Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poté, co prezident Spojených států během svého funkčního období zemře, se oblíbená první dáma Tess Carlisleová (Shirley MacLaineová) odebere do ospalého rodného městečka v Ohiu, kde je jednou z mála jistot v jejím životě tajný agent Doug Chesnic (Nicolas Cage). Tento ctižádostivý a odhodlaný profesionál, který pracoval v Bílém domě pro rodinu Carlisleových, nyní stojí v čele sedmičlenné ochranky, která má za úkol dohlížet na Tess. Přestože Doug prahne po akci a dobrodružství, uvízne místo toho v městečku na americkém Středozápadě, kde ho Tess neustále zahrnuje svými požadavky, byť chce třeba jen přinést snídani do postele. Svéhlavá, znuděná a urážlivá stará dáma mu ze života dělá takové peklo a natolik mu ztěžuje práci, že dá výpověď. Tess si však Douga okamžitě vyžádá zpátky a dá mu pocítit, kdo je v domě paní. Jenže tvrdohlavý agent se nehodlá jen tak vzdát... (Cinemax)

(více)

Recenze (93)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Z Nicolase Cage opravdu nejsem zrovna nadšený (vypadá jako mimořádně vyděšené jehně a když ho vidím, nedokážu se soustředit na to, jak hraje), zato Shirley MacLaineová hraje velmi dobře a potěšil mě i mistr malých rolí Austin Pendleton (Co dál, doktore?, Na titulní straně, Můj bratranec Vinny) v roli jejího řidiče. Ale televize ten film bohužel opatřila strašným dabingem, takže se na to psychicky připravte. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o vrtošivé bývalé první dámě a jejím osobním strážci, který bojuje s tím, jestli ji má hlídat nebo uškrtit. Shirley MacLaine a Nicolas Cage si překvapivě dobře sedli, a na jejich slovní přestřelky se moc dobře kouká. Je škoda, že spousta věcí je ve filmu naťuknuta a nedořešena. Hlavně proto, že Tess jako postava kdysi obletované a elegantní vzdělané ženy, která se často utápí v sebelítosti a důležitost si dokazuje jen proháněním své ochranky, nabízela prostor i pro dramatičtější chvilky. Ale tvůrci se tu přiklonili spíš ke komedii, která je ale místy velmi hřejivá a "nenápadně vtipná" a celé to tak díky tomu uteče jako voda, bez nějakých hluchých či nudných míst. Škoda jen, že původní dabing, kde Cage mluvil jeho obvyklý dabér Zdeněk Mahdal, byl z nějakého důvodu předělaný a ačkoliv Marcel Vašinka není špatný, ke Cagovi se moc nehodil. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tess je opravdová dáma. Dokáže být jemná, vstřícná a kultivovaná - ale i jízlivá, panovačná a rozmarná, takže týmu "osobních strážců" pod vedením Douga Chesnice občas nutně připadá nesnesitelná. Jenomže zůstala sama se svými vzpomínkami - a z jejího pohledu neškodné vrtochy a drobné naschvály, kterými terorizuje své okolí, jí dodávají energii a radost ze života a vrací jí pocit vlastní důležitosti. Je zábavné, zajímavé i poučné sledovat vztah obou hlavních protagonistů, především poté, kdy se děj zásadně zdramatizuje - a vzájemné neshody se stávají banalitou, na které vůbec nezáleží. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Naprosto obyčejný a jen těžko zapamatovánihodný film, který nemá jedinou kulervoucí, osobitou ani výraznou scénu. Herci hrají naprostý průměr a i když to občas mezi snaživým Cagem a cholerickou Shirley MacLaine poměrně zdatně zajiskří, výsledku to příliš nepomůže. Wilson je jen a pouze řemeslník, navíc druhá polovina scénáře je lehce přitažená za vlasy a absolutně nekoresponduje s tou první, lehce komediální částí. Motiv únosců je banálně odfláknutý a celý systém únosu a následného vystopování je vyloženě trapná záležitost, kde se režisér stále zuby nehty zaměřuje na vykreslení vztahu mezi bodyguardem a ex první dámou, nežli pořádným zamícháním karet a poněkud komplexnější vazbou mezi jednotlivými filmovými složkami. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hugh Wilson měl občas štěstí (nebo možná ždibec komediálního talentu) a natočil něco vtipného a kultovního (Policejní akademie) ale "Hlídat Tess" to určitě není. Námětem se mohlo jednat alespoň o zábavnou konverzačku plnou drsného "popichování" obou hlavních hrdinů ale Wilson dialogy neumí a v tomto případě nedodal ani nic ze svého situačního humoru. Nebýt tu tak dobré herecké duo, bylo by to k nevydržení. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Prezidentov hlas v skutočnosti patril scenáristovi a režisérovi filmu Hughovi Wilsonovi. (m.a.t.o.)
  • Malou roli v tomto filmu měl údajně i George Clooney, ale jeho scény byly nakonec vystřiženy. (Edgerton)
  • Natáčalo sa od 17. februára do 15. apríla 1993 v štáte Maryland, USA. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno