Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 3
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 3

Recenze (355)

MM11 

všechny recenze uživatele

Nevyvážená studie... Mám dojem, že tento cyklus si mělo mezi sebe rozdělit více tvůrců. Podepřeno Moskalykovým vztahem k nečistému prostředí a pramálo galantním charakterům by snad vznikla živější série, protože právě živost je především u pozdějších epizod ten základní nedostatek. Věřím, že většina objevů vydá na nervydrásající vyprávění, ale inteligentní scenář a pedantsky pohlídané kostýmy ho ještě netvoří. Působí to jako pokus o vývozní seriál s předními herci, který využívá inscenační zkušenost štábu československé televize a osvícenost jejich dramaturgů. Není to vůbec málo, ale ten potenciál se mi zdá asi až příliš slibný. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako starší CIRKUS HUMBERTO jde o výpravný historický koprodukční seriál podle skutečných událostí se směskou českých a zahraničních herců, zahrnující široký časoprostor, kdy mezi jednotlivými (zde epizodickými) díly a kolikrát i během nich poskočíme dopředu o několik let. Každá epizoda mapuje nějakou významnou kapitolu dějin kriminalistiky, ale v souladu s názvem nejde o žádnou nudnou přednášku z historie, ale naopak o poměrně temné, napínavé a akční příběhy s charizmatickými hrdiny na straně zákona, byť některé díly jsou zajímavější/povedenější než jiné. A nezapomeňme na kultovní údernou znělku a celkově výbornou hudbu a na pro tenhle seriál specifickou euforii diváka nad každým vítězstvím spravedlnosti. ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál o začátcích kriminalistiky, o dobrodružném objevování nových postupů a metod k odhalení pachatelů. Na velmi vysoké kvalitě zpracování seriálu se jistě podepsala mezinárodní koprodukce (kteroužto připomenou zahraniční herci v českém dabingu). Poutavá titulní znělka mne i po letech přiláká k zhlédnutí reprízy napínavých kriminálních příběhů. >95% ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Timto pan Moskalyk vstoupil do zlate sine kriminalni tvorby, protoze takhle skvele natoceny serial z kriminalisticke oblasti vznikly v ceskych krajich neni a dlouho neli uz asi nikdy nebude. Presvedciva atmosfera, vyborni herci, naslapnutny scenar a hlavne uzasne tempo a gradace. Velmi poucne a velmi zajimave. Zkratka na tento serial nemohu se zdravym rozumem nikdy zanevrit. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, které k dokonalosti chybí pouze velmi málo. Občas překvapuje dosti libovolným nakládáním s fakty, které jsou často upravovány, zhušťovány a zjednodušovány, v extrémních případech proměněny natolik, že z reality zbude pouze jméno pachatele a pochopitelně i způsob odhalení či dopadení (Hon na rozhlasových vlnách), občas až přílišné zaujetí širším příběhem na úkor případu samotného, sem tam zamrzí poněkud nedotažené herectví. Důvody pro překrucování reálných příběhů jsou přitom často dosti nepochopitelné a ve výsledku značně sráží dokumentární hodnotu celého počinu. Škoda... Celkový dojem: 85% ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • V díle "Portrétní kresba" má bankovní úředník v podání Jana J. Vágnera při jednání šedý oblek. Když si jde pro dokumenty, má oblek černý. Při předávání řediteli pojišťovny je v šedém obleku, aby při odchodu byl v černém a u přepážky opět v šedém obleku. (dabingstary)
  • Farmářský vůz je Ford Model TT, vyráběný v letech 1917–1928. Gardner (Jiří Bartoška) má vůz Ford model A. (sator)

Reklama

Reklama