Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro filmy, kde není jediný kladný hrdina... Každý v tomto snímku je víceméně sketa - někdo poměrně velká, jiný jen malá rybka, ale každý má svá tajemství, svou 13. komnatu - někdo spí s bráchou svýho manžela, jinej nikdy nebyl synovi dobrým tátou, někdo si občas odskočí z práce na dávku... Až se to jednoho pěknýho slunnýho dne vážně pos*re. A pak přichází na řadu buď a nebo, všechno nebo nic. A taky mám slabost pro Philipa Seymour Hoffmana ;-) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet nám ve svých třiaosmdesáti letech dokazuje, že se v žádném případě nechystá do filmového důchodu. Naopak natočil skvělé novodobé drama o požítích dvou bratrů, kteří se rozhodnou své problémy řešit velmi nešetrnou cestou skrz rodinný podnik. Co dělá příběh poutavějším je bezesporu jeho mozaikové poskládání, které vás donutí film neustále sledovat. Phillip Seymour Hoffman zahrál na výbornou jako vždy. Než Hoffman mi větší radost udělal Ethan Hawke, který zahrál mladšího bratra též na výbornou a líbil se mi ještě o malinko více. Na pět hvězdiček tomu něco chybělo, ale za zkouknutí to určitě stojí a mohu jen doporučit...... ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej je dokonalá ukázka hesla "co může, to se posere, co nemůže, to se posere hned dvakrát" aneb chtít okrást vlastní rodiče prostě není dobrý nápad. Právě tohle totiž napadlo Andyho, který se díky daňovým podvodům dostává do obtížné finanční situace. Tak tento plán navrhne svému bráchovi Hankovi, který už v obtížné finanční situaci dávno je. Slovo dá slovo a jde se do akce. Jenže ne vše jde podle plánu, kdy se nikomu nemělo nic stát… Tenhle originální snímek je další z dílny Sidneyho Lumeta, který je v 86 letech (!!!) stále čilý. Já osobně doufám, že mu zdraví vydrží minimálně do stovky. Ale zpět k filmu. Nejvíc mě zaujali herci - ať už hlavní trio Hoffman, Hawke a Finney nebo Marisa Tomei, která je zatraceně sexy, či má oblíbenkyně z The Wire Amy Ryan - ti všichni byli skvělí a dokonale ztvárnili své role. Je škoda, že místy film trochu ztrácí dech, takže nemůžu dát plný počet. Ale tohle nemění na faktu, že si film určitě pustím znovu a možná půjdu i na maximum po dalším zhlédnutí, zhola nic. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $7,084,227Tržby Celosvetovo $25,134,918║__║Tržby za predaj DVD v USA $3,175,546 //počet predaných kusov 209,068║ Výborne zostavený príbeh, plný silných momentiek a šokujúcich zvratov, škoda že je na celej dĺžke podaní až tak neskutočne chladno a tým pádom k nikomu zo zúčastnených nešťastníkov nepocítite žiadnu ľútosť, a popri tom ste takmer s nimi trpeli po celý ten čas, tie ich strasti a sebautápanie. /80%/ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, peníze… … … … … … rodina. Brutálně neveselá záležitost. Sidney Lumet i ve svých čtyřiaosmdesáti udivuje neobvykle vystavěným rodinným dramatem. Z více perspektiv zkoumá, proč je dnes „normální“, když nějaký magor vběhne do krámu a zastřelí starou dámu. Co někoho donutí volit takto krajní možnost a co ho to následně stojí. Mozaikovité vyprávění nemá za cíl šokovat po dosazení posledního dílku, jde spíše o hru s různými úhly pohledu a rozdílným vnímáním téže situace s a bez znalosti souvislostí. Lumet nikam nespěchá, neexperimentuje a hezky starosvětsky buduje atmosféru, čehož dnes dbá málokdo. Nakládání scenáristy Kellyho Mastersona s psychologicky zajímavě prokreslenými postavami je možná kruté (na americký film každopádně), ale jinak by mu těžko posloužily zároveň jako figury v nečekaně cynickém podobenství. V životě jsou prostě momenty, kdy peníze pozbývají veškeré své hodnoty, kdy jdou sebelepší či sebehorší (což někdy vyjde nastejno) rodinné vztahy nenávratně do háje… . Ač se film vyznačuje fatalistickým vnímáním světa, které je navíc zvýrazněné „osudovou“ hudbou Cartona Burwella, dokázal mě neustále překvapovat. Možná právě proto, že osud je nevyzpytatelný a na rozdíl od tuctových amerických počinů volí i v momentě kdy by každý očekával smíření cestu mnohem bolestivější. Mnohem méně příjemnou. Přesně takové budou dvě hodiny vašeho života, rozhodnete-li se je obětovat Ďáblovi. 75% Zajímavé komentáře: Adrian, Mahalik, tangerine1, scajo ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama