Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobře, že takový film natočili. Je dobré si připomenout, jaká ta válka byla vlastně naprostá pakárna, že? Nahňácat co nejvíc lidí do železné kisny, dát tam co nejvíc kulometů a vyrazit na výlet na kontinent. Naděje na sestřelení téměř tutová. V Memfiské krásce je pár silných momentů, člověk si prohlídne létající pevnost, vzdušné souboje, dobrý film. Ale naší Nebeští jezdci to rozhodně nejsou, ani Tmavomodrý svět. Takže stačilo jednou. 80% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Realistické válečné drama nejdéle sloužící posádky bombardéru při denním náletu na Brémy. Kdysi mi trochu vadila jistá jednoduchost scénáře a absence velkých citů, nyní napotřetí však zvyšuji hodnocení - právě za tu strohou dobře vystiženou válečnou pravdu o letcích. Churchill o nich pronesl: "Ještě nikdy na poli lidského konfliktu nedlužilo tolik lidí tak mnoho tolika málo lidem." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gS3AQepBW-g ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to množství mladých a dnes již velice známých filmových i seriálových obličejů, které se v tomhle filmu mihlo. Samotný film je vlastně docela prostý, ze začátku se trochu táhne a ani akční sekvence v druhé polovině nejsou vizuálně nic extra, ale hodně to vyvažuje velice sympatická posádka, překvapivě příjemná porce hrdinského patosu a napínavý konec. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Po cca deseti letech jsem se vrátil k jednomu z nejoblíbenějším filmů mého dětství. A můžu říci, že jako jeden z mála neztratil nic na své kráse. Příběh je jednoduchý a přímočarý, nečekejte žádné zvraty ani přílišná dramata. Herci jsou velmi přesvědčiví a krásný old-school soundtrack dodává příběhu nádech nostalgie. Jeden z nejlepších oddychových válečných snímků. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, proč má film takové vysoké hodnocení, mě tedy nijak zvlášť neupoutal, snad jenom scény z vnitřku letadla byly pro mě hodně zajímavé, prptpže tam toho bylo hodně vidět, na rozdíl od ponorek a tanků, kde je šero. Ono asi i ve skutečných létajíích pevnostech bylo šero, ale pro potřeby filmu přidali světlo? Každopádně to bylo zajímavé. Ačkoli proti dojákům se vždycky spolehlivě obrním, tak tady mě přeci jenom pohnulo to čtení dopisů od rodičů mrtvých vojáků. Fakt nevím, jestli bych byla schopná něco takového napsat..... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)
  • Posádka Memphiské krásky létala v 91. Bombardovací skupině. Ve stejné létal v té době hvězdný herec Clark Gable. (liebgott)
  • Scéna, kdy piloty nabádají, aby nezasáhly školu, je skutečně založená na startegii amerického letectva, kdy díky vysoce výkonnému Noredenově zaměřovači dokázali za příznivých podmínek zasáhnout cíl s jen nepatrnou odchylkou. Naopak Britové se s přesným denním bombardováním vůbec nemazali a vykonávaly plošné nálety v noci. Ale abychom byli spravedlivý, ideální podmínky pro bombardování s Noredenem byly jen málokdy, takže Američané zasáhly spoustu civilních objektů. (liebgott)

Reklama

Reklama