Trojana - na začátku jsme viděli konflikt mezi ním jakožto specialistou na psychologickou profilaci sériových vrahů a přízemním znalcem krabicových vín a salámů Vetchým. Jenže Trojan svůj obor vůbec neobhájil a psychologické profilování v příběhu nehraje vlastně žádnou důležitou roli. Nakonec stačilo najít zlotřilé rekvizitáře, co tu a tam čórnou ze skladu nějakou cetku a prodají ji v hospodě. Achjo, už končím, čím víc nad seriálem dumám, tím véc mě napadají samá negativa.... :-( a přitom to celé vypadalo tak nadějně! Nejlepší část série - cameo Filipa Renče, pobavilo :-). Tak ještě přece: k čemu se v seriálu omílá, že je Fousová dcerou mocného politika? Nemá to žádný dopad na děj, jen že navštíví být své ne-dcery. To je vše? A jestli mě iritovalo, jak kapitánka naprosto zásadně porušuje veškerá pravidla policejní práce, tak skutečnost, že to byla právě ona, kdo mohl za dopadení pachatele, mě dorazila. Čili takto se řeší kriminální případy? Anarchií k úspěchům? ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“ (fallrock)
  • V jedné scéně vidíme rozhovor velitele Šery (Ondřej Vetchý) a Lukáška (Oldřich Navrátil), během kterého Lukášek prohlásí, že pochází z Třebíče, které je Navrátil skutečně hrdým rodákem. Následně se ptá i Šery, který mu řekne, že pochází z Okříšek, tedy městysu na cestě mezi Třebíčí a Jihlavou. Zřejmě ani zde se pak nejedná úplně o náhodu, jelikož Ondřej Vetchý pochází z Jihlavy. (BrMikes)
  • Natáčelo se i v kavárně Kabinet v pražských Dejvicích. (Winster)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama