Reklama

Reklama

Bojovníci ze Šaolinu

  • Česko Drak z chrámu Šaolin 1: Bojovníci ze Šaolinu (více)

Každým rokem se setkávalo osm mistrů šaolinu na podzimním festivalu. Jednou, po mnoha dnech meditací a studií, vzali tito mistři všechny druhy umění kung-fu a vytvořili z nich novou bojovou techniku, kterou nazvali Osm kroků hada a jeřába. Všechny potřebné údaje o bojovém umění zaznamenali do knihy a svěřili ji do opatrování mistru Linovi. Aby zdůraznili nesmírný význam tohoto spisu, dali mistru Linovi, coby opatrovníkovi toho nejcennějšího a nejmocnějšího tajemství světa kung-fu, na znamení autority, dračí oštěp. Nedlouho nato všech osm mistrů záhadně zmizelo a s nimi i zmíněná kniha. V celé jižní Číně zavládl zmatek a chaos. Dokud se ovšem neobjevil muž jménem Hsu Jin-Fung (Jackie Chan). Fung dává velice zřetelně najevo, že vlastní ztracenou a tolik žádanou knihu a každý z vysoce postavených klanů mu usiluje o život… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slovami klasika, z Jackieho najhorších filmov tento patrí k tým najlepším. Dej už viac ohlodaný byť nemohol. Jackie sa z miesta na miesto producíruje s knihou o neporaziteľnom bojovom štýle, ktorú všetci chcú a tak nasleduje prakticky nonstop jedna bitka za druhou. Asi nikoho nenapadlo, že ten neporaziteľný štýl ovláda, takže im sú ich snahy prd platné. Ale je tu ešte línia o tom, že aj Jackie niekoho hľadá a jeho dôvody sa dozvieme až v šokujúcom odhalení, ktoré prekvapí každého, kto ešte nevidel žiadny film. Najväčšou slabinou filmu je to, že je podaný dosť vážne a aj Jackie sa tvári jak kakabus. Len pár vedľajších postáv sa sem tam pokúsi o nejaký humor. Prípadne nechcene rozosmeje nejaká tá hláška. Priviedol som si Chuje a ten ti ukáže. Na druhej strane kladom sú bitky. Fakt je ich tu neúrekom a aj keď sa na Jackieho samovražedné špičkové kúsky z 80tych rokov nechytajú, tak už tu cítiť základy lepších zajtrajškov. Neraz predvedie aj náročnejšie akrobatické kúsky, sem tam hravo využije rôzne predmety a vo finále nekonečne bojuje plný energie jak králiček Energizer. Viem si predstaviť, že nenáročný fanda kung-fu bude nadšený. A tentoraz som spokojný aj ja. Ale fakt k tomu treba pristupovať asi ako k vydarenej videoSeagalovke a neporovnávať to s kinoSeagalovkami. Tú chybu som urobil pred dávnymi rokmi, asi tak v 93-94 roku, keď som to videl prvýkrát po peckách typu Police Story, Armour of God alebo Young Master a bol som z tohto filmu neskutočne sklamaný. Ale ak človek zmierni očakávania, tak bude spokojný. 5/10. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Podobných filmů je jako máku a podobají se jako vejce vejci a tak jejich kvalitu často určuje jen kvalita a úroveň soubojů. Nejsem žádný odborník na podobné kung-fu filmy, ani se nevyznám v jednotlivých martial technikách, hovno poznám, jak se jmenuje ten který úder a ke které technice patří. Na podobné filmy koukám jen proto, že mě to baví celkově, nějak se v tom nenimrám. Tady je těch soubojů poměrně hodně, těší mě, že do nich Jackie Chan vkládal humor už v dobách, kdy jsem se narodil, i když je pravda, že tady je ho pomálu, o to víc pobaví a potěší jeho odhalení. Dějově je to dvacetkrát zalitý pytlík čaje, ale je fakt, že u podobných filmů o ten děj zase tak moc nejde. Tady ale aspoň tak nějak drží pohromadě a udržuje si souvislou linii, viděl jsem i pár filmů (i s Jackie Chanem), který byly v tomhle ohledu dost chaotické. Ale zpět k soubojům, Chan je tu ještě dost mladý, takže je dost gumový a kung-fu ovládá dost dobře, i když chybí jeho klasické kaskadérské kousky. Obecně se na ně docela dobře kouká, nechybí klasický hekání a klasickými zvuky doprovázené údery, je to realistické (neběhají po vodě, nelítají vzduchem a během jediného výskoku nezmlátí dvacet lidí). Problém je v tom (ale možná to tak má ve skutečnosti být, jak říkám, nevyznám se v tom), že mi jednotlivý souboje připadají docela pomalý, což trochu prozrazuje a odhaluje jejich choreografickou secvičenost. Ten závěrečný souboj je ale dost dobrej. Celkově to není špatný film, ale asi jsem si moc zvykl na Chanovy současnější a v současnosti se odehrávající filmy s jeho puštěnou uzdou humoru. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Jak je fajn, když se v kung-fu filmech nepouštějí do závratných dějů a jde se na věc. Tento kousek s Jackiem je prakticky nonstop mlátička a musel jsem se smát, když jsem myslel na to, že tady troška pauzy neuškodí. Víc přímočaré to být nemohlo a možná tím množstvím rvaček všechny zapadnou. Není zde řádná, která by dokázala urvat koule......6/10 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Spíš průměrná kung-fu mlátička. Špatně se na ní nekouká: akce stíhá akci, Jackie Chan si jede to svoje a celková teatrálnost "herectví" je v normě (i když pobavilo umírání jedné postavy ve stylu "uh, otče, ach... prosím, pomsti mě, uh"). Jenže, a to je fakt nejdůležitější, v osobních soubojích jí chybí lehkost a propracovanost, tolik známou třeba u filmů Woo-Ping Yuena. Dohromady je tu nějakých dvanáct fightů - hrstka delších, ale hlavně kratších férovek, co sice dělají asi 65% stopáže, ale čelist z nich nepadá. P.S. Ty rychlé, jakoby násilím uzavřené, konce mě vždycky dostanou. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem, mám-li jako žena tento film vůbec hodnotit. Slabá dějová linie slouží pouze k propojení jednotlivých bojových scén, kterými film přetéká. Akční scény jsou dobré, podobné artistickým sportovním výkonům, většinou nekrvavé, ale všeho moc někdy škodí. Z druhé strany to má nespornou výhodu, že pokud si odejdete uvařit kávu, tak po návratu zjistíte, že jste o nic nepřišli. Stále se ještě bojuje. Co mi tam chybí je humor, který je pro Chanovy akční filmy typický a na který jsem u něj zvyklá. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Film bol na trh uvedený spoločnosťou Lo Wei Motion Picture Company, pobočkou legendárnej firmy Golden Harvest. (Peter-1307)
  • Jackie Chan bol jedným z koordinátorov bojových scén. (Peter-1307)

Reklama

Reklama