Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nebezpečnou výpravu do neprostupné džungle na úpatí konžské sopky Mukenko se vydává pestrá společnost, v níž má téměř každý svůj vlastní skrytý cíl. Mladý vědec chce vypustit do přírody gorilí Samičku, energická elitní zaměstnankyně telekomunikačního magnáta hledá pro svého šéfa superčistý diamant a rumunský dobrodruh chce najít bohatství ve starobylém městě Zinj, postaveném u legendárních diamantových dolů krále Šalamouna. Překážkou strastiplné cestě k vytouženému cíli je nejen neprostupná džungle, ale i občanská válka, jež v zemi vypukla. Na místě pak výpravu čekají potíže s vraždícími opicemi i ohrožení náhle probuzenou sopkou... Dobrodružný snímek Kongo, natočený podle románového bestselleru Michaela Crichtona, patří mezi snímky, odvozující komerční úspěch od zručného využití osvědčených prvků a témat. Ve filmu Franka Marshalla se tak vedle sebe objevuje africká džungle se vzácnými horskými gorilami, futuristická technika a bájné diamantové doly krále Šalamouna, střežené kmenem vraždících opic. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie Indy, ani Mumie ale Congo je môj najoblubenejsi dobrodruzny film od cias, ked som si z videopozicovne domov priniesol VHS a videl ho prvykrat. A stale ma bavi rovnako. Uchvatne dobrodruzstvo za stratenym mestom Zinj. V hlavnej ulohe nie je jeden dobrodruh ale hned niekolko rôznorodych postav z ktorych ma kazda svoj vlastny ciel. V tej dobe este sexy Laura Linney, drsniak Ernie Hudson v jeho zivotnej ulohe, roztomily Dylan Walsh a hlavne neskutocne zabavny chamtivec Tim Curry. Vo vedlajsich ulohach sa tu mihne niekolko dalsich znamych xichtov a aj na ploche par minut si svoje postavy vychutnaju. (sprievodca Joe Pantoliano, Delroy Lindo ako zabavny kapitan Wanta, slizky Joe Don Baker a dalsi). Technicka stranka je aj po rokoch stale dokonala a ten film snad nestarne. Nie je to nabuchane akciou, ale vdaka perfektnej atmosfere ma to ani na sekundu nenudi. A ked uz dôjde na akciu, tak je pôsobiva a na PG-13 rating riadne krvava. Nakoniec este spomeniem skvely soundtrack, ktory si môzem kedykolvek pustit aj samostatne. Neviem o kolko je kniha lepsia a je mi to jedno. S filmovym spracovanim som absolutne spokojny. 10/10. ()

Carnosaurus 

všechny recenze uživatele

Snímek ztroskotává na mluvící opici, která ho shazuje o třídu níž, ale jinak jde o solidní dobrodružnou jízdu s několika geniálními scénami (ostřelování letadla, souboj s hrochem, první setkání s šedými opicemi). Tenhle film zkrátka nepouští nohu z plynu a i když, kvůli té mluvící opici, občas zklouzává k infantilitě, není důvod ho pohřbívat celý. Musím ještě vyzdvihnout krásnou hudbu Jerryho Goldsmithe. V hodnocení se projevila i nostalgie a vzpomínky na dětství, kdy jsem se bál do sklepa kvůli šedým opicím a Carnosaurům, ale to je teď pryč a film si v mých očích drží stále stejně dobrou úroveň jako před lety. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

A opäť jedno zo skôr nevydarených spracovaní predlohy Michaela Crichtona (nie žeby jeho knižné predlohy boli zase tak oslnivé). Neostávalo nič iné, než sa smiať na trápnosťou mnohých scén hlavne s hovoriacou gorilou Amy, ktorá si raz popíja martini, inokedy si zase štýlovo poťahuje s cigary. Možno to bolo zapríčinené aj v jej prípade otrasným dabingom, i keď treba priznať, že táto opička bola nominovaná na 2 Zlaté maliny (film bol celkovo nominovaní v 7 kategóriach vrátane najhorší film). Po mnohých stránkach je film odvený len tak, ako najjednoduchšie to išlo. Sú tu lacné štúdiové exteriéry podtrhnuté nijako oslnivými špeciálnymi efektami, aj Goldsmithova hudba okrem 300 krát obohratej (ale počúvateľnej) hlavnej témy toho veľa neponúka, snáď ešte v závere mizernú pesničku. Netreba však byť ku Kongu až tak zlý, navzdory všetkému sa jedná o pomerne jednoduchý dobrodružný film, ktorý sa kvôli nevyužitému potenciálu stáva ľahko podpriemerným. A pochvalu si vlastne zaslúžia aj Winstonove gorily, kedy tento pán dokázal, že aj na malom priestore vie predviesť slušné predstavenie. Škoda, že bola filmu ubratá jeho temnejšia stránka, ktorá ho skôr degradovala na pozíciu lacných rodinných dobrodružných filmov na nedelné poobedie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedinými kladmi tejto totálnej kraviny z polovice 90tych rokov určenej vtedajším teenagerom je peknučká Laura Linney a krásna príroda. Ja som film videl bohužiaľ až o dekádu neskôr, takže som sa už nedokázal vcítiť do myslenia dobového diváka cieľovej skupiny filmu. Pozerám, že sa na to chodilo celkom vo veľkom do kina. ()

Kopin 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek jsem naposledy viděl před mnoha lety, ale pořád si dokážu vybavit skoro celý film. Možná to bude tím, že já byl tenkrát marod, a oni ho na HBO dávali skoro každý den.... no možná každý den. A já na něj skoro každý den koukal.... no možná každý den. ÍÍÍÍkk ÍÍÍÍkk. Naštěstí mě to nijak nepoznamenalo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Diamant, který je v závěru vyhozen z balónu, se pak již nepodařilo nalézt. (Kroup4)
  • Záběry soptící sopky byly natočeny na kostarickém aktivním vulkánu Arenal. Některé záběry byly pořízeny také na nedaleké vyhaslé sopce Irazu. (Kroup4)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama