Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Maq 

všechny recenze uživatele

K legiím bezvýhradných obdivovatelů tohoto díla se nepřipojím. Ano, připouštím, velkoprodukce je makačka a tady se to nezpackalo. Ale nic víc. --- Kladu si i otázku stran věcné přesnosti. Nejsem fanda do militarií, ale četl jsem, že nasazení spojeneckého letectva bylo tak intenzivní, že Němci se o přesuny za denního světla vůbec nemohli pokoušet. A že posily Němcům nedošly protože Hitler hajal a nikdo ho nechtěl budit, to je určitě legenda. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Nie hurávlastenecký, ale vlastenecký megaskvost dokumentárneho rázu úchvatne podáva prípravy na vylodenie spojencov, priebeh jedného z najdlhších dní, aké pozná história, 6. 6. 1944 a vojenské stratégie všeobecne. Patrí a bude patriť až do konca k tomu naj, čo som na vojnovom poli videla. Bez debaty. ()

Reklama

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek se ve třech hodinách zabývá většinou dění kolem invaze v den D – osobnostmi, instruktážemi, propojením s odbojem, akcemi kluzáků na mostech, pargány, vyloděním na plážích, diverzními akcemi a samozřejmě pohledy do německého tábora. Výborná technika, masovost, přesnost a podobnost osobností. Ostatní ale dnes působí obzvlášť komicky. Ať už to jsou dialogy, bojové scény (scéna s Ruperty) a němečtí vojáci vypadají, že neumí do pěti napočítat a ženská jednoho prakticky zvládne holýma rukama. Úplně nejvíc mě dojalo vzájemné míjení těch dvou znepřátelených jednotek kolem zídky. Některé věci si prostě mohli odpustit. John Wayne, Henry Fonda, Paul Anka, Sean Connery? Nezájem. Kvůli první půlce filmu bych to přirovnal k sovětským propagandistickým flákům jako Sokolovo. Tady to aspoň není politické. Ale druhá půlka je o hodně lepší, jako bych sledoval úplně jiný film. Jsem v rozpacích. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Za velké pozitivum lze zajisté považovat absenci patosu, dále to, že američtí vojáci nebyli pohádkové bytosti a jejich protivníci se jimi nenechali s prostoduchostí sobě vlastní pobít jen tak pro radost. Za negativum bych považovala to, co vyčítám i filmu Hoří v Paříži? Přehršel hereckých hvězd je zajímavá v nějaké estrádě, ve filmu ztrácí význam, pokud všechny dostanou takřka zanedbatelnou roli, aby nedocházelo mezi slavnými umělci ke zbytečným třenicím. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že ve své absolutní komplexnosti se mi tenhle dvoudílný film o vylodění v Normandii líbil daleko více než Zachraňte vojína Ryana, dávám plný počet hvězd. Stará dobrá filmařina a neuvěřitelné množství hereckých es, ti všichni se sešli na písku pod útesy, jenž brzy dostal narůžovělou barvu. Zajímavý pohled do situace německého velení, zkrátka pro milovníky válečných filmů je tohle dílo povinnost. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (51)

  • Dva kilometry od korsické pláže byla nudistická pláž. Nudistům bylo vzkázáno, aby se během natáčení nepřibližovali. (Kulmon)
  • Aby mohli filmaři použít letadla Spitfire, museli je opatřit novými motory z Rolls-Royce. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama