Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (184)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době jsem se dočkal seriálu od Netflixu, který měl napětí i atmosféru namísto idiotského plnění kvót za každou cenu (že, Geralte?). Jasně, multirasového obsazení bylo dosaženo, ale sem taky jednoznačně patřilo. Děj se odehrával v New Yorku a já jsem tady ten mix oprávněně očekával (Na rozdíl od slovanské fantasy. Že, Geralte?). Kromě toho mě hlavní hrdina bavil jak výzorem tak i na poslech, takže obsazení rovněž chválím. Po celou dobu jsem se velice dobře bavil, protože seriál měl vedle výše zmíněného kvalitního napětí a skvělé atmosféry i zajímavý příběh, a výrazného zklamání jsem se dočkal až v průběhu závěrečné epizody. Každopádně si myslím, že jde na produkci Netflixu o velmi zdařilý počin, u něhož nelituji investovaného času. / Poučení: Máš rád tajemno? Tady si přijdeš na své. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Atmosférou nejpůsobivější a příběhem nezajímavější série od dob zrušení OA. Způsob vyprávění proplétající dvě časový osy dvou osob, kdy každá řeší svojí záhadu, je vtahující a originální zároveň. Navíc se tady pohybujeme ve vodách cosmic hororu, ve kterym se snoubí psychicky pohnutý postavy s nedefinovatelným "zlem" z jiných světů, kde divák v určitých chvílích nemá šanci tušit, co je manifestací oněch psychických poruch a co součástí skutečný reality. Čím víc se pak blíží finále, tím větší mindfuck se rozpoutává. Herecký obsazení plný neotřelých a talentovaných tváří a znepokojující soundtrack to všechno jenom podtrhuje! ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Veškeré kvality seriálu se patrně skrývaly v onom podcastu, který Netflix koupil a předal ke zpracování bandě netalentovaných fachidiotů. Skrývá se zde totiž spousta chutných hororových ingrediencí, které jsou takovou sympatickou kronikou amerických hororových motivů 20. století a najdeme zde vlivy od Lovecrafta přes Twilight Zone až k fascinaci okultismem ve vyšších patrech showbyznysu. První díly, které pracují s mnoha náznaky, stále nic nespojují, naopak se snaží co nejvíce věcí držet co nejdéle pod pokličkou, jsou výborné a místy mi až daly vzpomenout na Lost Highway. Archive 81 se ale od čtvrtého dílu zvrhne v zoufalou upachtěnost, které chybí prostředky, odvaha či jakákoli tvůrčí vize. Co je to doprdele vůbec za nápad, aby psal takřka ke každé epizodě pouhého osmidílného hororového seriálu scénář jiný scénárista? To jsem se nechal nachytat sledováním nějakého workshopu? Zásadní chyby v bodech: 1) Seriál mohl krásně ukrýt svoje produkční limity do práce s filmovým materiálem, pro což přece ta zápletka doslova řve. Vždyť se díváme na film, kde hlavní hrdina objevuje tajemné události skrze restoraci poškozených pásů z videokamery. Proč to nemůže být mystery horror mixnutý s found footage a klidně i němou černobílou vsuvkou z oněch 20. let, kde se odehrává 7. díl? No protože na to tam nemá nikdo odvahu a bojí se, že přecházet mezi více formáty a úhly sledování by na diváka mělo zbytečný nároky při sledování. 2) Mám osm hodin na profilaci postav, ale nedokážu u žádné z nich obhájit jiné motivace jejich činů než v rámci rodinného zadostiučinění. Opět nejspíše proto, aby to konvenovalo televizní cílovce, která by měla problém se napojit na postavy, které se pouští do nebezpečných pátrání třeba snad za účelem bádání, výzkumu, vnitřního pnutí či prosté zvídavosti. 3) Bylo by skvělý, kdyby si Netflix mohl dovolit projednou obsadit do hereckých rolí třeba, já nevim, herce, protože dívat se hodiny na přehrávající Dinu Shibabi mě nutí přehodnocovat můj obvyklý názor, že herectví je přeceňovaná filmová disciplína. Ačkoli uznávám, že s takhle hloupě napsanou postavou by asi bojoval kdekdo. 4) Proč ty čarodějky vypadaj jak z... á Rebbeca Sonnenshine, už mlčim. 5) Já mám pro debilní scénáře pochopení, ale když se na mě sesype v rámci jednoho děje hned několik debilních scénářů od několika lidí, tak při scénách, kdy odborník na analogový filmový materiál začne ničit stovky VHS kazet tím, že do nich náhodně mlátí francouzským klíčem, tak si řikám ty vole brzděte už ty vole. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Zo seriálu cítiť sympatický retro feeling a vyzerá, že found footage nie je úplne mŕtvy, stačí šikovný prístup, zručné osoby a kvalitný výsledok sa môže dostaviť. /Produkované Jamesom Wanom, to som až dodatočne zistil, ale to nemení nič na veci plus dva diely odrežírovalo osvedčené duo Anson & Moorhead (Synchronic, Spring a iné)./  Dobre namiešaná kombinácia (možné SPOILERY) - found footage, k tomu interdimenzionálne presahy, ktoré ignorujú pojem čas, okultizmus, ľudské obete, záhadný osudový čb film (to evokovalo jednu epizódu Masters of Horror - Cigarette Burns), sekta... (koniec možných SPOILEROV). Prosto koktejl, kde všetko je dohromady vhodne namiešané a chutí to dobre. (Nuž a zaváňa to pravdepodobným záujmom tvorcov o druhú sériu.) Za štyri dávky hviezdneho prachu, chcel som napísať, štyri hviezdy. ;) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vydařená “binge watch” hororová záležitost spoléhající na pomalé budování atmosféry a propracované charaktery. Archive 81 se mi velmi líbil v počátku, kdy spolu s hlavním hrdinou pomalu rozkrýváme tajemství starých videopásek, pročež právě zde je celková atmosféra vystavěná vážně hodně kvalitně. Bohužel, zhruba v polovině začne převládat více fantasy, potažmo sci-fi prvků, což mi k vyznění prvních čtyř dílů upřímně moc nesedlo. Avšak i přes tento detail se stále jedná o povedený hororový zářez kombinující mystično, okultní spolky a jiné dimenze. Archive 81 byste tedy určitě neměli minout, jelikož vážně stojí za Váš čas. Skvělá práce! (Netflix) ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama