Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (184)

okkac 

všechny recenze uživatele

Sedlo mi to hodně. Má to ty moje oblíbené propriety v hororovém žánru: -tajemná nahrávka odhalující děsivé události v minulosti -tajemná sekta snažící se vyvolat boha/démona -jiné dimenze a časoprostor -mírný retro feeling díky VHS nahrávkám Velké mínus: končí to cliffhangerem a stále zůstává plno otázek nezodpovězených, ale ty hlavní jsou vysvětleny. Velké plus: myslím, že v celé sérii není ani jedna lekačka (taková ta doprovázená hlasitým zvukem, že se člověk lekne automaticky). Celé to sází na neskutečně hutnou a temnou atmosféru podbarvenou právě  hudbou, která je ale rovnoměrně užitá po celé délce epizod a nikde nevyčnívá. Design démona, nebo co to je, taky parádní, když se vidí už plně v posledním dílu. Tohle měla být limitovaná série s řádným závěrem ve stylu H.P. Lovecrafta a byl by to kult! 8/10 ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne určitú umiernenosť. Tá štruktúra pomaly odvíjajúceho sa príbehu, pripomínajúceho skôr mysterióznu okultnú detektívku s neurčitými znepokojivými náznakmi a plíživou atmosférou čohosi konšpiračného a zlovestného mimo záber, čo sa pomaličky odhaľuje, ma bavila. A bavilo ma to odkrývať viac, než keby šlo len o nejaký duchársky úlet, kde je možné všetko a ktorý by vršil len kopu nezmyslov na seba, z ktorých by sa nijak zmysluplne nevyhrabal nakoniec. Má to proste svoj xicht, svoj divný fantasmagorický svet, ale so svojimi vytýčenými pravidlami a dodržuje ich našťastie... a pri troche trpezlivosti a pozornosti, ktorú si to vyžaduje, som nikdy ako divák nemal pocit, žeby niečo nejak drhlo a "neštymovalo" a protirečilo si. Akurát záver je už tak nejak cez zaťaté zuby a skôr by som vítal uzavretý koniec, ktorý sa tu vyslovene ponúkal, než twist na ďalšiu sezónu. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Archive 81 rozdelí publikum na dve skupiny. Tých, čo majú minimálne skúsenosti s filmami/seriálmi tohto typu námetu, u ktorých pôjde o 4-5* zážitky. A druhou skupinou budú tí, čo majú už nakukané, pre ktorých pôjde o zaujímavo/atraktívne pôsobiaci, ale vlastne neodvážny 3* zlepenec. Ďalej čítať až po pozretí 1. série. Spoilery: Začína to správne. Jemné načrtnutie viacerých postáv, nahodených veľa otázok a zaujímavá zápletka. Následné odkrývanie nejasných súvislostí, neustále pribúdajú ďalšie postavy a postupné zorientovanie sa v tajnostiach. Sprostredkovanie nových informácií je robené fajn spôsobom (sledovanie videokaziet, ktoré sa plynulo prehupne do minulosti v reálnom čase). Len teda dosť často sa niektoré veci dejú zbytočne opakovane (hlavná hrdinka má o niekoho starosť, skúsi tej postave poradiť, pomôcť, nevyjde to, v ďalšom diely to skúsi znova/rovnako, a potom znova/rovnako, bez nejakého zásadného dejového posunu). Vo výsledku mi celý ten proces objavovania dosť pripomínal film Telefon (2020). No a vyústenie prvej série zasa hádže dojmy inšpirácie seriálom Hranice nemožného. Určite prevládajú pozitívne dojmy. Problémom je, že v aktuálnej zlatej seriálovej ére, ide o síce  zaujímavý, ale ničím výnimočný seriál. Chcelo to viac odvahy. A úprimne sklamalo ma, že z toho chcú vytrieskať ďalšiu sériu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tyjo, po tom atmosférickém rozjezdu jsem asi čekal o fous víc. Začátek zaujme, výborná správně tajemně působící úvodní znělka navnadí, stejně jako jména Benson a Moorhead v titulcích u dvou epizod. Ale nakonec z toho vyleze vizuálně skromnější, leč hororovější variace na jiný výrazně populárnější netflixácký seriál. Archive 81 umí dobře napínat a vzbuzovat zvědavost, zejména kvalitní prací se zvuky a hudbou (modlitby), ale scénáři prostě něco chybí, místy se až neúměrně táhne a dost okatě vykrádá jiné věci. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná slow burn hororová série, která začne opatrným zkoumáním tajuplných videopásek a jemnými náznaky jakéhosi kosmického zla, které si hledá cesty do naší dimenze, a skončí jako poměrně rozmáchlá hororová sci-fi / fantasy, v níž už se nadpřirozenými prvky nešetří. Víc se mi každopádně líbila první půlka (nebo možná první dvě třetiny), která stylem a náladou odpovídá tvorbě režijní indie dvojice Justin Benson a Aaron Moorhead, kteří jsou mimochodem podepsaní pod třetí a čtvrtou epizodou. V závěru už se tam s těmi nadpřirozenými prvky operuje imho dost divoce (tichá, nenápadná hrůza je pryč) a ztrácí se tak velká část děsivosti a zejména uvěřitelnosti (i co do konání postav). ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Kamera Fisher Price PXL2000, která nahrávala na audiokazety, byla vyrobena v roce 1987 a v prodeji vydržela pouhý rok. Vyrobeno bylo 400 tisíc kusů a prodávaly se za pevnou cenu 179 amerických dolarů. (NiWi)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno