Reklama

Reklama

Dne 5. října 2017 vyšel v deníku New York Times článek, který otřásl Hollywoodem v základech. Text odhalil jednoho z nejvýznamnějších filmových producentů Harveyho Weinsteina (mimo jiné majitele šesti Oscarů v nejprestižnější kategorii „Nejlepší film“) jako sexuálního predátora. Producent desítky let zneužíval své mocenské postavení, když kariéru u filmu „prodával“ za poskytování sexuálních služeb. Léta mu to procházelo, své oběti buď umlčoval penězi, nebo profesně likvidoval. Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten jít s ním do otevřeného střetu. Do nerovného souboje se pustily až dvě novinářky listu New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), které věděly, že alfou a omegou jejich reportáže bude najít ženu, která by se nebála promluvit. Drama Když promluvila se velmi blíží oceňovaným klasikám Všichni prezidentovi muži a Spotlight poctivou a detailní, skoro až detektivní rekonstrukcí práce dvou novinářek, které se pustily do boje proti nerovnému soupeři, v němž na první pohled neměly sebemenší šanci na úspěch. Ve snaze nalézt Weinsteinovu oběť, která se přestane bát, si postupně uvědomují, že materiál, který připravují, může mít zásadní vliv nejen na domnělého násilníka a jeho oběti, ale i na celou společnost a její vnímání pojmu „sexuální násilí“. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

elanius 

všechny recenze uživatele

(83/2023) / Ale hej, nakoniec fajn. Páčilo sa mi, že si ide film tak trochu vlastnou cestou a namiesto prvoplánových emócií ide skôr cez poctivé stvárnenie práce novinárskeho teamu, ktorá nakoniec viedla k celkom šokujúcemu odhaleniu a aj k odsúdeniu. Mulligan je skvelá, poslednú dobu som ju videl ešte v pár filmoch a mám rád ako hrá svoje postavy, civilne, uveriteľne. Zoe Kazan je výborná tiež. Myslím si, že tento film bol potrebný, ja som sa čo to nového dozvedel a aj ako osveta to funguje. Dobrá filmárčina klasického strihu. (8/10) ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který by moc chtěl být další Spotlight, na to úplně ale nedosahuje. Chvílemi jsem měla pocit, že sleduju dokument, ovšem ve druhé polovině už se našlo hned několik silnějších momentů (opravdové nahrávky Weinsteina) a docela oceňuji snahu o autentičnost. Pořád si myslím, že z toho šlo vytřískat o něco více, ale ve své podstatě to vlastně docela fungovalo. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Film Když promluvila se vrací do roku 2016, kdy investigativní novinářka deníku The New York Times Megan Twohey pomohla zveřejnit příběhy několika žen obtěžovaných tehdejším prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Odvážné oběti se od veřejnosti dočkaly jen odsudků, pohrdavých komentářů či dokonce výhrůžek ze strany podporovatelů Trumpa, jehož americký lid zhruba měsíc po vydání článku zvolil prezidentem nejmocnější země světa. Zklamanou Twohey (Carey Mulligan) o pár měsíců později osloví její redakční kolegyně Jodi Kantor (Zoe Kazan), k níž se dostala informace, že jeden z nejúspěšnějších hollywoodských producentů Harvey Weinstein sexuálně napadl známou herečku Rose McGowan a že podobných případů se ve věhlasné továrně na sny odehrálo mnohem více. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ze stejného pytle jako The Insider, Truth nebo třeba The Post, takže davido-goliášovská bitva proti zkorumpovaným mocenským strukturám skupinkou přesvědčených investigativců. Navíc to obsahuje celkem důležité a detailní monology přeživších o povaze jejich zneužití pro ty, kteří stále ještě nejsou schopni pochopit, že znásilnění není jenom to, když na vás v noci vyskočí ze křoví chlupatý námořník s páskou přes voko. Bohužel, oproti jiným zástupcům žánru novinářských dramat, ten film nemá příliš zajímavé postavy, protože jejich jediná vlastnost mimo novinářské zarputilosti je demonstrace potřeby sdílené/otcovské mateřské, s čímž si paradoxně ten film ale nedokáže poradit, takže oba manželé protagonistek jsou úplně bez vlastností a prakticky by nemuseli mít ani obličeje. Pobavila scéna s dotěrným blbem na baru, který je regulérně tenhle týpek. Uznávám, že v takovémto světě bych nechtěl žít. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Díky němu a jeho bratru Bobovi k nám nejen v 90. letech mířily skvosty jako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare, Vřískot, Dobrý Will Hunting nebo Anglický pacient. Se svou produkční společností Miramax byl na vrcholu. Už tehdy se ale v zákulisí filmového byznysu muselo šuškat o tom, že na vrcholu býval ještě ve zcela odlišných situacích. Jak už to ale tak bývá, k vrcholu patří i pád. Mravenčí práce (nejen) dvou investigativních novinářek z New York Times tehdy podnítila velkou proměnu pohledu na sexuální útlak a stála na počátku hnutí MeToo. A zdaleka nešlo jen o mlčení v otázkách zneužívání v Hollywoodu a filmové produkci, ale o fungování vztahů na pracovištích obecně. Novinářky objíždějí množství žen, získávají si jejich důvěru, bojují s jejich strachem a doufají, že některá i neanonymně promluví. Snažily se „obelstít“ i systém peněžních vyrovnání a závazků mlčenlivosti, na který Weinstein spoléhal. Děje se tak bez tklivých momentů, bulvarizace či umělého dramatizování, s úctou a decentně. Chtělo to ovšem víc poutavosti, protože v průběhu příběhu se prakticky vedle každodenní práce (svědomité profesionálky a až nedůvěryhodně příkladné rodinné zázemí) a vrstvení odmítavých reakcí obětí nikam moc neposuneme... protože výsledek předem známe. Předávání Zlatých glóbů je za rohem (herecká nominace pro Carey Mulligan), takže si můžu odškrtnout další položku, u které jsem nicméně počítal s výraznějším zážitkem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • V tom istom mesiaci, kedy bol film uvedený do kín, bola Megan Twoheyová (Carey Mulligan) označená za transfóbnu za to, že napísala článok pre The New York Times, v ktorom kritizovala používanie blokátorov puberty a zmenu pohlavia u mládeže. (Arsenal83)
  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Bezprostredné týždne po vypuknutí škandálu #MeToo bývalá novinárka New York Times Sharon Waxmanová tvrdila, že The Times vedel o sexuálnych útokoch Harveyho Weinsteina na herečky od roku 2004, no noviny po osobnej návšteve Harveyho Weinsteina v budove novín odmietli o týchto útokoch informovať. Sharon Waxmanová sa vo filme neobjaví. (Arsenal83)

Reklama

Reklama