Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky historických letadel...vlastně jenom pro ně. 1) Flyboys odlétají na svůj poslední bojový let. Jistě lze pochopit nervozitu i selhání jednotlivců, zvláště, když je odchod z válečného pekla na dosah ruky, ale film předvádí hysterické chování většiny posádky za letu a u některých i před ním. Kde jsou zkušenosti z dvaceti čtyř předchozích bojových operací?_____ 2) Polovina osazenstva jsou nesympatické postavy s psychopatickými rysy._____ 3) První hodinu tvoří fádní seznamování s vojáky, aby pak divák sledoval jejich hysterické chování na palubě._____ 4) Film je výrazně hůře hodnocen na IMDB (69 %) oproti aktuálnímu stavu na ČSFD (78 %)._____ 5) Vzhledem k množství faktických nepřesností a chyb nemohu snímek vnímat ani jako informaci o válce._____ 6) Výstižný koment: danny79***. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Posádka bombardéru B-17, intimně nazývaného Memphiská kráska, se chystá na svoji poslední misi. Předchozích 24 úspěšně zvládli, a po této, pětadvacáté, si budou moci konečně oddechnout a odejít do civilu s myšlenkou, že to zvládli. Ale poslední mise bývá obvykle ze všech ta nejtěžší, a nejinak je tomu i 17.května 1943 při útoku na Brémy... Tak jsem zjistil, že ani nevím, jestli se mi film líbil nebo nelíbil. Na jedné straně mu nemohu nic vytknout (kromě občasné televizní laccinosti), na straně druhé se, i přes poutavost prostředí, vcelku nic nedělo - start - autopilot až na místo - dvě otočky - shození bomby - a šup zpátky. Trochu to přeháním, ale opravdu mi celý útok přišel jen jako výlet do Brém (útočící německé stíhačky se netrefily, protiletecká obrana taky ne)... ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, proč má film takové vysoké hodnocení, mě tedy nijak zvlášť neupoutal, snad jenom scény z vnitřku letadla byly pro mě hodně zajímavé, prptpže tam toho bylo hodně vidět, na rozdíl od ponorek a tanků, kde je šero. Ono asi i ve skutečných létajíích pevnostech bylo šero, ale pro potřeby filmu přidali světlo? Každopádně to bylo zajímavé. Ačkoli proti dojákům se vždycky spolehlivě obrním, tak tady mě přeci jenom pohnulo to čtení dopisů od rodičů mrtvých vojáků. Fakt nevím, jestli bych byla schopná něco takového napsat..... ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Klasickou metodou natočený film o letcích z druhé světové, který je skoro stejně emotivně silný, jako Ponorka. Oceňuji hlavně dobře vykreslené charaktery posádky, díky nimž budete celý útok na Brémy prožívat téměř jako jejich spolubojovník. Pocitu autenticity však silně napomáhají i fenomenální výkony mladých herců a Catonovo režisérské umění, které je založeno na klasické obrazotvornosti. S modernějším hávem (Základní Instinkt 2) by to neměl přehánět. :) ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Po cca deseti letech jsem se vrátil k jednomu z nejoblíbenějším filmů mého dětství. A můžu říci, že jako jeden z mála neztratil nic na své kráse. Příběh je jednoduchý a přímočarý, nečekejte žádné zvraty ani přílišná dramata. Herci jsou velmi přesvědčiví a krásný old-school soundtrack dodává příběhu nádech nostalgie. Jeden z nejlepších oddychových válečných snímků. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • Posádka Memphiské krásky létala v 91. Bombardovací skupině. Ve stejné létal v té době hvězdný herec Clark Gable. (liebgott)
  • Scéna, kdy piloty nabádají, aby nezasáhly školu, je skutečně založená na startegii amerického letectva, kdy díky vysoce výkonnému Noredenově zaměřovači dokázali za příznivých podmínek zasáhnout cíl s jen nepatrnou odchylkou. Naopak Britové se s přesným denním bombardováním vůbec nemazali a vykonávaly plošné nálety v noci. Ale abychom byli spravedlivý, ideální podmínky pro bombardování s Noredenem byly jen málokdy, takže Američané zasáhly spoustu civilních objektů. (liebgott)

Reklama

Reklama