Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 12
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 12

Recenze (356)

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Československá klasika a rovněž vrchol tuzemské televizní tvorby. Revoluční vyšetřovací postupy, legendární zločinci a komplexní historie kriminalistiky, demonstrovaná na konkrétních případech. Od počátků daktyloskopie či balistiky až po rozlišování krevních skupin. Plejáda výborných herců, svižný spád a legendární hudební doprovod Karla Svobody. Co epizoda, to jeden konkrétní případ. PS: Díl s názvem "Krev", považuji za jeden z vrcholů seriálu. Mohlo mi být tak jedenáct let, když jsem tuto konkrétní část poprvé viděl a její temná, takřka hororová nálada, mi na dobrém spánku rozhodně nepřidala :-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem nedávno psal, že jsem se v 70. a 80. letech na televizi nedíval, tak to asi nebylo uplně pravda. Na seriál Dobrodružství kriminalistiky jsem se díval a dokonce s chutí. Herci se chovalii a vypadali uvolněně, někdy až rozpustile a celé to bylo vpravdě instruktivní, pro diváka podané spíš zábavnou formou. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moskalykovo opus magnum. Další ze seriálů mého dětství, u jehož dílů jsem se často klepal strachy a napětím. Pokud mohu po letech pracně lovit z paměti to, co mi po Dobrodružství kriminalistiky zůstalo dodnes, pak mohu napsat jen jediné: klenot! Kam se hrabou Četnické humoresky... Mimochodem famózní hudba Karla Svobody, který byl v 80. letech v nejlepší formě. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Výbornej detektivní cyklus, kterej ani s množstvím dílů neztrácí dech a nápady. Je to samozřejmě pojatý trochu jinak než ostatní krimi seriály (Dobrodružství kriminalistiky vychází ze skutečnejch událostí, který byly nějakym způsobem průlomový - metodikou, činem, motivem atd., přitom ale nepostupuje chronologicky ani se nedrží jedný oblasti, takže se střídá Evropa s Amerikou, 19. století s novodobejma případama atp.), ale takhle nějak bych si představoval úctyhodnýho a seriózního nástupce třeba Hříšnejch lidí města Pražskýho. Je to samozřejmě něco jinýho, v DK není oprti HLMP stálý herecký obsazení (tady je to co případ, to nový postavy) atd. atd., ale významen v rámci žánru nebo kvalitou natočení/obsazení mi to k sobě prostě jde. To množství lidí/herců, který se na tom podílelo nebo si tam zahrálo, je nic než úctyhodný - vyjmenovávat by se tu mohlo opravdu dlouho, pro mě nezapomenutelnej byl ale třeba hned Rösner v roli Vidocqua v prvním díle. Atmosféra dílů je taky výborná, skvělej prvek je i ten častej závěrečnej titulek dosvětlující to, co se v dílu řešilo... Výhradu mám akorát ke komparzním davovejm scénám (typu publikum u soudu, demostrace atd.) - to je často prostě tragédie a trapnost, a taky k místy moc přiznaný nebo návodný televizní hudbě (ta "televiznost" je v tom slyšet docela dost), byť je to dílo Karla Svobody. Za mě silný 4*. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších krimi seriálů, které kdy natočila nebo uvedla česká televize. Rozmanitý ve všech bodech (doba, zločiny, detektivové) přesto výtečně sjednocený formou. Vždy při zemi, vždy věrohodný. Ale také výborně podaný, s výborným hereckým obsazením, které činí některé z postav seriálu nezapomenutelnými, vždy skvěle gradující. Nikdy nenudí, poučí a přestože některé díly byly slabší (zejména v závěru), jako celek zůstává výborný. Z dílů, které mám nejraději, musím jmenovat Otisk s Petrem Kostkou, "vanovou" Rekonstrukci či Poslední odvolání s Bartoškou jako slavným E.S. Gardnerem. Nezapomenutelný je Rösnerův Vidocq či Havelkův Bertillon. Zkrátka výborný televizní počin. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (121)

  • K natáčení interiérů věznic se filmaři velmi často vydávali do bývalého barokního vězení v Kutné Hoře, které bylo od roku 1945 opuštěno. Vězení však již prošlo úpravou a dnes je v něm Okresní soud. Díky citlivé rekonstrukci zůstaly v objektu zachovány všechny artefakty upomínající na původní účel budovy. (sator)
  • Otcem základní myšlenky seriálu byl filmový režisér, dokumentarista a spisovatel Jaroslav Šikl. Ten stál třeba za cyklem Kriminalistické sondy (resp. Kriminalistická laboratoř) z konce 60. let, v němž se divákům pokusil přiblížit práci kriminalistů. Šikl měl s tématem zkušenosti, napsal třeba námět ke Třiceti případům majora Zemana (od r. 1974). Televizi proto v první polovině 80. let nabídl čtyři scénáře, v nichž se polodokumentární formou zaměřil na kuriózní nebo známé případy z dějin kriminalistiky. Ty se líbily nejen ČST, ale i západoněmeckému partnerovi, jenž se rozhodl projekt spolufinancovat. (sator)

Reklama

Reklama