Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (163)

zahadum 

všechny recenze uživatele

Výborný námet ktorý zo začiatku aj slušne funguje, všetko to dáva logiku a je to nohami pevne na zemi. Potom príde tá horšia, podstatne horšia časť. Ak nemáte radi horúčavy, sucho, halucinácie z tepla a nedostatku vody tak sa tomuto filmu z ďaleka vyhnite. Už budú len okolo oči, úst a celej tváre lietať muchy, dorážať psi a fatamorgána. Dopozeral som to už len z nutnosti, rozpadlo sa to ako prach na púšti a koniec je už len taká " rana z milosti " tvorcov kedy vám hodia do ksichtu za lopatu piesku. Soľ nad zlato v austrálskom nemilosrdnom horúcom prevedení......50 % ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený menší film. Zápletka není nijak originální, ale to v tomto případě vůbec nevadí. Režisér, scénárista a herec Anthony Hayes odvedl velmi slušnou práci. Jeho film má nepříjemnou a drsnou atmosféru, hezky natočené scény a Zaca Efrona. Efron to tady fyzicky odmaká a je vidět, že jde až na dřeň po fyzické a psychické stránce. Samotný Hayes má vděčnější roli a zvládl jí dobře. Jedinou nevýhodou filmu je to, že víceméně nepřekvapí. Zlato je povedený menší film s parádním Zacem Efronem. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už podle prvních záběrů vám bude jasné, že v blízkobudoucí Austrálii se dobře nežije. Těch několik málo obyvatel, které ve filmu uvidíte, působí opravdu hodně jetým dojmem. Špinaví, zjizvení, nezdravě vyhlížející ztroskotanci, oblečení do tak odporných hadrů, že vám budou smrdět i z filmového plátna či televizní obrazovky. Jetá je i krajina, evokující mosteckou hnědouhelnou pánev, místy Mars či Měsíc, v lepším případě se jedná o vyprahlou polopoušť. A v téhle bezútěšné pustině se odehraje působivé komorní drama nejprve dvou chlápků a posléze už jen chlápka jednoho. Slunce vám škvaří nejenom kůži, ale i mozek uvnitř hlavy, nemáte moc co pít ani jíst, po krku vám jdou rozličné jedovaté bestie, zdivočelá agresivní psiska, písečné bouře, nebo nevyzpytatelná, krajinou se potulující individua... A navíc se občas chováte jako úplný pitomec a hlavně váš fejs už je po dvou dnech v poušti z neznámého důvodu tak strašlivě zmasakrovaný, že vypadáte jako očitý svědek blízkého jaderného výbuchu. Ale chápu, že se tvůrci snažili děj co nejvíc zdramatizovat. A povedlo se. Mimochodem závěr mě vůbec nepřekvapil, tahle pointa mě napadla už někdy v první třetině. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jestliže kameraman ponechá barevné schéma snímku na náhodě, ponechává na náhodě i vyznění celého filmu. Místo toho, aby se Ross Giardina pokusil dojem z všudypřítomné pekelné výhně ještě více umocnit, např. volbou adekvátního filtru, tak nesmyslně experimentuje s desaturací, což rezultuje v přesný opak a ze snímku se tak vytrácí prvek autenticity. Bylo by záhodno o barevné koncepci filmu alespoň trochu popřemýšlet a netvořit metodou pokus - omyl. Za velkou slabinu snímku lze považovat i jeho scénář, který je ve všech ohledech až směšně triviální. S postavami se může divák jen těžko jakkoliv identifikovat, jelikož i navzdory zbytečně dlouhé expozici setrvávají až do závěru filmu v naprosté anonymitě. Vyprávění se odvíjí důsledně přímočaře a nenabízí žádné zásadní či neočekávané zvraty. Samotné vyústění snímku lze pak velmi snadno predikovat. Gold se bohužel zařadí k poslabším zástupcům žánru survival a já, jakožto zdejší hororový expert, mu tak uděluji dvě slabší hvězdy. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená one man show, kde se Zac fakt snaží a dokazuje, že umí zahrát i náročnější role, kde se nemůže spoléhat jen na svůj vzhled a postavu. To ale nestačí. Je zde tolik nezodpovězených otázek, hluchých míst a přetažený konec za vlasy. Navzdory tomu, že film má krátkou stopáž, neskutečně se mi to táhlo a díval jsem se na hodinky. Přitom pointa se dá odhadnout už na začátku. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Had ve filmu se nazývá Bandy-bandy a pochází z Austrálie. (Johnny.ARN)
  • V červnu 2021 získala distribuční práva na film v USA společnost Screen Media Films. Ve stejnou dobu společnost Altitude Films oznámila, že film prodala do všech světových teritorií kromě dvou. (Johnny.ARN)
  • Natáčení zasáhlo tolik písečných bouří, že se natáčení na jeden den téměř zastavilo. Pak někoho napadlo připevnit kameru na záda kameramana. Několik záběrů písečných bouří ve filmu bylo skutečnými písečnými bouřemi. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama