Reklama

Reklama

Poslední lup

  • angličtina The Last Theft
Krátkometrážní / Animovaný / Horor / Krimi
Československo, 1987, 22 min

Obsahy(1)

Černá groteska Jiřího Barty o nenasytném zloději, kterého touha po zlatě zavede do světa iluzí a klamů.  Krátký film J. Barty je vlastně hraným filmem s minimem animace a přece s maximem výtvarného výrazu. Výtvarné je nejen scénické aranžmá, maskování aktérů a záběrová kompozice, ale především kolorit, jenž dává této hororové moralitě o tom, jak kosa lačnosti narazila na kámen krvelačnosti, další dimenzi ironického nadhledu. Jde o černou grotesku o zaslepeném lupiči, který je posléze svými obětmi z onoho světa okraden o to nejcennější, o vlastní krev. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední lup je výbornou volbou pro milovníky filmových experimentů, hříček a výtvarně pozoruhodných snímků. Děj je podružný,rozhodující je atmosféra tajemna a karikované dekadence, kterou vytváří množství bizardních rekvizit, hra světel, kolorované pozadí a podmanivá hudba. Samotná zápletka je vlastně jen na 20 minut prodloužená anekdota o potrestané chamtivosti, ale díky obrazové originalitě a výtvarné kompozici je Posledí lup přesně tím druhem filmů, které mě oslovují. Škoda, že jsou takovou vzácností...Stroj na vysávání krve bude navždy patřit do zlatého fondu mých filmových vzpomínek. Celkový dojem 95%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Jíří Bárta mě zaujal už svým Krysařem. Nyní jsem na jeho tvorbu narazil podruhé a určitě né naposled. Oproti Krysařovi jde o hraný snímek s minimem animace. Příběh nenasytného zlodějíčka mě zaujal, nechybělo tomu napětí a měl i slušnou atmosféru. Pochvílit musím i kameru, střih, obstojné herecké výkony a skvělou hudební kulisu. Celkovej vizuál působil potemněle ale ku prospěchu věci. Místy to bylo dobrý psycho. K dokonalosti tomu ale ještě něco chybí. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nechci tvrdit, že pointu si J.Bárta a V.Mergl vypůjčili z Ohavného Dr.Phibese, ale i kdyby, mně to vůbec nevadí. Mistrné skloubení Bártových obrazů s herci a hudbou vytvořilo i dnes působivý...horror? Kdysi mne hodně strašil, dnes ho obdivuji. S jakou grácií se chopil F.Husák postavy krvavé hraběnky, je obdivuhodné. Barevné filtry, stylizace, horrorové prvky - pavučiny, pavouci, holé větve v mlze, šerosvit... Něžná nožka sešlapuje šlapadlo zas a znova a malé děvčátko se již nemůže dočkat. Jeho úsměv je však poněkud zubatý... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velice hezká a doopravdy povedená černá groteska o mladém lupiči, který se nechá oklamat falešnými poklady a nakonec se stane obětí upírů. Krásný a velice osobitý snímek kombinující hru herců a animaci reálů. Ty všechny obrovské a příšerné šlapající stroje na vysávání krve, a vůbec všudepřítomná atmosféra strachu a hrůzy kdy nevíte co bude, to vše tenkrát vypadalo tak moc důvěryhodně že jsem se fakt příšerně bál, jako malý kluk když to dávali v TV mi to skutečně nahánělo strach. A také jsem to skutečně strašně moc hltal. Za zmíňku ještě stojí připomenout hudební doprovod který vznikl za pomoci skupiny Michaela Kocába. Za lepších 5*. Podobný filmeček krom některých Švankmajerovských děl se nám dnes už jen tak natočit nepodaří. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ty nejnovější metody k získávání oblíbeného, živočišného nápoje pro nemrtvé, si na vlastní kůži vyzkouší nenasytný zlodějíček, náhle obklopený nádherným mámením, jenž mu servírují velmi podezřelí hostitelé. Nekonečné pohledy trvající až do rozednění. Potom už jen věčný spánek, můžete si zatleskat, je jedním z Vás. Brilantní atmosféra, skvostná role pro Frantu Husáka a pro mě osobně pozvánka na další Bartovy počiny. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama