Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak si jedna z nejpopulárnějších videoher na světě našla cestu k hráčům po celém světě. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (234)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, popravde som ani len netušil, že Tetris vymysleli v ZSSR - a ten príbeh, ktorý sa skrýval za jeho licencovaním a rozšírením do celého sveta je fakt pozoruhodný. Aj keď to miestami pôsobilo fakt až príliš zdramatizovane za každú cenu, tak sa počíta výsledok, a ten sa mi po scenáristickej stránke naozaj páčil. Rusi sa s potenciálnymi zákazníkmi celkom dobre zahrali a skúšali, kam až je kto schopný zájsť. Pôsobilo to až komicky, ale verím, že takáto "hra so slovíčkami" v zmluvách sa mohla skutočne konať. Ten koniec bol dosť prehnaný, v štýle Argo, a to už bol podľa mňa zbytočný extrém. Každopádne, zaujímavý príbeh a aj herecky veľmi dobre zvládnutý. 4* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

značně přikrášlený a notně zdramatizovaný příběh vzniku jedné z nejslavnějších videoher a jeho následné cesty na konzole Gameboy.  V tomhle případě je úplně jedno, že 99% věcí co se tady dějí se v realitě vůbec nestaly, protože tohle není historický dokument a kdyby se jelo čistě podle skutečnosti, byla by to nejspíš dost nuda. Takhle je to dost zábavný skoro až thriller z konce studené války a svůj účel v tomhle směru plní skvěle. A takovou automobilovou honičku Žigula s Volhou sme tu neměli od Malého pitavala z velkého města...80% ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Tetris jsem samozřejmě hrál, ale jeho historii vůbec neznal. A Apple TV+ ji podal tak záživně a svěže, jak jen mohl. Jon S. Baird to celé natočil hravě, takže si fakt připadáte jako malé děcko, které se nemůže této hry nabažit, aby pak vás udolávaly krutosti a těžkosti reálného světa, které bohužel nejsou o těch jednoduchých kostičkách. A patrné to je obzvláště ve světě, kde prim hrají peníze a kde se střetává kapitalismus se socialismem. To pak se v takovém socialistickém Rusku padá na hubu ras dva. Připadá vám to fakt bizarní? Pevně doufám, protože o tom tenhle film je. A já se nedivím, proč slaví takový úspěch. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

A pritom taká blbosť, povedal by si nejeden. Z tetrisu sa stala súčasť studenej vojny. Človek by bol až zvedavý, koľko pravdy je vo filme prezentované, ale so zvedavosťou nemusí ísť ďaleko, pretože samotná hlavná postava, skutočný Henk Rogers uviedol, že je to na tom pravdy skoro nič. Trochu si filmári vypočuli jeho príbeh a ostatné si prikrášlili. Klasická hollywoodska biografia so stereotypnými Rusmi. Niektorí recenzenti tu ale vypisujú záhady, ktoré neodhalila žiadna dejepisná knižka. Napríklad, že dej filmu sa "presunul do Ruskej federácie", alebo že film perfektne ukazuje "sondu do prehnitého komunizmu v Rusku (ako aktuálne kvôli práve prebiehajúcim udalostiam na Ukrajine)". O Sovietskom zväze sa u nás asi už v školách neučí a ak áno, tak Ukrajina nebola jeho súčasťou. Alebo ide o recenzentov, na ktorých sedí rýmovačka: Adam v škole nesedel, abecedu nevedel. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Z povzdálí ne moc lákavý projekt a moc se mi do něj nechtělo, i když jsem ho měl týden uložený na Apple TV Plus a věděl jsem, že bude dobrý. Ale výsledek mě stejně překvapil, jelikož to krásně uteklo a navíc to bylo tak napínavé, že jsem si ukousal všechny nehty na rukou. Jistěže je to dramatická licence, mnoho věcí z filmu se takto nestalo a ani stát nemohlo, ale jako film to funguje parádně. Taron Egerton se do role skvěle hodí (čert vem whitewashing) a v produkci Marv Matthew Vaughna to ani nemohlo dopadnout špatně, leč to nakonec dopadlo dokonce výborně. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Na tomto filmu se nijak nepodílel František Fuka, který naprogramoval pokračování hry „Tetris“ a složil k němu hudbu. (corydoras)
  • "Tetris" z roku 1984 bol najpredávanejšou videohrou všetkých čias od roku 1993 do roku 2020, kedy ju prekonal "Minecraft" (2009). (Arsenal83)
  • Henk (Taron Egerton) na začátku filmu říká, že vidí kostky i ve snu. „Tetris effect“ je skutečný fenomén popsaný v roce 1994 novinářem Jeffrey Goldsmithem, který odkazuje na nedobrovolné „halucinování“ nebo denní snění. (HellFire)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama