Reklama

Reklama

Tajemný předmět touhy

  • Česko Ten tajemný předmět touhy (více)
TV spot

Historie jedné nepomíjející lásky. Mathieu Faber se zamiluje do své služky, mladé Conchity. Ta jej však neustále odmítá, zatímco jeho vášeň se stupňuje. Conchita nakonec odejde ze služby, ale oba se náhodně potkávají v různých městech Evropy. Conchita Mathieua provokuje s jinými muži, což v něm jen upevňuje jeho touhu. Tato neústupnost, která vede až k násilí, je nakonec spojí nezlomným poutem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (107)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na diskuzi, která tu probíhá okolo dvojího obsazení hlavní ženské role dává zásadní odpověď sám Luis Buňuel ve svých pamětech "Do posledního dechu" (česky MF 1987, Jiří Krechler - bookman 2004). V této knize se čtenář zároveň dozví o režisérově záměru navodit v "Tajemném předmětu touhy" atmosféru nejistoty a strachu z atentátů a terorismu i o nečekaném výsledku této snahy po uvedení filmu do kin. Časy se mění, některé problémy však pohříchu zůstávají. Zajímavý a obsažný článek k 6 posledním Buňuelovým filmům zde: www.nostalghia.cz/pages/andele/bunuel/txt/of/holanec/index.php ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Moje první Buñuelárna je shodou okolností i posledním filmem, který tento adorovaný režisér natočil. Sám nevím jak je možné, že jsem jeho tvorbu tak dlouho míjel, ale asi je to minimálně v tomto případě dobře. Po zkušenostech s mou expartnerkou pro mě byla Conchita mnohem čitelnější a jistě není náhoda, že bývalka je zrozena ve znamení Blížence a Conchitu hrají dvě ženy. Je to velmi příhodné, protože v Conchitě se proháněly dvě bytosti; chvíli vášnivá nespoutaná kráska, nečekaně střídaná s vypočítavou a nevyzpytatelnou potvorou. Tvůrcům se právě díky přeblikávání mezi ohnivou Ángele a studenou Carole podařilo vykreslit Conchitu tak, že by popletla hlavu i mladším a odolnějším svůdníkům. Natožpak obstarožnímu a povrchnímu boháči, který žije v iluzi, že se dá vše koupit. Tato rovina příběhu byla v pořádku...pro mě nic nepředstavitelného, hlavu pomotanou jsem už měl velmi podobně taky. Co ale moc nefunguje je linka s terorismem, kterou jsem nepochopil...nenašel jsem souvislost. Možná je to jen zlomyslnost tvůrců, aby diváka přiměli přemýšlet o vazbách mezi přáteli Conchity a teroristy. A věc druhá...tento film nemá s komedií vůbec nic společného. A tím myslím, že jsem se za celou dobu usmál jen jednou při postelové scéně. Rozpačitý byl i závěr...radil jsem se dokonce i se strejdou googlem, jestli mi něco neuniklo, nedocvaklo... . A asi ne. Rád bych dal vyšší hodnocení, ale za ten závěr nemůžu. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já rozumím, že chlap pokud jde o touhu po ženě může vlastně dopadnout i hůř, než tady ten pajda, ale stejně nechat sebou tak cvičit. Ono už v jistým věku je lepší se soutředit spíš na luštění křížovek než na ženský i když pravda láska je slepota. Neskutešně mě rozesmálo, když jí v tý posteli skoro slíknul až na ty bombarďáky se spoustou provázků a uzlů , to jsem se tlemil asi tři minuty. Ode dneška si dávám na noční stolek nůžky. Jako Carole byla samice první kategorie a jelikož narazila na zoufalýho, ale prachatýho dědka rozehrálo se slušně šílený vztahový šílenství. Pokud by se mě to stalo, dost pochybuji, že bych si sednul do Pendolino a vykládal bych svou zoufalost spolucestujícím, korn, když by tam byl liliputan chytrej jak prdel. Nicméně Luise musím trošku víc nastudovat má v sobě solidní potenciál. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, mám to za nepovedený film. Motivy jsou velmi chudé (vlastně je jediný a v podstatě dost banální), neustále se opakují bez potřebné vynalézavosti, až se postupně začínají motat v samotné nudě. Nevidím smysl v přerývání vyprávění cestujícími ve vlaku, lineární podávání příběhu by bylo možná více sugestivní. Ale hlavně: na vážné drama je film těžko uvěřitelný a na komedii málo vtipný a postrádající nadsázku a nadhled. Zcela neorganické mi pak připadaly násilně vsunuté sekvence o teroristech, s nimiž děj neměl nic společného, a měly-li sloužit jen k posílení atmosféry strachu a tísně, pak jim byl věnován naprosto předimenzovaný prostor. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

A na konci bič nezaplieskal. 77-ročný Luis Bunuel svoje dielo zakončil priemerným filmom na otrepaný námet. Pertraktované obsadenie hlavnej ženskej úlohy dvomi herečkami bolo skôr vynútené, ako zámerné, teroristické vložky samoúčelné a surrealistické návraty sa do príbehového filmu príliš nehodili. A tak som to vnímal ako ťažko uveriteľný príbeh o posadnutosti starnúceho muža mladou vychytralou dievčinou (i keď 40-ročný Fernando Rey nepredstavuje pre 20-ročnú Carole Bouquet, ani o dva roky staršiu Ángelu Molinu vetchého starca), ktorému ani pri úcte k slávnemu režisérovi nemôžem dať viac, ako tri hviezdičky. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (5)

  • Když se film promítal v Ridgetheatre v San Francisku, vybuchla tam bomba a na zdech se objevily nápisy jako například: "Tentokrát jsi zašel moc daleko". Jeden z nápisů byl podepsán Mickey Mouse. (raininface)
  • Luis Buñuel si zahral malé cameo na začiatku filmu. Objavil sa v scéne pri prvom teroristickom útoku. Nasadol do auta, ktoré vybuchlo okamžite po tom, ako ho šofér naštartoval. (hradecek)

Reklama

Reklama