Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Filmů s vláčkama prostě není nikdy dost, zvláštně pak když je v Česku kvalita filmů na takový úrovni jako kvalita kupé ve vlakovým spoji mezi Třebíčem a Brnem...... Nový snímek Jiřího Havelky, Mimořádná událost, který je inspirován podle (ne)skutečné události, je pozoruhodný počin. Jiří Havelka sice tentokrát nedokázal napodobit onu mistrovskou teatrálnost a specifickou spontaneitu, s níž exceloval a zabodoval jak u diváků tak kritiků ve svým předchozím projektu Vlastníci, ale stále jde o velice komorní a "divadelní" film – akorát krom onoho divadelního rozměru (nebo chcete-li formálních proporcí) či dramaturgicky sevřeného konceptu pracuje s širší anekdotickou premisou, národními stereotypy, skečovým trapnohumorem (který má až nečekaně dobrý timing) a karikaturními postavičkami. To vše v celkové tvůrčí synergii utváří hodně jízlivý výsměch české povaze, společenskému skepticismu a mediální senzacechtivosti, který však chtě nechtě jede pouze na půl plynu (a k tomu všemu ještě pozpátku). Navíc vedlejší podzápletky a celková rovina politický satiry působí vcelku zbytečně, repetitivně (což jde jakž takž odpustit poněvadž zde figuruje jako leitmotiv) a jsou až moc velkou pěstí na oko, která nezapadá do mechanismu tohoto vláčku, který nikdo neřídí.... Vzhledem ke kvalitám tuzemský filmotéky je tedy trošku nefér Mimořádné události kdeco vyčítat, protože kvalitních českých filmů je v současnosti jak šafránu – jenže tuto kritiku si zkrátka zaslouží. To však nemění nic na tom že jde o hooodně zábavnou frašku s bezchybným hereckým ansámblem, která spíš funguje jako kolektivní zážitek (zda za to může právě letní kino asi hraje svou roli), a která je víc než svéráznou a neméně zajímavou kuriozitou v rámci český kinematografie – ta cynická a přesto pravdivá výpovědní hodnota tam prostě je a mnohdy umí provokativně tnout do živého. Nebudu ani lhát když řeknu, že lepší disstrack na Český dráhy a čecháčkovskou malichernost delší dobu neuvidíte.... Palec hore za cameo Lindy Bartošový, perfektní běžící džouky a popkulturní reference na Jardu Baldu a bábu pod kořenem. Vysočina je skutečně unikátní kraj. UŽ! ...... [VERDIKT: 8 jednokolejek z 10] ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

U mě to nakonec vyhrál pan Kopta...i když casting je zde celkově velmi povedený. Dále mi zbývá už jen plytký humor, podpořen trapnými vulgarismy a přehnaně vykarikaturované postavy...vrcholem všeho je duo Kopfrkingl a malý Sheldon, možná je toto přirovnání jen výplodem mé mysli, ale přesto jsem se tomu nedokázal ubránit. Slabé, každopádně určitou úroveň lze nalézt, když film porovnám s podstatně stupidnějšími komediemi, které u nás každoročně vznikají. Tuto úroveň ale přes vyšší hodnocení nedostanu, snad příště... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divoká historka ze železniční trati Kolešovice - Chrášťany. A to je zároveň Achillova pata snímku - na dvacetiminutovou krátkometrážní filmovou povídku by to v klidu stačilo, ale na celovečerní film je to dost řídké...a nezachránily to ani další přidané satirické nástavby...ve výsledku to bohužel opravdu nejvíc připomíná takový lepší Kameňák 2.0 ... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu ve mně bobtnal pocit, že Havelkův humor začíná být poněkud upocený a MU to hezky zosobňuje Koptovým čtvrtmaratonem, doslovným running jokem. Havelka se ani nesnaží o vytvoření jakékoliv uvěřitelné atmosféry a od začátku má herce narvané ve škatulkách, ti pak poslušně deklamují omšelé repliky a nevybočí k něčemu zajímavějšímu ani o milimetr. Srovnávat tento film s Kalamitou snad ani není třeba, ale i například ve své době tvrdě strhaná Göblova nádražní suchařina Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí poskytovala autentičtější poetiku trapnosti než MU, kde si tvůrci dali nejvíc práce s designem úvodních a závěrečných titulků a vše mezi tím je naplněné lhostejností povýšit scénář, založený na omezeném prostoru, kamkoliv nad úroveň toho, že se dá natočit a označit jako satirická komedie. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se moc těšil a o to víc jsem byl asi zklamaný. Filmu chybělo tempo i napětí, humor se dostavoval hlavně při narážkách na "bábu pod kořenem" nebo "atentátníka, který si hrál na islámského teroristu". Za mě to chtělo zvolit jinou hudbu, lépe vystavit scénář a dát filmu trochu spád. Já zažil sebevraždu, když jsme jeli vlakem do Jihlavy. Z toho by byl možná lepší film, než z tohoto. Slabé 3 hvězdy... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Když myslivec míří na instruktora autoškoly puškou Mosin-Nagant, má nejprve páku závěru směrem nahoru, což by odpovídalo tomu, že po předchozím výstřelu vyhodil nábojnici a už nemá nabito. V dalších záběrech už ale páku vidíme v poloze vodorovné, připravené ke střelbě, aniž by byl vložen náboj. (Veena.cz)
  • Most, který se ve filmu objevuje, ve skutečnosti vůbec neleží na trati mezi Kolešovicemi a Chřášťanami. Jedná se o Strachovický most a leží na trati 162 (vzdušnou čarou cca 15 km od Kolešovic). Také tunel, kterým vlak projíždí, se na trati Kolešovice–Chřášťany nenachází. (Krabroz)
  • „Názvem si nadbíháme, ale samozřejmě doufám, že ano, že to bude pro diváky mimořádný zážitek v mnoha ohledech,“ řekl režisér a scénárista filmu Jiří Havelka. (SONY_)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama