Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na podzim roku 1938 se britský úředník a německý diplomat náhodou potkají v Mnichově a začnou tajně plánovat, jak odvrátit vypuknutí války. Podle knihy od R. Harrise. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (116)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Protahované, místy nudné a místy alibistické historické drama s přesným Jeremy Ironsem, mizerně obsazeným Hitlerem a závěrečnou štiplavou fackou Čechům. Nečekal jsem že si Británie bude pokorně sypat popel na hlavu. Úplně by mi stačilo kdyby se cudně zastyděli a zdůraznili obrovský rozdíl mezi "nepřijdeme Vám na pomoc" a "nesmíte se bránit, jinak budete Vy ti špatní". Pozice Británie nebyla jednoduchá. Kvůli pohraničním sporům se Britům do války nechtělo, a s appeseamentem měli bohaté zkušenosti, když strávili velkou část 19. století ustupováním sílícím USA, a nakonec se jimi nechali v pozici největší světové supervelmoci - ovšem vzájemné válce se vyhnuli. Pokus scenáristů udělat z Mnichova geniální strategický tah ovšem kulhá na obě nohy. Británie žádný čas nezískala. Německo bylo v době podpisu dohody jednoznačně slabší než v době vypuknutí Druhé světové války, a se stále rostoucím sebevědomím. Británie byla naopak demoralizovaná a půjčený čas vesměs promrhala. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Jen získal čas. Premiér nám dal šanci vyhrát až nastane čas. Chytré, když se nad tím zamyslíš…" Je docela šílené, že i v dnešní době může někdo akt podpisu Mnichovské dohody alibisticky hodnotit jako "chytrý tah". Člověka pak asi nutně napadne, zda by se něco takového mohlo opakovat třeba, kdyby Putin po západu chtěl, aby se v zájmu zamezení jaderného útoku na Paříž vzdal vlivu ve východních státech NATO. Doufejme, že dnešní politici mají více rozumu než dnešní filmaři... Ke scénáři filmu snad jen tolik, že ač ten samotný nápad s paralelním příběhem svou mladíků (bývalých spolužáků z Oxfordu) z obou stran "barikády", kteří ale ve skutečnosti jsou na téže "lodi", není zas tak špatný, těch všech náhod, které se musí stát, aby děj filmu běžel podle přání jeho tvůrců, je tolik, že to ve finále působí jako hodně vykonstruovaná story. Fiktivní dokument o Hitlerových válečných záměrech budiž, ale proč do historického filmu cpát špionážní zápletku? A že by se zrovna mladík z úřadu německého ministerstva zahraniční dostal k hovoru s Hitlerem mezi čtyřma očima a měl tak příležitost jej zabít, to už je fakt vrchol nepravděpodobnosti. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Divný film. Dívala jsem se na něj jen kvůli Georgeovi a ani on tam neměl moc co na práci. Dle mého se nepovedlo zachytit ani tíhu historické situace, ani vztah mezi bývalými spolužáky a ani nepochopení mezi generacemi (mlaďoši x Chamberlain), takže film byl ve výsledku... o ničem? Respektive je to vše takové moc namátkou... Asi je to zase symptom literární adaptace, do filmu prolínají stíny událostí a motivů, na které je v knížce víc času, ale tady nedávají moc smysl. Jeremy je velmi upozaděn, což se může zdát trefné vzhledem ke kontextu, ale nezdá se mi, že by to režisér udělal naschvál. Jakou roli tam mělo hrát Hughovo selhávající manželství? Co ten falešný "akční" konec? Divný film. ()

simon84 

všechny recenze uživatele

O mnichovske dohode z britske perspektivy... No, kdyby tam nenacpali tu spionskou linku, ktera je uplne debilni a vycucana z prstu a kdyby hlavni postava nebyl takove toporne drevo, tak to bylo docela fajn. Tam, kde se to drzi realii je to dobry, je tam podle me dobre zachycena nalada na britske strane a u casti britske verejnosti. Proste nikdo nechtel opakovat hruzy Velke valky. Zas Chamberlein je tam malem jako hrdina, coz je zase prehnany, byl naivni a zaplatil za to...   ale, ze by me to vylozene urazelo? to vubec. A teda hodne nesouhlasim s tim, co tu pise Enspigl. Ohledne Vrbetic se nas zastalo na zapade hodne zemi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ať už o Mnichovské dohodě vznikne cokoliv, pro našince to bude vždy citlivé téma a pokud má Mnichov : Na prahu války sloužit jako její obhajoba (viz.poslední věta - Podpis dohody dal spojencům rok na přípravu na válku a díky tomu jí nakonec vyhráli), pak se to moc nepovedlo.Nepomáhají tomu ani přidané fiktivní postavy, které Chamberleina varují před důsledky podpisu a mají v rukách celkem přesvědčivé argumenty.Byl bych ještě ochoten pochopit snahu o to vyobrazit celou situaci jako složitou,kde jakýkoliv výstup bude nakonec špatně, ale film v tomhle sám sobě podráží nohy.Technicky mu sice není moc co vytknout, ale přidaná hodnota je bohužel nulová...40% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Filmovalo sa od októbra do decembra 2020 v Mníchove, Postdame a Liverpoole. (MikaelSVK)
  • Na oxfordském plese si opilý Paul (Jannis Niewöhner) vyhrne nohavice, vkročí do řeky a křičí: „Pohleďte na průzračné vody Isidy!“ Nebrodí se však v řece Isis (Temži), ale téměř jistě v řece Cherwell, která je mnohem menším přítokem velké Isis/Thames a na rozdíl od Isis se klikatí přes oxfordské koleje. (Johnny.ARN)
  • Paul (Jannis Niewöhner) a Hugh (George MacKay) se setkávají v Mnichově v jazzovém klubu, kde je mezi návštěvníky několik gestapáků v uniformách. Jazzová hudba sice není technicky vzato nelegální, ale nacisté ji tvrdě odsuzovali jako zvrhlou hudbu a bylo by velmi nepravděpodobné, že by se v jazzovém klubu objevil důstojník gestapa, natož v uniformě. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama