Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

"Víte, dneska se vám žádnej mladej člověk vidlema v hnoji hrabat nebude." "Otevíráme novou výkrmnu pro prasata a s tebou se počítá jako s ředitelem. Ber tu funkci zodpovědně." "Víš, Karle, já nechci, aby se myslelo, že jsi šéfem toho teletníku jen proto, že dělám na zemědělský správě." Tyhle a stovky dalších "hlodů" vás nepochybně pobaví, scénáristova posedlost metamorfózu poživatin (výroky jako "Tak tohle je bachor. Tady se odehrávají všechny ty zázraky.", "Co nevidět zavedeme odklízečků výkalů.", "Tak bude už v tom nočníku něco?" nebo "Líbí se ti?" "Představuju si, jak strká ruku krávě do zadku.") nepochybně také, ale jinak to patří k tomu nejstrašnějšímu z české seriálové tvorby. Samý kulturní dům, tuny soudruhů, nevkusné diskopísně té doby, Josef Abrhám, na němž je vidět, jak trpí, když z existenčních důvodů musí hrát v takové s.ačce, pionýři za každým rohem, žoviální zemědělci, bodře se plácající po zádech, patetické dialogy o splnění plánu, zkrátka hnus. 0% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Z českých angažovaných seriálů z dob socíku přišel Druhý dech jako jeden z posledních před listopadovou revolucí, už to nemohlo zachránit ani skvělé herecké obsazení. Co se tvůrcům podařilo vystihnout, jsou poměry na české vesnici a povahokresba některých jejích obyvatel té doby (závist, nepřejícnost, pomluvy...). Podle mého názoru byl seriál nešťastně "načasován", protože je řada podobných, které jsou oblíbené, jen přišly o nějaký ten rok dříve. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo než sem se do seriálu zažral ale postupem času nabíral na obrátkách a už mě nepustil.Příběh se točí okolo chovu krav a problémech s ním spojených.Uznávám že seriál není úplně top ale koukat se dá.Tradiční standard si odvedl J.Abrhám který byl ve své době jeden z nejlep. našich herců.V netradiční roli uvidíme i P.Čepka který hraje moc hodného člověka ochotného kdykoli a komokoliv pomoci (takže žádný mrzout:-))Zato M.Vašut je tady za typického vesnického burana který má misto mozku z piva kostku.Takže moje resumé-Není to úplně top ale díky za takové seriály. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to dějově kdovíjakej seriál, ono taky co se dá natočit o jednom kravíně, že? Ale herci jsou jako obvykle skvělí, a chvíle, který nejsou spojený s nějakou propagací ryze komunistických věcí typu jestli tady budeme pěstit kukuřici nebo obilí apod se dá. Mám na mysli ty části o lidech, o zlodějce, o násilníkovi, o rozvedeným manželství, o lásce na hnoji dvou obyčejných lidí. Ale pravda je, že po těch dvanácti dílech jsem měl už málem chuť vyrazit kydat hnůj a sázet brambory. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Seriál z vesnice s Abrhámem v hlavní roli! Proč ne, to by nemuselo být špatné... Ale... 75% seriálu jsou důležité hovory o kravách, zbytek hodně laciná a nekompaktní telenovela s naprosto děsivými hereckými výkony. Na třináct dílů jsem nějak postrádal příběh, kterého by se mohl divák alespoň trochu zachytit, aby se z toho hovězího nezbláznil. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Píseň k seriálu nazpíval Dalibor Janda a jmenuje se "Vchází bez vyzvání". (blackrain)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)
  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama