Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na místě brutální vraždy se najde figurka z kaštanů a na základě téhle stopy pak dvojice detektivů pátrá po vrahovi, který má prsty ve zmizení dcery známé političky. (Netflix)

Recenze (208)

jerry12 

všechny recenze uživatele

75%. Řemeslně perfektní Dexter naruby. Často jsem se však nemohl zbavit dojmu, že se opakuje celá řada známých, otřepaných a často i nudných klišé: Ženská hlavní hrdinka v poloze geniální detektivky s pochybným osobním životem a nezvládnutou rolí matky; mužský hlavní hrdina jako lehce autistický a posedlý vyvrhel s temnou minulostí; šéf, který musí být několikrát obejit, aby ústřední dvojice mohla vůbec něco odhalit; politické motivy na pozadí; symbolika v podobě vrahova podpisu; síla dětského utrpení jako čistě emoční prvek; řada tvůrčích falešných stop k odvedení pozornosti od skutečného vraha; paralela s případem z dávné minulosti; vrah s alternativní identitou, který díky svému postavení dokáže mazat stopy jako na běžícím pásu; neopatrní policisté; špatně svázaní rukojmí; spousta náhod a logicky iracionálního jednání; a tak dále, a tak dále. A jestli něco na kriminálce prostě nechcete, tak je to předvídatelnost. Když vraha předpokládáte od první scény, něco není úplně OK. Naštěstí si mě Kaštánek trochu získal stylovou (i když zase trochu nerealistickou) akcí v posledních dvou dílech, jejichž scenáristická provázanost byla excelentní a i navzdory nulovému překvapení celkem dechberoucí. K tomu tradiční severská ponurá atmoška, fascinující color grading a dusivé hudební podkresy... a to pro nenáročného diváka jako jsem já na čtyřhvězdičkový zážitek stačí. I když nutno říct, že je to na hraně. Zkrátka modernější a audiovizuálně lépe zvládnutá, ale taky scenáristicky otřepanější a emocionálně surovější variace na The Killing. Navíc od stejných tvůrců, ha. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšia výborná severská detektívka s presahom a prekvapivým vyústením. Pripomenie Most, ale aj prvý Temný prípad. Jej nedostatkami sú občasné logické lapsusy, trochu pribrzdená kodaňská polícia a fakt, že kvalitatívne vyvrcholenie príde jednu epizódu pred koncom. Inak je nad čím premýšľať, napríklad čo dokáže jedna malá lož v detskom veku, ale aj politické rozhodnutia, ktoré môžeme nazvať cestou do pekla dláždenou dobrými úmyslami. Nakoniec je pre mňa najmenej sympatickou postavou oná ministerka sociálnych vecí. Otázka toho, či je vôbec v súčasnosti možné fungovať v rámci normálnej rodiny, keď má toho každý rodič až nad hlavu, do čoho je zapojená aj hlavná vyšetrovateľka. Tento sympatický tím by som si nechal páčiť aj pre prípadnú druhú sériu. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle vypointovaný seriál z dánské kuchyně, který Vás díky svému chytře napsanému scénáři chytne a nepustí. Seriál Kastanjemanden rovněž zujme i hereckými výkony či pochmurnou atmosférou, která dokonale koreluje s nádhernou severskou krajinou, což z tohoto počinu činí vtahující a návykovou záležitost, u níž zamrzí pouze její příliš pozitivní konec, který mi do nálady a tempa seriálu moc nesednul. Avšak až na tento detail se jedná o velmi vydařený projekt, který byste určitě neměli minout. Dánsko má totiž hutné kriminálky vážně skvěle zvládnuté! (Netflix) ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ubita, bez levé ruky, s proraženou lebkou skrze oko, pohozená na dětském hřišti. Na místě činu vyšetřovatelé najdou panáčka z kaštanů, který nese otisk prstu malé Kristine, zavražděné dcery významné dánské političky. A za čas se objeví další oběť, tentokrát bez dvou končetin. Panák z kaštanů s otiskem nechybí. Bestiální vraždy, sychravé počasí, depresivní postavy (i na straně vyšetřovatelů) a ústřední děsivá rekvizita. A už se to veze. Kriminalistka Naia Thulin chce na jiné oddělení, aby měla víc času na malou dcerku, případy ale ještě skončí u ní. Jejím dočasným kolegou se stane jistý Mark Hess. Oba vyšetřovatelé jsou uzavřenější povahy, oba prožívají určitá složitá rodičovská/partnerská období, jednají spíše na vlastní pěst. A tvůrci znovu dokazují, že synonymem pro Skandinávii je neskutečně ponurá atmosféra. Jasně, nápady u severského modelu kriminálního žánru mají své limity, nicméně když někdo umí... Tvůrci nás nakonec protáhnou četnými slepými uličkami, udrží konstantní napětí a nabídnou vlastně i uspokojivý závěr. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, asi už som tohto krimi formátu prejedený. Celý tento miniserálový projekt sa totiž drží presne danej a miliónkrát predtým osvedčenej schémy - niečo sa stane v minulosti, potom sa dej prenesie do prítomnosti, dvojica nesúrodých detektívov s vlastnými osobnými problémami (samozrejme tie súvisia s rodinou), tajomný predmet ku ktorému sa všetko upína (až to začalo nudiť), náhle rozuzlenie príbehu a prichádzanie všetkému na kobylku.... A akoby naschvál, práve atmosféra tu je na hony vzdialená tej typicky temnej a chladnej, ako som u škandinávskych filmov zvyknutý. A čo je ešte horšie, vraha spoznáte hneď, ako sa naň pozriete. Aspoň mne to tak prišlo. Takže občas nuda zaručená. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama