Reklama

Reklama

Gigantické přehrady

(TV film)
  • Česko Rekordní přehrady (více)
Francie, 2020, 50 min

Režie:

Alex Gary

Obsahy(1)

Zkrocení přírody a využití jejích energií ve prospěch člověka je výzva, na kterou jsme nejdokonaleji zareagovali stavbou přehrad a hydroelektráren. Revoluční změny v technice stavby přehrad přinesly tři speciální přehrady, které díky vrcholnému inženýrskému výkonu určujícímu jejich charakter získaly epochální význam. V roce 1960 vznikl jako první opravdu gigantická přehrada Serre-Ponçon. Vodní nádrž nacházející se ve více než stodvacetimetrové je největším umělým jezerem ve Francii. V zatopeném údolí ovšem této stavbě padly za oběť dvě vesnice. Přehrada Romanche-Gavet byla naproti tomu uvedena do provozu teprve nedávno. Od roku 2020 je ztělesněním naprosto unikátní technologie. Převzala úlohu pěti starších přehrad, a přitom je prakticky neviditelná. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Super dokument o stavbě opravdu gigantických přehrad, neskutečné či spíše neuvěřitelné práci co za ní stojí... Ano ten komentář na konci vystihuje vše, v dnešní zvrácené době by již nebylo možné něco podobného stavět 🤔🤔🤔 ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Francouzi dokumenty umějí. Alex Gary, ať už je to o mostech, o vlacích nebo o přehradách, mě ještě nezklamal.  Film opět vizuálně dokonalý, názorný, podaný způsobem, že tomu i laik rozumí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na Ceske televizi je vizualne i informacne pekny. Je videt, ze lze vrtat do stale tvrdsi horniny a spatne pristupnych mistech. Francouzi zrejme zvysili svou spotrebu elektriny. Myslel jsem, te tyhle zeme spis demograficky vymiraji. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama