Reklama

Reklama

Vládce severu

  • Česko Vládce severní dráhy (více)

Obsahy(1)

Dva hoboes (Lee Marvin) a (Keith Carradine) vedou nelítostný boj s krutým Shackem /Ernest Borgnine/ při jejich snaze přejet "Severní dráhu". Vynikající herecké výkony a nádherná scenérie hor kudy vlak projíždí, vévodí tomuto filmu z dob "velké krize". Úvodní melodii filmu zpívá hvězda americké country, dnes již nežijící Marty Robbins. (modista)

(více)

Recenze (59)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Obecně filmy, které mě zaujmou, dělím do dvou kategorií: na ty, které mě zaujaly přítomností nějaké vypečené šťabajzny a na ty, které mě zaujaly ačkoli v nich žádná vypečená šťabajzna nebyla. Přes moje nemalé sympatie k pánům Leeovi s Ernestem nepokládám za vypečenou šťabajznu ani jednoho z nich, takže to asi bude ten druhý typ filmu. Takový, který vás strhne tehdejší svobodou, navrch umocněný přírodou, která by ve finále svou krásou napráskala i kdejaké té vypečené šťabajzně. P.S: Až se bude chystat natáčení filmu Vládce Českých drah, ať mi zavolají. Mám pro ně perfektní předlohu. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU HAD THE JUICE, KID, BUT NOT THE HEART AND THEY GO TOGETHER!!! Až na tu naprosto zkurvenou hudbu a toho vymaštěnýho kluka k filmu nemám výhrad. Ernest neskutečnej maniak a jeho naleštěný kladiva a čepy na tuláky jen dolaďují jeho šílený výraz. Lee tak též naprosto skvělej a jeho triky s opaskem, mazání kolejí nebo destička pro sezení na tyči dokazují, že je mezi tuláky právem numero uno. Závěrečná rvačka na vagóně, již nemohla být více chlapskou záležitostí. Kladivo, sekera, řetěz a polena. Jako dva gladiátoři v aréně, jen chyběli ti tygři.. SO LONG, KID! ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní, syrová a přesto svým způsobem romantická pocta vlakovým tulákům - hobousákům. Dokonalý casting v čele s Lee Marvinem, parádní soundtrack a celkové pojetí ryze mužského světa dokáže, myslím, potěšit i dnes. Navíc závěrečný souboj na jedoucím vlaku je krásná ukázka drsné chlapácké akce, která v současné době většině žánrových filmů chybí. Robert Aldrich tyhle filmy uměl. 80%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil další film s vláčky, ale pocity mám trochu rozporuplné. Na jedné straně netradiční námět parádní exteriéry a dvě herecké legendy pohromadě. Hlavně Borgnine si toho strážce vlaku co radši někoho zabije, než aby ho nechal svézt opravdu užil. Na druhou stranu je tu dost hluchých pasáží a pár nelogičností. Film nedokáže udržet konstantní tempo a tak občas nudí. To mi u typických filmů z pomalým sedmdesátkovým tempem nevadí, ale tenhle byl takový zvláštní, ale zase ne špatný, tak to vidím na lepší průměr.60% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Súťaživá jazda vlakovej súpravy s dymiacou lokomotívou v krásnom plenéri. Nesúperí sa s iným vlakom, súperí sa o to, kto sa odvezie. Popri dymiacej mašine ide o prehliadku chlapských charakterov a zároveň prebíjajúcich sa eg: ega napĺňania poriadku a práva za každú cenu, ega porušovania zavedených poriadkov a egoistickej snahy byť prvým bez ohľadu na čokoľvek a kohokoľvek. Morálne zvrátený film? Kdeže. Predovšetkým poukázanie na zvrátenú dominanciu moci, ktorá si na základe uzurpovaného práva dovolí v mene jeho naplnenia akékoľvek sadistické kúsky. Namiesto mlčky uzatvorenej dohody a tolerovania chudákov, ktorým systém zobral možnosť žiť si po svojom a v prípade hospodárkej krízy aj možnosť pracovať - rana kladivom do hlavy a rozšmaľcované telo tuláka na trati. Namiesto pomocne podanej ruky parťákovi - ponechanie v štichu. Ani rebélia nie je vždy jednoznačne pozitívna: v prípade boja o vlastnú kožu ukáže, že až tak nezáleží na živote a zdraví tých, čo pomstu a sadizmus v krvi nemajú. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Natočeno podle knížek 'Cesta' od Jacka Londona a 'Od Pobřeží k Pobřeží s Jackem Londonem' od "A-No.1", což byl literární pseudonym Leona Raye Livingstona. (džanik)
  • Postava Keitha Carradinea, Cigareta, byla pojmenována podle přezdívky, kterou dostal během cesty Jack London. (džanik)
  • Willis Kyle, prezident železniční společnosti ´Oregon, Pacific and Eastern Railway´, umožnil štábu neomezený přístup k vozovému parku společnosti. (džanik)

Reklama

Reklama