Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Americká propaganda možná není tak in your face jako sovětská, ale otravná je stejně, ne-li víc. Tenhle film navíc postrádá spektákl, který by mít chtěl. Ale tak co chci, když se na to dívám den poté, co jsem viděl Vojnu a mír, která je co do filmařských kvalit někde naprosto jinde. Každopádně je tohle nuda na obstojné úrovni. Být fanoušek válečných filmů starého střihu, asi jsem shovívavějěí. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Vidět tohle je povinnost. 5 hvězdiček a už od poloviny filmu jsem nechtěl dávat nic jiného. Na to v kolika liniích se děj odehrává je divák stále neuvěřitelně v obraze a ví co se děje. Je zde vidět operace v Normandii ze všech stran – od britského velení, po vojáky na pláži, paragány, francouzský odboj, normální lidi, bránící Němce i německé velení. Je zde velmi dobře vylíčena německá rozpolcenost ohledně toho, kdy a kdy dojde k vylodění. Herci jsou vybraní podle národností, takže je zde kromě angličtiny (jak anglické i americké) slyšet také francouzština nebo němčina. Hrají zde snad všechny ikony tehdejší doby – John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda. Za Němce bych chtěl ozblášť pochválit herce, který hrál jednoho z letců. Byť byl jen v několika záběrech, neuvěřitelně mě rozesmál svojí pořádně nasranou němčinou. Z filmu jsem se také dozvěděl mnoho zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, například to, že Američani vyhazovali z letadel loutky Ruperty aby zmátli nepřátele. Pobavila mě také hláška "Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní a nesmíme ho vzbudit". Prostě, ať to beru zleva i zprava, tenhle film je vážně jeden z nejlepších o Normandii a o válce obecně. Dokonce ani neukazuje jednu stranu jako bandu magorů a druhou jako ty správné vojáky. Na rozdíl od nových filmů a Zachraňte vojína Ryana (což je také mimochodem skvělý film) se tento nevyžívá tolik v detailním zobrazení palby, krve a utrpení na pláži, což je podle mě ku prospěchu. Jediné, co mi přišlo na filmu zvláštně zpracované byly záběry, kde bylo očivině nějakým způsobem domontované pozadí a jsou zde podivné stíny okolo postav. Ale pak se člověk podívá na to, že film byl natočen v roce 1962 a všechno promine. Vůbec nechápu jak něco takového mohlo být natočeno už před 53 lety. To přece znamená žádné počítačové efekty, všechno muselo být reálné a všechny postavy ve filmu také. Opravdu velký obdiv... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Okrem úvodnej rozbiehavej polhodinky sa jedná prakticky o jednú súvislú a nepretržitú vojenskú bojovú scénu, od ktorej ani nestuhnete odlepiť oči, pretože sa tam neprestajne čosi deje. A to čosi je spracované na najdokonalejšej úrovni, pretože na väčšinu bojových, taktických scén z invázie som sa díval s úžasom a vedomím, že by uspeli aj v dnešnej, efektovo závislej dobe. Plejáda skvelých hercov predvádza vlastne len to, že vedia vierohodne zahrať aj spojeneckých, či nemeckých vojakov, pretože na skutočné herectvo mnoho priestoru nedostanú, ale to išlo v tomto snímku bokom. Normandské pláže budú ešte dlho rokov cieľom nejedného filmára, ale tento snímok splnil svoj cieľ na špičkovej úrovni. Jednotlivé a najdôležitejšie kľúčové operácie celej invázie spojeneckých vojsk dostali každá patričný priestor a nápadité spracovanie. A aj keď každá by si možno určite zaslúžila vlastný film, určite by mi chýbal pohľad na celkové počínanie spojencov v tento významný deň. A určite si ho budem v budúcnosti rád pripomínať práve týmto filmom. 90%. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že ve své absolutní komplexnosti se mi tenhle dvoudílný film o vylodění v Normandii líbil daleko více než Zachraňte vojína Ryana, dávám plný počet hvězd. Stará dobrá filmařina a neuvěřitelné množství hereckých es, ti všichni se sešli na písku pod útesy, jenž brzy dostal narůžovělou barvu. Zajímavý pohled do situace německého velení, zkrátka pro milovníky válečných filmů je tohle dílo povinnost. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film z těch, jež se již netočí a pravděpodobně ani točit nebudou! A přitom byly tak krásné! Ta kombinace s přehledem natočené akce pro akci či akce pro dojem z monumentality - samozřejmě bez nechutného rozmazávání a zpomalování podbarveného hnusnou kýčovitou hudbou - jak tomu bývá bohužel dnes stále častěji! Mňam! Naopak - hudební doprovod je nádherně vojensko - optimistický; tak aby tvořil žádoucí protějšek hromadám mrtvých a troskám, které zbyly po té oslavované akci. A především ta nedosažitelná vyrovnanost a "nestrannost". Válka jako kaleidoskop událostí na obou stranách. Válka vyřešená prolnutím válečné náhody a nemilosrdného pragmatismu dějin. Ta britská elegance! To americké vlastenectví v dobrém slova smyslu! Ta francouzská živelnost - a navíc ta nepřeberná spousta německého afektu, jenž vždy tak potěší mou expresionistickou duši! Přistání parašutistů do obsazeného městečka zůstane navždy mezi tím nejlepším, co jsem kdy zhlédl. Nejlepší je ale stejně ten parašutista, který si to namířil rovnou do studny! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (51)

  • Novinář, který nazve holuby jako „zrádce“ poté, co letí na opačnou stranu, je ve skutečnosti kanadský novinář Charles Lynch, který přistál s Kanaďany a zajišťoval přistání pro novináře. (HellFire)
  • Spojenci po náletoch očakávali, že prejsť cez pláže bude ako prechádzka, lenže sa stretli s obrovským odporom nacistov. Generál Erwin Rommel tušil, že vylodenie prebehne tu a celý rok budoval sieť bunkrov po celom pobreží s delami, ktoré mali dostrel aj 5 kilometrov. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama