Reklama

Reklama

Dne 5. října 2017 vyšel v deníku New York Times článek, který otřásl Hollywoodem v základech. Text odhalil jednoho z nejvýznamnějších filmových producentů Harveyho Weinsteina (mimo jiné majitele šesti Oscarů v nejprestižnější kategorii „Nejlepší film“) jako sexuálního predátora. Producent desítky let zneužíval své mocenské postavení, když kariéru u filmu „prodával“ za poskytování sexuálních služeb. Léta mu to procházelo, své oběti buď umlčoval penězi, nebo profesně likvidoval. Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten jít s ním do otevřeného střetu. Do nerovného souboje se pustily až dvě novinářky listu New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), které věděly, že alfou a omegou jejich reportáže bude najít ženu, která by se nebála promluvit. Drama Když promluvila se velmi blíží oceňovaným klasikám Všichni prezidentovi muži a Spotlight poctivou a detailní, skoro až detektivní rekonstrukcí práce dvou novinářek, které se pustily do boje proti nerovnému soupeři, v němž na první pohled neměly sebemenší šanci na úspěch. Ve snaze nalézt Weinsteinovu oběť, která se přestane bát, si postupně uvědomují, že materiál, který připravují, může mít zásadní vliv nejen na domnělého násilníka a jeho oběti, ale i na celou společnost a její vnímání pojmu „sexuální násilí“. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

Othello 

všechny recenze uživatele

Ze stejného pytle jako The Insider, Truth nebo třeba The Post, takže davido-goliášovská bitva proti zkorumpovaným mocenským strukturám skupinkou přesvědčených investigativců. Navíc to obsahuje celkem důležité a detailní monology přeživších o povaze jejich zneužití pro ty, kteří stále ještě nejsou schopni pochopit, že znásilnění není jenom to, když na vás v noci vyskočí ze křoví chlupatý námořník s páskou přes voko. Bohužel, oproti jiným zástupcům žánru novinářských dramat, ten film nemá příliš zajímavé postavy, protože jejich jediná vlastnost mimo novinářské zarputilosti je demonstrace potřeby sdílené/otcovské mateřské, s čímž si paradoxně ten film ale nedokáže poradit, takže oba manželé protagonistek jsou úplně bez vlastností a prakticky by nemuseli mít ani obličeje. Pobavila scéna s dotěrným blbem na baru, který je regulérně tenhle týpek. Uznávám, že v takovémto světě bych nechtěl žít. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(83/2023) / Ale hej, nakoniec fajn. Páčilo sa mi, že si ide film tak trochu vlastnou cestou a namiesto prvoplánových emócií ide skôr cez poctivé stvárnenie práce novinárskeho teamu, ktorá nakoniec viedla k celkom šokujúcemu odhaleniu a aj k odsúdeniu. Mulligan je skvelá, poslednú dobu som ju videl ešte v pár filmoch a mám rád ako hrá svoje postavy, civilne, uveriteľne. Zoe Kazan je výborná tiež. Myslím si, že tento film bol potrebný, ja som sa čo to nového dozvedel a aj ako osveta to funguje. Dobrá filmárčina klasického strihu. (8/10) ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to hodně dobrý film, který mi dost příblížil kauzu s Weinsteinem, o které jsem věděla spíš jen povrchově. Nicméně mi ale přišlo, že tomu filmu pořád něco chybí, přišlo mi to takové mdlé a bez jiskry. Koukat se na to dalo, vydržela jsem to celou dobu, i když Carey Mulligan moc jako herečku nemusím a není mi příliš sympatická, tak se na to dívat dalo. Místy jsem měla i hustí kůži a slzy v očích. Je to hodně silné téma a věřím, že takových případů bylo a je v Hollywoodu daleko daleko víc. Jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo a ještě tím, že použili reálné nahrávky s Weinstem tomu dodali na autentičnosti a měla jsem z filmu lepší zážitek. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Tak rok 2017 budeme mať všetci ešte nejaký čas v pamäti. No aby som bol celkom úprimný, tak "She Said" nie je úplne filmom, aký som očakával. Ide o zlý zážitok? Nie. Myslím si, že niektoré scénky sú celkom silné, no neviem sa ubrániť pocitu, že to mohlo byť ešte o niečo silnejšie. Najmä keď si vybavím celkový pocit, ktorý vo mne zanechal projekt "Spotlight". Tu to nemá vôbec nejaký výslednejší a silnejší moment. Problém totiž tkvie v tom, že nevidíme poriadne aké úskalia naše novinárky musia prekonávať, alebo že by mali pod nohami obrovské polená. To je asi najväčším problémom. No je treba uznať, že je to film, ktorý aspoň treba pozrieť, aby ste tak trošku mali možnosť pochopiť čo za človeka v skutočnosti Harvey bol. Pretože aj bez jeho skutočnej prítomnosti je to miestami celkom náročné vnímať, keď si človek uvedomí čím si mnohé tieto ženy museli prjsť a akým spôsobom boli zneužité. Je to hnus. A som rád, že vo výsledku dopadol tak ako dopadol. Zasiahlo ma to. No som si vedomý veľmi dobre skutočnosti, že mohlo aj viac. takže na zhliadnutie odporúčať môžem. Hodnotenie: A- ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Od Carey Mulligan a Zoe Kazan dobře zahrané a od režisérky podané nanejvýš důvěryhodně, ale marná sláva na mě byl film příliš suchopárný.  Pátrání novinářek pro mě nebylo dostatečně intenzivní, oběti jsou vykresleny natolik povrchně, že jsem s nimi nedokázal víc soucítit a celkově mi chyběly vypjaté scény, ve kterých by se snažil Weinsteinův tým házet žurnalistům klacky pod nohy. Chápu důraz na autentičnost, ale někdy neškodí popustit uzdu fantazii a realitu si trochu přibarvit. A svou roli tu hraje i fakt, že jsem k celému #metoo trošku skeptický. Určitě nerozporuji Weinsteinovu vinu a jemu i mnoha dalším přeji jen to nejhorší, ale zároveň mám pocit hraničící s jistotou, že postupně celé hnutí spadlo do roviny vyřizování si osobních účtů či snahy se zviditelnit a vydělat. Buď jak buď z hlediska filmařského se jedná o neobjevnou rutinu, která neurazí, ale ani nenadchne. 50% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Uprostred škandálu #MeToo niekoľko novinárok v The New York Times verejne obvinilo korešpondenta týchto novín v Bielom dome, Glenna Thrusha, zo sexuálneho obťažovania. The Times to prešetrili a verejne potvrdili, že obvinenia sú pravdivé. Napriek tomu, že všetky ostatné veľké noviny prepustili zamestnancov, ktorí sa dopustili sexuálneho obťažovania, The Times sa rozhodli ponechať Trusha na svojej pozícii, čo nahnevalo väčšinu novinárok v novinách, pretože to považovali za zradu hodnôt #MeToo. Glenn Thrush ako postava vo filme nevystupuje. (Arsenal83)
  • James Austin Johnson, ktorý v tomto filme hrá hlas Donalda Trumpa, bol v roku 2021 obsadený do Saturday Night Live (od r. 1975), aby hral najmä rolu Trumpa po tom, čo sa videá s Johnsonovým napodobňovaním Trumpa stali virálnymi. (dwdb)

Reklama

Reklama