Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 12
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 12

Recenze (357)

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem nedávno psal, že jsem se v 70. a 80. letech na televizi nedíval, tak to asi nebylo uplně pravda. Na seriál Dobrodružství kriminalistiky jsem se díval a dokonce s chutí. Herci se chovalii a vypadali uvolněně, někdy až rozpustile a celé to bylo vpravdě instruktivní, pro diváka podané spíš zábavnou formou. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Skvělý český! detektivní seriál. Z některých dílů ve svých třiceti i po dvaceti letech od shlédnutí stále čerpám poznatky a pravidla kriminalistiky. Když jsem nyní viděl díl, který jsem si nepamatoval, nemohl jsem ho nedokoukat. Ač v něm hráli moji nepříliš oblíbení herci, jeho obsazení dokonale sedlo. A na Ondru Havelku s otiskama atd nikdy určitě nezapomenu. ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný seriál o začátcích kriminalistiky, o dobrodružném objevování nových postupů a metod k odhalení pachatelů. Na velmi vysoké kvalitě zpracování seriálu se jistě podepsala mezinárodní koprodukce (kteroužto připomenou zahraniční herci v českém dabingu). Poutavá titulní znělka mne i po letech přiláká k zhlédnutí reprízy napínavých kriminálních příběhů. >95% ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako starší CIRKUS HUMBERTO jde o výpravný historický koprodukční seriál podle skutečných událostí se směskou českých a zahraničních herců, zahrnující široký časoprostor, kdy mezi jednotlivými (zde epizodickými) díly a kolikrát i během nich poskočíme dopředu o několik let. Každá epizoda mapuje nějakou významnou kapitolu dějin kriminalistiky, ale v souladu s názvem nejde o žádnou nudnou přednášku z historie, ale naopak o poměrně temné, napínavé a akční příběhy s charizmatickými hrdiny na straně zákona, byť některé díly jsou zajímavější/povedenější než jiné. A nezapomeňme na kultovní údernou znělku a celkově výbornou hudbu a na pro tenhle seriál specifickou euforii diváka nad každým vítězstvím spravedlnosti. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší "český" seriál vůbec. Každý díl jiní herci, jiný příběh, jiné prostředí, ale pořád na vysoké úrovni a i když se děj odehrává třeba na divokém západě, nepřijdou vám české kulisy a česká příroda vůbec trapné. Všechny díly navíc doprovází výborná, na naše poměry až nezvykle temná, atmosféra a vynikající herecké podání jak tuzemských, tak německých herců. Autoři současných seriálů (možná až na Četnické humoresky) by si měli Dobrodružství kriminalistiky pouštět pořád dokola, aby se naučili, jak se to má správně dělat. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (121)

  • Od začátku příběhu je zřejmé, že Keith Hobday (Josef Vinklář) zemřel na infarkt bez zavinění smrti někým jiným. Přestože v tu dobu už byla patologie na takové úrovni, aby to rozpoznala, policie se o zprávu patologa vůbec nezajímala a spustila nesmyslný hon na nevinou oběť Erica Hobdaye (Ladislav Frej). (sator)
  • V celém seriálu se špatně užívá název Holandsko pro události odehrávající se v Nizozemsku. Holandsko je všeobecně špatně rozšířený pojem, který ve skutečnosti značí jen nejznámější provincii v zemi. Oficiální název státu je v češtině Nizozemsko. Přípustná je i starší oficiální varianta Nizozemí. (mnaucz)
  • Natáčelo se v klášteře Chotěšov, Praze Na Příkopě, Uhelném trhu, Perlově ulici a na Starém Městě. Točilo se také v Malé pevnosti Terezín a kaolínových dolech Kaznějov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama