Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som si uvedomil, aké je ťažké nakrútiť film o vojnovej operácii tak, aby vynikla jej mohutnosť a súčasne aby sa poskladali desiatky drobných mozaikovitých príbehov do jedného celku. Ako nakrútiť masové bojové scény bez počítačovej techniky. Ako zapojiť množstvo slávnych hercov do deja tak, aby v ňom nevytŕčali upozorňujúc na svoju dôležitosť. Ako dosiahnuť anonymitu a súlad štyroch režisérov. Ako zabezpečiť nutnú opisnosť udalostí, ilustratívnosť epizód a vierohodnosť akcií tak, aby divák nevnímal, že sleduje trojhodinový film. To všetko sa podarilo na veľmi slušnej úrovni a ostalo dlho neprekonaným vrcholom filmov tohto žánru. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na Den D se vším všudy. Zakomponované jsou všechny stěžejní body této významné válečené události, což považuju za velký klad. Pořeší také spousta (tehdy ještě málo) známých tváří. Malým mínusem budiž tradiční dělání hňupů z Němců, ale v tomto případě to není tak markantní. Poctivý velkofilm. 85% je akurátních. ()

Reklama

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek se ve třech hodinách zabývá většinou dění kolem invaze v den D – osobnostmi, instruktážemi, propojením s odbojem, akcemi kluzáků na mostech, pargány, vyloděním na plážích, diverzními akcemi a samozřejmě pohledy do německého tábora. Výborná technika, masovost, přesnost a podobnost osobností. Ostatní ale dnes působí obzvlášť komicky. Ať už to jsou dialogy, bojové scény (scéna s Ruperty) a němečtí vojáci vypadají, že neumí do pěti napočítat a ženská jednoho prakticky zvládne holýma rukama. Úplně nejvíc mě dojalo vzájemné míjení těch dvou znepřátelených jednotek kolem zídky. Některé věci si prostě mohli odpustit. John Wayne, Henry Fonda, Paul Anka, Sean Connery? Nezájem. Kvůli první půlce filmu bych to přirovnal k sovětským propagandistickým flákům jako Sokolovo. Tady to aspoň není politické. Ale druhá půlka je o hodně lepší, jako bych sledoval úplně jiný film. Jsem v rozpacích. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som tu kolorovanú verziu s tv prima, ktorá bola dokonca rozdelená na dve časti, ale vlastne mi to ani neprekážalo, pretože The Longest Day je skratka super film. Obzvlášť záver, ktorý je čo sa výpravy týka, fakt neskutočne dobovo premakaný, dráhy, výborne akčný s hromadou komparzu a davových scén, akých nikde inde neuvidíte. Úvod filmu sa trošku ťažšie a dlhšie rozbieha, ale hneď ako sa vymysli stratégia ma film výborný spád. Ako som už spomenul akčná stránka je na rok výroby skutočne delikátna a kludne môže konkurovať aj Spielbergovmu vylodeniu. Plusom je aj výborná kamera, ktorá priehľadná, zasadená priamo do stredu bojov a zároveň ponúkne aj lahodné dlhé zábery s vrchu, kde si môžme spraviť obraz o celom bojisku a tým pádom sa vo filme nestratíme a neprídu scény, kde nevieme, kto kam strieľa. Príbeh je známy, výborný, akčná stránka super, herci tiež len problém je v tom, že vo filme je taká hromada postav, že nie každý ma priestor a tým pádom si tu k nikomu nevytvoríme žiadne puto a v podstate je tu jedno s kým tiahneme do boja. Každopádne je to dosť dobre, až tak, že som mal chuť pokračovať až do Berlína. 85% - 4* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Nejdelší den jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Na to, že se jedná o snímek z roku 1962, je i v dnešním digitálním světě vizuálně úžasný. Viděl jsem ho už několikrát, ale až teď jsem se dokopal ke komentáři. Shodou okolností jsem byl před pár dny v Normandii, je to krásné místo, kde historie sálá na kažném rohu. Pak, když jsem viděl tento film, říkal jsem si: tam jsem byl, a tam taky. Nejdelší den se totiž nátáčel na autentických místech skutečného vylodění. Třeba kostel v Ste. Mere Eglise, nebo pozorovatelna baterie Longues mezi Omahou a Goldem, kde major Pluskat uvidí invazní flotilu, ale spousta dalších. Tak to jen ohledně místa, teď ale k filmu. Děj se odehrává jak už je naznačeno, v den před invazí a v samotný D-Day. Ve třech hodinách nám tvurci naservírovali vše podstatné, co se událo v tento den. Možná jen chybí výsádek u baterie Merville, jinak je to ale radost pohledět na všechny ty dlouhé záběry, jako vylodění na Goldu z ptačí perspektivy, záběry na jeden zátah v bitvě o Casino v Ouistrehamu, bitva na pláži Omaha a mnohé další. Krom toho všeho vše umocňuje celá řada filmových hvězd, protože v tomto velkém konceptu se jich sešlo až neuvěřitelně mnoho. To vše dělá z Nejdelšího dne opravdový unikát válečné kinematografie, který je a bude nesmrtelný. 100%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (51)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd, stredná dĺžka záberu = 6,5 sekundy. (westerns)
  • Prezident Dwight D. Eisenhower měl hrát sám sebe, ale když se ukázalo, že není možné jej namaskovat, aby vypadal o 17 let mladší, bylo rozhodnuto jej nahradit hercem. (Kulmon)
  • Viac ako 4000 vojakov je pochovaných v Normandii, kde padli v boji proti nacistom. Do dnešných dní si ich miestni obyvatelia uctievajú ako hrdinov. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama