Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 18
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 18

Recenze (355)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrodružství kriminalistiky JE najlepší, najoriginálnejší a najvýpravnejší seriál, aký tu kedy vznikol. Budem sa hádať až do krvi. Už len nápad, zostaviť sériu príbehov, ktoré by nám poskytli prehľad o histórii kriminalistiky je geniálnejší, ako námet ľubovolného amerického seriálu, aký sme mali u nás možnosť kedy vidieť. Na rozdiel od Hriešnych ľudí alebo Panoptika neobsahuje seriál ani jednu slabšiu časť, každá je maximálne premyslená a prípady perfektne prezentujú daný prínos svetovej kriminalistike. Spoločne s Colombom môj najobľúbenejší kriminálny seriál. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako děcku se mi "Dobrodružství kriminalistiky" hodně líbilo, ale současná repríza mi už tolik nesedí. Herci přehrávají jak na divadle, dialogy působí uměle, hudba je často nevhodná a otravná... Nebo jsem zase nafrefila jen na ty nejslabší díly? Těžko říct, snad se mi jich někdy podaří shlédnout většinu a ne akorát sem tam nějaký. Zatím mírný nadprůměr - 60%. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí sezóna byla mizerná, a celkově hodnocení sráží - obávám se, jestli to spíše taky nerežíroval už někdo jiný, jako tomu bylo s poslední sérií Četnických humoresek, kde to však bylo alespoň přiznané. Podobná změna stylu vyprávění, až to bije do očí. První dvě série jsou však dokonalé jak filmařsky, výpravou, herecky, tak i napínavým dějem a představením jednotlivých kroků a objevů kriminalistiky. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako starší CIRKUS HUMBERTO jde o výpravný historický koprodukční seriál podle skutečných událostí se směskou českých a zahraničních herců, zahrnující široký časoprostor, kdy mezi jednotlivými (zde epizodickými) díly a kolikrát i během nich poskočíme dopředu o několik let. Každá epizoda mapuje nějakou významnou kapitolu dějin kriminalistiky, ale v souladu s názvem nejde o žádnou nudnou přednášku z historie, ale naopak o poměrně temné, napínavé a akční příběhy s charizmatickými hrdiny na straně zákona, byť některé díly jsou zajímavější/povedenější než jiné. A nezapomeňme na kultovní údernou znělku a celkově výbornou hudbu a na pro tenhle seriál specifickou euforii diváka nad každým vítězstvím spravedlnosti. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Nevyvážená studie... Mám dojem, že tento cyklus si mělo mezi sebe rozdělit více tvůrců. Podepřeno Moskalykovým vztahem k nečistému prostředí a pramálo galantním charakterům by snad vznikla živější série, protože právě živost je především u pozdějších epizod ten základní nedostatek. Věřím, že většina objevů vydá na nervydrásající vyprávění, ale inteligentní scenář a pedantsky pohlídané kostýmy ho ještě netvoří. Působí to jako pokus o vývozní seriál s předními herci, který využívá inscenační zkušenost štábu československé televize a osvícenost jejich dramaturgů. Není to vůbec málo, ale ten potenciál se mi zdá asi až příliš slibný. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • K natáčení interiérů věznic se filmaři velmi často vydávali do bývalého barokního vězení v Kutné Hoře, které bylo od roku 1945 opuštěno. Vězení však již prošlo úpravou a dnes je v něm Okresní soud. Díky citlivé rekonstrukci zůstaly v objektu zachovány všechny artefakty upomínající na původní účel budovy. (sator)
  • Náměty jednotlivých dílů se inspirují skutečnými událostmi. (Olík)
  • Ve 22. dílu s názvem "Hon na rozhlasových vlnách" má auto, kterým Attorney Decous (Ladislav Frej st.) odjíždí z domu svého bratra, levostranné řízení. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává ve Velké Británii, mělo by být na opačné straně. (ilicz)

Reklama

Reklama