Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (324)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v němčině, (takže mi asi lecos uteklo ;o), ale úplně nadšen jsem z toho nebyl. Možná je to tím, že mi není úplně blízký svět rádoby dospělých a přitom nesmírně dětských a nevyzrálých osmnáctiletých slečen, neboť jsem muž a navíc o dost starší ;o) Na druhou stranu, bezvýchodnost našeho světa je ve filmu vyjádřená moc hezky. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Film je celkem o hovně, ale přesto vás ihned zaujme. Steve Buscemi v roli pošuka (která mu skvěle sedí) je jako obvykle dokonalý a Thora Birch a Scarlett Johansson mu více než zdatně sekundují. No herecké výkony jsou na tomto filmu asi vůbec to nejlepší. A malém bych zapomněl na to jak je přízračný svět vtipný! Sice to občas ztrácí tempo, ale přesto musím uznat že Zwigoff je velký talent a už se nemůžu dočkat na Bad Santu! ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Zbytečně nadhodnocený film, který se nemůže rozhodnout, jestli bude komedií nebo dramatem a nakonec dopadá jako nahořklý příběh o klasickém hledání životních cest. Bohužel ale snad všechno, co je v něm k vidění, už tu nejméně jednou bylo. Zajímavý loser, znuděná a cynická dvojice holek, epizodní role jednoduché premiantky nebo třída plná divných existencí s uměleckým zaměřením. Jestli je něco prvotřídní, je to Steve Buscemi, kterému jsem věřil všechno, od neurotických záchvatů po lásku k deskám. Škoda trochu vypočítavě nedořečeného konce, zbytek je příjemný, ale rychle zapomenutelný. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Milý Joshi. Chtěly jsme si s tebou zašukat, ale nebyl jsi doma. Tím pádem seš teplej." Ukončení školní docházky si pamatuju jen velmi matně, ale hledání svýho místa v systému mám v živý paměti. Trvalo mi to pouhých 30 let, než jsem pochopil, že moji spokojenost zaručuje pouze život mimo systém. Tam je mi fajn. Ale vraťme se k přechytralý Enid. Jak já jsem jí rozuměl, chápal a fandil. Hrozně mě bavila svým soubojem s celým světem i s jeho vybranými reprezentanty. Tohle bylo ze života. Čekáním na správnej autobus si prostě musí projít každej. A každej by si zasloužil, aby mu u toho asistoval bláznivej Doug s nunčakama. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl skutečné zjevení - Thora Birch zaškatulkovaná do rolí podivných ujetých holek ztvárňuje postavu, která se hledá v tomhle divném světě, divnějším než ona sama, až najde podivína, stejně divného jak krásného - jako ona sama. Starý sběratel ještě starších gramofonových desek (herecký koncert Steve Buscemiho) a jeho tiché kultivované království, do něhož postupně mladá objevovatelka života proniká... Její věrná kamarádka (typově přesná Scarlett Johansson) nakonec bez problémů zapadne hluboko do soukolí společnosti (skončí v podstatě stejně jako oběmi děvčaty tolik vysmívaná třídní premiantka - symbol prázdného mělkého povrchně prožitého života) a Enid zůstává tak před iniciací dospělostí sama. Film o jinakosti, nekompabilitě se systémem, hledání vlastní identity, vnitřní kráse, podpovrchové nádheře člověka...zjevný dozvuk Americké krásy (a to nejen takřka totožnou rolí pro Thoru Birch)... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (19)

  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Rola Enid bola najprv ponúknutá herečke Christine Ricci, no v čase natáčania sa na rolu zdala príliš stará. Preto bola rola preobsadená s herečkou Thorou Birch. (awrielly)
  • Film získal jako první historii nominaci na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, který vychází z komiksu. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama