Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patetické? Bezesporu - patos však málokdy překračuje hranici dobrého vkusu, heroismus projevovaný na obou válčících stranách pak působí víceméně věrohodně. Diváka potěší autentické lokace, výstroj, výzbroj a bojová taktika jsou zobrazeny s maximální snahou o přesnost. Podrobný a působivý filmový přepis největší a v mnoha ohledech přelomové bitvy americké občanské války je ozdoben řadou velmi dobrých hereckých výkonů, z nichž vyčnívá především Tom Berenger v roli generála Longstreeta. Zkrátka a dobře - pro milovníky historie vojenství jasná volba. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou historický spektákl. Ještě hodinu po skončení mě bolí hlava z neustálého bubnování vojáků a patetické hudby. Brrr. Kam se na Gettysburg hrabe Jackson se svým Návratem krále. Kdyby Gettysburg byl o hodinu kratší - myšleno kratší o tu hodinu významných pohledů, salutování a zhruba polovinu proslovů - tak by to mohl být velice dobrý historický vekofilm. Takto je to jen příšerně natahovaná velkolepá patetická podívaná. Vždyť jen nástup vojáků rebelů k závěrečné bitvě trval přesně 14 minut!!! Na druhou stranu se tomuto filmu nedá upřít obrovskou autentičnost bojových scén a solidní choreografii. Leč zabalenou v tunách patosu a monumentalních záběrů na hrdinné vojáky s americkou vlajkou v rukou. Brrr to bubnování. Po této zkušenosti mě ani nenapadne se ještě kouknout na, podle očitých svědků ještě mnohem patetičtější a natahovanější, Gods and Generals od stejného režiséra. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Každému musí byť jasné, o čo Maxwellovi od začiatku išlo. Vojnový epos na oslavu vojaka a človeka, nie vojny. Čo dokumentuje aj silnejšia forma patetizmu, ako by bolo vhodné. Velkoleposť srší z každého rohu a dôraz sa kladie na každú maličkosť. Celé to pôsobí dosť vieryhodne a fajnšmeker vojnových acií si určite príde na svoje. Aj keď sa tu vyskytuje značné množstvo známych hercov, predsalen sú to herci povedal by som 2. línie a od áčkovosti im štipka chýba. A na záver, chápem nutnosť dlhosiahlej stopáže, ale táto bola fakt brutál a divák musí mať výdrž, aby sa dokázal takto dlho sústrediť; mne sa to aj na dvakrát podarilo len-tak-tak. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Filmu lze vytknout ledacos - počínaje rozvleklostí (především) první třetiny a konče některými nepříliš zvládnutými scénami (občas mi připadalo, že u děl stály místo komparzu figuríny). Jenomže je tu parádní soundtrack Randyho Edelmana, spoustu chytrých dialogů (vlastenectví tu má tentokrát své místo a ani jednou se nepřehoupne za hranu snesitelnosti), několik parádních scén (za všechny útok unionistů na bodáky z kopce dolů) a hereckých výkonů, které jsou zárukou nezapomenutelné podívané. Obzvlášť mě zaujal Jeff Daniels, jehož plukovník Chamberlain je jeden z nejsympatičtějších velitelů, kteří se kdy ve filmu objevili. 85%. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Klobuk dole co sa tvorcom podarilo pred 20.rokmi natocit! Film o najkrvavejsej bitke v dejinach Americkeho kontinentu. Divak sa moze zoznamit s vojakmi ako Unie tak aj Konfederacie a prezit s nimi sialenstvo a nezmyselnost celeho tohto konfliktu. Tazko je si predstavit ze skoro kazdý 13. vojak mal amputovanu koncatinu no bohuzial je to tak.Ludske utrpenie a 970 000 obeti tohto konfliktu tak znie vypocet oslobodenia cernochov z otroctva! Vrchol filmu pre mna bol Pickettov útok. 90% Kamkoli se obrátil zrak, bylo vidět pušky, šavle, chlebníky, lidská těla a kosti letící ve vzduchu nebo narážející na zem, která se pod námi třásla jako by ji rozechvívaly podzemní otřesy. — Voják Kemperovy divize, která díky odstřelování ztratila na 500 mužů ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se natáčel na území Národního vojenského parku Gettysburg a také v okrese Adams ve státě Pensylvánie. (Yardak)
  • V roku 1994 bol Jeff Daniels (Joshua Lawrence Chamberlain) nominovaný Chicagskou asociáciou filmových kritikov na cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. (Marek1991)
  • V bitke o kopec (okolo druhej hodiny filmu) je v priebehu jednej minúty použitý rovnaký záber rôznych kamier a dvakrát zastrelený ten istý konfederačný vojak, vždy iným unionistom. (tiradentes)

Reklama

Reklama