Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (181)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Tupí Dáni stretnú na dovolenke psychopatických Holanďanov, a po krátkej známosti sa za nimi vydajú do Holandska. Až tam okrem veterných mlynov uvidia, že ich noví kamaráti sú psychopati, no aj tak tam zostanú ako debilní. By som to otočila domov už iba keby som videla tú barabizňu, do ktorej ich pozvali. A keď tak nad tým rozmýšľam, to uvrieskané dievča s blbým plyšovým zajacom (po ktorého by som sa nikdy nevracala), si možno zaslúžilo to, čo dostalo. A k jej rodičom: "Prečo práve my?" - "Lebo ste nám to dovolili." Tie posledné vety myslím všetko vystihli. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[FEBIOFEST] Režisér fakt musí nenávidět Holanďany. Přičemž mi osobně už dávno známe, jak už to bylo i ve Simpsonových. Zde je trochu vážnější nota. V ní dlouho nevíme, o co jde pak se nám to vrátí dvojnásob. Atmosféra děje dobrá. Autor si i dost vyhrál ve vztazích, v tom, kdy chcete a nechcete někoho urazit. Finále je trochu fádní, protože mnohdy by šlo zachovat chladnou hlavu a nějak by se to vyřešilo. Ale chápu, že v těchto věcech se tak činí těžko. Tvrdý film, u kterého na rozdíl od amerických podobizen nemůžete čekat dobrý konec. "Vy jste se vrátil pro medvídka? To je od vás vskutku hrdinské!" ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Stupňuje se v něm napětí, a fakt sem si myslel, že konec bude trochu jinej. Režisér mě navíc připravil o větší zážitek, protože ta dánská rodina byla až k nesnesení nesympatická. A to koneční vyyustění bylo nechutný, mě ale nějak minulo. Ani v tom nevidím větší smysl, proč to dělali. Snad jedině v hospodě smažený jazyk s bramborem a tatarkou. 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Keď som si dával dokopy rebríček najlepšie hodnotených hororov za rok 2022, natrafil som prekvapivo i na tento dánsko-holandský film. S chuťou som sa doňho pustil a áno, je to fakt fest mrazivá záležitosť s drsným, nekompromisným záverom, z ktorého mi nebolo všetko jedno. Ale s hororom to nemá nič spoločné. Jasné, môžeme prižmurovať oči a jedno s druhým, ale toto je proste regulárny triler, hoc veci, ktoré sa na konci odohrajú, sú čistý horor. Viem, že si ako keby odporujem, ale verím, že keď film uvidíte, dáte mi za pravdu. Tá hranica je naozaj veľmi tenká a pre niekoho to skutočne bude horor. Pre mňa nie. Ak by som to chcel (nemiestne) odľahčiť, tak jediné, čo je na tomto filme hororové, sú scény, z ktorých je zrejmé, že sa v jednom dome stretli dva veľmi rozdielne páry a jeden z nich sa správa čudne, ale nie tak až do takej miery, aby ste vzali nohy na plecia. „Len“ je vám to proste strašne nepríjemné a prepadávate sa od hanby pod zem, hoc po správnosti by sa od hanby mal prepadať niekto úplne iný. Ono samozrejme nezáleží na žánri, ale na tom, či je film dobrý alebo nie. Nuž... nie je zlý, ale nevnímam ho ani ako strhujúci zázrak. Za silnú koncovku by som azda i 4* dal, ale kazí to nesympatický kasting, tomu odpovedajúce postavy, ich nelogické správanie (počas úteku nebol čas volať políciu? Ani na pumpe?) a keď som si zrekapituloval predchádzajúce dianie, dospel som k záveru, že áno, film mal neskutočne našponovanú atmosféru, kedy som vedel, že sa deje čosi strašné, ale naoko bolo všetko v poriadku. No a potom prepuklo peklo. Lenže! Spätne nedávalo množstvo scén zmysel. Nechápem už to, prečo sa na „to“ chystali tak dlho? Načo vôbec hrali také komplikované divadlo? Všetko sa dalo spáchať de facto v tej sekunde, čo návšteva vstúpila do domu. Na čo bola dobrá všetka tá hra trvajúca X dní a nocí? Prečo riskovali, že za ten čas utečú? A keď už to tak veľmi túžili riskovať, prečo ich nestrážili? Prečo nezamkli dvere? Prečo kamene? Prečo to nenarafičiť ako nehodu, že sa šli o polnoci okúpať a umrzli? Také závratné poškodenie tkaniva si všimne každý a nastane vyšetrovanie. Zasiahlo ma, že to výstižne ukazuje svet, v ktorom žijeme: za dôveru sa tvrdo platí, zrada prichádza z miest, kde to čakáte najmenej a o to drastickejšie na vás dopadne a zničí vás. Páčilo sa mi, že človek, ktorý nie je bežne zvyknutý na násilie, sa dostane do šoku, ak sa ho stane súčasťou. Prakticky nie je schopný reagovať inak, než ho prijať so sklonenou hlavou, nech sa okolo neho dejú akékoľvek beštiality. Väčšina ľudí proste nie je Rambo, verte mi. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tohle je film kde jsou všechny postavy nesympatické a přejete jim je to nejhorší bohužel se dočkáte jen ve 2 případech z 5 speciálně ta malá holka si zasloužila daleko něco horšího než to co se jí stalo. Tak, že dánský otec je takový idiot , že dvakrát má možnost odjet z tama a pokaždé to podělá jednou dokonce kvůli pos*anému plyšákovi, kterého v tom autě stejně má stačilo jen chvilku počkat a podívat se po něm pořádně ne on si musí hrát na hrdinu a musí tam prostě jet. Je takový idiot, že si nedokáže natankovat ani benzín.  Dánská matka je tak blbá, že volá místo policie lidem o kterých si myslí, že jsou divní a má z nich blbý pocit ačkoliv se tam necítí dobře a několikrát to zmíní nechce z tama odejít a stačí jí ubezpečení , že se dotyční budou chovat lépe. Navíc žádná vegetariánka by maso nejedla tak, že kecy , že ji k tomu nutily nejsou pravda mohla říct ne.  Ta malá holka je prototyp rozmazleného spratka, kterému rodiče dávají první poslední a ona to jen zneužívá. Holandský otec se od příjezdu chová jak psychopat a  dá jim možnost si to o něm i myslet dvakrát jim dovolí ujet přičemž ten druhý únik jim neprošel jen díky náhodě.  Holandská matka na tom není o nic lépe a to postižené děcko je divné už na pohled .  Mohlo klidně na ně upozornit, ale neudělalo to. Ohledně filmu problém je v tom, že se zde tak 70 minut nic neděje máte z těch lidí divný pocit a čekáte co se s nimi stane a pořád nic pak se dočkáte , ale není to ono. Srovnání s Děsivým dědictvím je mimo to mělo děsivé děcko jednu urvanou hlavu a divné scény tady není děsivé děcko jen jedno rozmazlené a jedno němé. Děsivé dědictví měIo důvody proč se dělo to co se dělo tady důvody nedávají smysl pokud jim šlo nechat si od někoho zaplatit večeři tak mohly pozvat někoho místního a vyšlo by je to na stejno pokud jim šlo o to děcko důvody jsou stejné.  Obal filmu je mimo to děcko není vůbec podstatné stejně tak název je mimo. 60 procent za vraždu ukamenováním což se v hororech moc nevidí , když pominu kanibalské horory neviděl jsem ji tuším ještě nikde jinde. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, Nizozemsku a Itálii, ale muselo být dočasně přerušeno kvůli pandemii covid-19. (Homerking)
  • Režisér Christian Tafdrup prohlásil: „Film vychází z mých vlastních zkušeností, hodně jsem cestoval a potkával spoustu lidí, o kterých jsem si myslel, že jsou cool, ale ukázalo se, že nebyli.“ (Homerking)

Reklama

Reklama