Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (718)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když jsem pracoval pro Universal, točili jsme dvě tři scény denně. Ale Eddie jich udělá dvacet, třicet. Je neuvěřitelný. Poklona jednomu šílenému, ale nadšenému snílkovi, který navždy obohatil Hollywood a legendární souboj s gumovou chobotnicí. Pro fanoušky Tima Burtona či kinematografie obecně, je ED WOOD výbornou podívanou. Pro fanoušky Tima Burtona a zároveň skutečného Wooda, je to krystalicky čistá filmová zábava a až dojímavá černobílá dokonalost. Znalost minimálně Plánu 9 z vesmíru, budiž velkým plusem, kdo viděl, užije si tento černobílý klenot o to víc. Už od stylových úvodních titulků, záležitost pro opravdové filmové fanšmejkry a ihned po původním Batmanovi, nejlepší Burtonův snímek, s vynikajícím Johnnym Deppem v hlavní roli (plus doslova fenomenální Martin Landau v životní úloze, za kterou získal Oscara). Pocta filmu. Belo, jsi rozrušený, nechceš na vzduch? - Hovno! Jsem připravený, rozjeďte kameru! ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

K filmům Tima Burtona nepřistupuji s takovým nadšením, ani nevím proč, ale prostě ne. Toto se ale opravdu povedlo. Svou skvělou režií nám představuje svůj pravý opak. Neopomenutelná je i hudba Howarda Shorea, výborná i díky několikerému použití Čajkovského Labutího jezera (ve smutných existenčních scénách o Lugosim). Vincent D'Onofrio v miniroli Orsona Wellese je dechberoucí. Ale i ostatní hrají výborně, resp. místy tak výborně špatně... no, rozumíme si:). Celkově by to bylo za 4*, teda skvěle odvedená mechanická práce, nebýt jednoho vskutku geniálního filmařského vtipu, který je tak neskutečně do očí bijící, až si ho lze nevšimnout... Napovím jen, že se odehraje ve fázi natáčení Plan 9 from Outer Space. Kdo pochopí, nemůže tu pátou hvězdu nedat.:) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Let´s shoot this fucker!" Pozrite sa na dátum môjho komentára. Áno, je to deň, keď som Burtonov majstrštyk videl prvýkrát. Je teda pochopiteľné, že som sa obával (ako v prípade iných velebených a mňa následne sklamávajúcich filmov), či to bude môj "cup of tea". Bol. Skvostne som sa bavil. A Martin Landau tu podáva jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som kedy videl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je ta nejnepohodlnější rakev, ve které jsem kdy byl." Tak legendární Bela Lugosi mě bavil víc, než ten slavný režisér, scenárista, herec a producent, který se rád převlékal do dámských šatů. To však nic nemění na tom, že kdyby všichni režiséři točili s takovým nadšením jako Ed Wood, tak by ve filmovém průmyslu určitě bylo méně peněz a více zábavy. Nebudu se tedy falešně tvářit, že po zhlédnutí tohoto filmu začnu po večerech konzumovat Zlaté maliny a ráno pak do mísy vypouštět Oscary, ale na nějaký ten kousek z dílny nejhoršího režiséra všech dob si určitě udělám čas. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Edward D. Wood, Jr. by byl jen další zajímavá postava ze snímků Tima Burtona, jenže tady jde o biografii člověka, který už více než čtvrtstoletí drží ve filmovém řemesle (ne)záviděni hodný titul "Nejhorší režisér všech dob". Naproti tomu se hodí dodat, že Tim Burton je filmový mág a ani v tomto případě rozhodně nezklamal! Ed Wood byl podivín, ale v Hollywoodu přesto nezapadl. Postrádal talent, ale vše vyvažoval přehnanou, odzbrojující snahou a neutuchající radostí nad vlastní prací. Johnny Depp dává jeho postavě nezaměnitelné kouzlo a on sám jednoduše exceluje. To stejné, navíc dvakrát podtržené, lze říct k výkonu Martina Landaua v roli zestárlé hvězdy. Působivá dobová stylizace, atmosféra, dokumentární pohled na neotřelý tvůrčí postup a hudba Howarda Shore jen umocňují kvalitní zážitek. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Podle jedné historky se producenti rozhodli natočit film černobíle, protože se nikdo nedokázal rozhodnout, jak by měl Bela Lugosi (Martin Landau) vypadat v barvě. Maskéři každopádně museli Landauovi nepřirozeně vybělit obličej, aby ho černobílý filmový pás zachytil ve správném odstínu. (don corleone)
  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)
  • Nie je pravda, že by Bela Lugosi pohŕdal svojim hereckým kolegom Borisom Karloffom, v skutočnosti boli veľkí priatelia. Karloff sa po Belovej smrti samozrejme zúčastnil aj na jeho pohrebe. (BlackTom)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama