Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Sousední města Piltover a Zaun proti sobě válčí a dvě sestry stojí v souboji magických technologií a protichůdných názorů na opačných stranách barikády. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (288)

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší seriál roku 2021. Co dodat? Už jen intro zahrnující Imagine Dragons značí, že do toho Netflix aspoň něco investoval. Všechny postavy jsou krásně vykreslené (mým oblíbencem je samozřejmě Victor - mám slabost pro mrzáky + ten přízvuk! :D). Bavil mě seriál natolik, abych začal hrát lolko? Na to, kolik jsem slyšel zpráv, že statisíce lidí propadá závislosti, asi ne, ale kdyby tento svět měl desítky spin-offů (protože postav s unikátní historií má hra dost) s alespoň poloviční kvalitou, tak by má sledovanost se závislostí vysoce hraničila. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálová záležitosť roka! Arcane je science-fantasy seriálom, ktorý sa odohráva vo svete League of Legends. Steampunkové prostredie, s prvkami art deco a retrofuturizmu, vytvárajú skutočne nezameniteľnú štylizáciu. Arcane je zasadený do dvojmestia Piltover a Zaun, medzi ktorými panuje nedôvera a napätie. Ide o urbanistickú utópiu, kedy o priepasti medzi povrchom a podsvetím sa dá hovoriť, ako o sude s pušným prachom, ktorý len čaká na svoju rozbušku. Obe mestá pôsobia svojim spôsobom ako plnohodnotné postavy a sú vizuálne od seba naozaj ľahko oddeliteľné. V svojej podstate seriál Arcane je epickým príbehom o ľudskej ctižiadostivosti, o vnútorných bojov postáv a hľadaní seba samého. Celé je to oživené prvkami mágie a výdobytkami technológie, taktiež tu nájdeme kopu politiky, sociálnych problémov i tých psychologických. Psychologické prerody postáv sú až mrazivo hodnoverné, seriál sa v tomto ohľade nebojí zájsť do úplnej temnoty. Nazrieme do vnútra jednotlivých charakterov, ktoré sú v drvivej väčšine sympatické a kvalitne napísané. Plne chápeme správaniu a motiváciám osobitných postáv. Charaktery sa spravujú veľmi ľudský, so všetkými chybami a neduhmi, čo byť človekom odnáša. Striktne sa držíme šedej zóny a nenájdeme tu čiernobiele rozdelenie postáv, všetko je tu komplexné. A konečne sa dostávam snáď k najväčšej atrakcii tohoto skvostu a tým je bezpochyby kulervúca animácia. Dizajn, grafika, štýl, estetika a farby, to všetko utvára tento nezabudnuteľný zážitok. Fantázii sa tentokrát naozaj medze nekládli, toto bola skrátka audiovizuálna lahôdka, pastva pre oči! Pozorujeme nádherné kresby a obrazy, ako nám ožívajú pred očami. Animácia je v tomto naozaj sofistikovaná a progresívna, vskutku krásne kombinuje ručné kresby s počítačovou animáciou. Každopádne, čo štylisticky najviac vyniká zo všetkého, je znázornenie Jinxinho šialenstva. Ten kontrast medzi Powder/Jinx, tie výjavy jej chorej mysle sú neskutočne kreatívne, obzvlášť ako sme dostávali tie vizuálne nápovede a odkazy, ktoré zachycovali Jinxine psychické rozpoloženie a mentálne stavy. Bojové sekvencie boli takisto naprosto dychberúce a animačne prepracované. Akčná stránka bola ozaj hravá, podmanivá a plná originálnych nápadov. Príbeh je vskutku chytro napísaný, obsahuje kopu zvratov a prekvapivých momentov, čo v konečnom dôsledku zhotovilo túto absolútne nepredvídateľnú naratívnu konštrukciu. Šialená Jinx je kategórie sama o sebe, kto sa má skrátka vyznať v tej jej popletenej mysli. Po zhliadnutí Arcane sa mi podarilo emocionálne ukotviť vo svete League of Legends a na osude postáv mi nesmierne záleží. Som zvedavý na druhú sériu, tvorcovia to nemajú vôbec ľahké, pretože nastavili latku setsakramentsky vysoko. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Absolutní trefa do černého. Neřekl bych, že mě bude tak strašně bavit animovaný seriál vycházející z League of Legends, jelikož jsem hrami prakticky netknutý a charaktery z ní vůbec neznám, ale tohle zpracování mě vyloženě uhranulo. Netflix opět dokazuje, že v produkci seriálů jsou stále hodně silní. Kéž by si něco z toho přenesli také v celovečerním filmům. Nicméně Arcane vyčnívá svým bezchybným vizuálním zpracováním originálního až steampunkového světa. Postavami, jejichž osud vám nemůže být lhostený a které se zároveň vyvíjí. Takže charaktery nejsou vůbec ploché (i když jich tvůrci ukázali poměrně málo) a celá katarze děje je také velmi povedená. Těším se na další sérii. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Mám už od malička odtažitost k přespřílišnému hype-u a v případě Arcane tomu napomohla ještě má dlouhodobá nelibost vůči League of Legends. Nevěřil jsem, že by se dal udělat kvalitní animovaný seriál založený na smyšlených postavách, které neměly tak důmyslný background jako jiné podobné předchozí projekty, které ani zdaleka nezabodovaly. Světě div se a hlavně má maličkost: Arcane vskutku dosahuje téměř 6 hvězdiček z 5 značky Whirlpool a to hodnocení taky nesouhlasí v mých subjektivních očích jen v rámci pár procent. I když je příběh docela neoriginální a střídá zaběhlé dějové standardy, které uvidíme kdejakém podobném příběhu o sourozenecké rivalitě, jejíž rozsah má značné zeměpisné a politické dopady (ok, možná se do tohoto popisku jich nevejde tolik), je to poskládané vskutku zevrubně. Solidně vyobrazený bipolární svět je naplněn postavami s hlubšími motivacemi, rozumným i naopak psychotickým uvažováním pod taktovkou perfektně sevřené režie postupně přikládající pod kotel až do očekávaného extatického finále. Musím nutně vyzdvihnout výborný cit pro art, jak se kamera kloní k poznávání doposud nepoznaných úhlů a výtečný vizuál (chtělo to cca díl si zvyknout) láká k jeho probádání do každého milimetru, což vítaně a opakovaně neopomíjí. Akce je hutná: Ať už svíštící nebo zpomalená, kulometná nebo mano-a-mano, nešetřící i na pohled méně pohodlnými výjevy. Moderní popkulturní hudební podkres mě nevytrhl, ale chválím padnoucí dabing. Arcane je výjimečně nadstandardní v snad každé kolonce a vzácně potěší jak mladší tak starší diváky. I přes ona příběhová klišé téměř perfektní animovaná podívaná. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nechal strhnout a pustil se do koukačky této série. Popravdě už prvotní dojem byl pro mě lehce kontroverzní, neboť toliko pochvalovaná animace mě až tak neoslovila. Zajímavé snad jen ve své dynamice či při soubojích. Bližší záběry na postavy na mě nepůsobí příliš dospěle, ale spíše jako bych sledoval nějaké omalovánci. Čím dál je záběr tím to lépe vypadá. Jinak graficky svět paropanku vypadá samozřejmě dobře, to ale samo o sobě nestačí. Co se týče příběhu tak zápletka asi příliš nepřekvapí a v podstatě ani nepřipravila nějaké zásadní překvapení. Na druhou stranu mě zajímalo jak to dopadne, tak jsem to sjel celkem rychle - první sérii. Postavy jsou docela v pohodě, až na nějaké propagační situace typu kdy tvůrci zcela okatě vynášejí na odiv rasovou snášenlivost. Vadilo mě, že se v jednotlivých epizodách odehrají souboje ze kterých vypadne pouze pár mrtvol bez náznaku krve. Byť nejsem krvelačná bestie, tak jsem myslel že se dívám na akci nikoliv na Asterixe. Mnohdy je to tak prezentováno a podle mě se tvůrci mohli zcela více odvázat. Je ovšem zřejmé, že cílovka má být asi především mladší publikum, které by to jistojistě nerozdýchalo. Celkově jak už to u Netflix seriálu bývá, je zde vidět až moc, že někdo někomu do něčeho až příliš kecal a o odvaz se rozhodně nejedná. Jednoho dne bych se rád dočkal solidního temného steampunkového filmu se vším všudy. Bohužel zatím ty pokusy pořád nevycházejí. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (51)

  • V seriálu se nepřímo objeví i postava Teema, dalšího z postav „League of Legends“ a yordla průzkumníka, který je zobrazen jako kresba v dětské knížce. (NiWi)
  • Na začátku epizody, kdy Silcovi posluhovači nakládají Třpyt na vzducholoď, můžeme krátce vidět ruku, hlaveň a siluetu Gragase nakreslené na kontejnerech. (Veskoslav)
  • Ve flashbacku má mladá Mel na sobě šaty zdobené vzorem, který se podobá tomu na Leonině brnění a štítu. Nabízí se tedy otázka, jakým způsobem je propojení mezi jednou z Piltoverových radních s Targonovým kmenem Solari. (Veskoslav)

Související novinky

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

Amazon odhalil obří plány s Tomb Raiderem

28.01.2023

Herním adaptacím se po letech nezdarů a posměchu začíná mimořádně dařit. Sony slaví úspěch s Uncharted nebo The Last of Us, Netflix zase s Arcane podle světa League of Legends, no a Amazon teď zkusí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Reklama

Reklama