Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soukromá vyšetřovatelka tvrdí, že je silně paranoidní. Nastoupí proto do psychiatrické léčebny, aby tam přišla na kloub záhadné smrti jednoho pacienta. (Netflix)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (145)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Krátko po pozretí intuitívne za tri, ale ono sa to možno ešte celé rozloží v hlave, ako sa všetko rozkladalo v hlave aj hlavnej postave. Ak mal ale Shutter Island atmosféru takú, že sa už ani pomaly krájať nedala, tak tu sme skôr na televíznom poli Netflixu, i keď je jasné, že Paulo chcel mať vizuál filmu presne taký, aký nakoniec je. Okrem záverečného dejstva ale chodby psychiatrickej liečebne strach nevzbudzujú, zabudnite na tajné ponevieranie sa po nociach po chodbách a s kvílivými zvukmi. Ide o to, či je odpoveď A, alebo B, nakoniec je to síce o niečo komplikovanejšie, ale katarziu určite nezažije každý divák a nepôjde ani o to, či ste, alebo nie ste Paulovými fanúšikmi. Určite si všimnete aj niektoré logické nedostatky, ich spomenutie ale môže byť miernym spoilerom. Možno skúsim kvôli objektivite druhé pozretie. 70% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film má veľmi zaujímavý koncept, je to napínavé byť v takomto bláznivom koši s takými zvláštnymi a fascinujúcimi postavami. Tempo je zo začiatku trochu pomalé, ale dialógy sú intenzívne a naozaj musíte venovať pozornosť detailom, aby ste pochopili, čo sa deje. A funguje to až do posledného dejového zvratu, ktorý prichádza bez vysvetlenia, čo je škoda. 6,5/10 ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Po prvním promítání mám dojem, že to vůbec nedává smysl, a že to tak tvůrci zamýšleli- pohrát si s námi diváky a prohnat nás myšlenkovým tornádem, ze kterého se každému zatočí hlava. Já osobně si to budu muset dát ještě jednou. I s tím rizikem, že na konci znovu zjistím, že opět nevím vůbec nic. Ale ta filmařská preciznost tady má tak dokonalou podobu, že mi to nebude vadit, protože tohle je film ve stylu dívej se a žasni./// Druhé promítání do toho vneslo světlo, ten příběh se hned zdá být mnohem jednodušším (a je jednoduchý), napoprvé je tam příliš mnoho různých vjemů, postav, lidských nectností (!) a do sebe zapletených časových rovin, než aby to průměrně chápavý divák (jako já) všechno správně vyhodnotil. Tentokrát jsem to rozklíčoval, pro změnu už mě ale tolik neokouzlila vizuální stránka, suma sumárum- hodnotil bych úplně stejně jako poprvé. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě ke snaze tvůrců...tohle je hodně přeceňovaný film. Mysteriózní na něm je snad jen to, jak se podařilo přimět tolik lidí obdivně achachat. Atraktivní prostředí ústavu pro psychouše, atraktivní look i Bárbara...chápu, že jakýkoliv neblbý příběh, je pro mnohé už jen bonus navíc. Pokud má ale člověk nakoukáno a nenechá se okouzlit vnějškem, tak vidí jen trochu zamotaný thriller s kriminální zápletkou. A dodám zbytečně dlouhý thriller. Přitom premisa je jednoduchá. Buď Alice lže a je nemocná, nebo nelže a je oběť podvodu. Jiné možnosti nejsou a nejde o spoiler. Takto jsou prostě karty rozdány už od začátku. Zbývající porce minut, je jen působivé vodění si důvěřivého diváka, z rohu do kouta. Situace, kdy se někdo neprávem ocitne v blázinci, je poměrně vděčný námět, takže je trošku profláknutý a hlavně...vzniklo tolik dobrých věcí, že filmy jako Nevyzpytatelné cesty Boží, působí v takové konkurenci spíše průměrně. I když pominu tu nejslavnější klasiku s českou stopou, tak mnohem silnější dopad, na mě měl třeba Bál šílených žen. Ale popravdě...kdo viděl Asylum, tomu budou připadat poněkud fádnější i lepší kousky. Jiný žánr, je to nefér...ale je to tak. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Lož, lož, lož a niekde medzi tým pravda. Filmy pracujúce s témou psychiatrie a psychických chorôb poskytujú tvorcom pomerne jednoduchý podklad pre hranie sa s divákom a zvratmi, obzvlášť ak pracovnou metódou je paranoja. Téma niekoľkokrát videná a obohraná, avšak baví aj po x-tý krát, hoci v tomto prípade som mal pocit, že tvorcovia sa s tou snahou o prekvapenie diváka zamotali sami do seba. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Film se odehrává v 70. letech 20. století. Tedy v době, kdy zemřel španělský autoritativní vůdce Francisco Franco, jehož titul zněl „Vůdce Španělska z Boží milosti“. Ve Španělsku se v té době prováděly rozsáhlé reformy, včetně reformy péče o duševně nemocné, kterou můžeme ve filmu vidět. Název filmu částečně odkazuje na titul zesnulé hlavy státu. (Viacslav)
  • Film se natáčel v Barceloně, Tarragoně a Terrasse. K vytvoření přesvědčivě děsivého blázince byla využita stará budova Tabacalery v Tarragoně a bývalá automobilka Mercedes v Barceloně. (GASTON73)

Reklama

Reklama