Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nebojí se mezinárodních zločinců, rafinovaných žen, ani vodních sportů. James Bond ve velkém stylu. Když James Bond (Sean Connery) ve Francii zlikviduje zrádného vojenského plukovníka, musí se ze svých zranění léčit v tamním sanatoriu. Jeho očím neunikne záhadné dění kolem armádního pilota, majora Dervala. Místo něj totiž vystupuje jeho dvojník. Skutečného Dervala zabili členové mezinárodní zločinecké organizace Přízrak, vedené geniálním padouchem Blofeldem. Falešný Derval během cvičení NATO unese pro Přízrak francouzský bombardovací letoun, vyzbrojený dvěma atomovými bombami. Celou akci tentokrát pro Blofelda řídí milionář Emilio Largo (Adolfo Celi). Jakmile má Largo bomby v rukou, může Blofeld vydírat britskou vládu s výhrůžkami, že smete z povrchu zemského některé z velkých měst v Británii nebo Americe. Jamese Bonda tak čeká další mise, ve které – kromě několika krásných žen – dojde i na podmořská plavidla, harpuny a žraloky... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (419)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem revoluci znamenala v pořadí čtvrtá bondovka v dějinách filmu. Poprvé v hraném snímku se totiž děj částečně odehrává pod mořskou hladinou, což umožnila speciální podvodní kamera, kterou pro účely Thunderballu sestrojil specialista Lamar Boren. Třetí Youngův opus opět zastihuje ve famózní formě zejména Seana Conneryho, který překonává i svůj oslnivý debut a jeho Bond je skutečným Bondem ve smyslu flemmingovského "may go wildly beyond probable, but not beyond possible". A tak potkáváme nulanulasedmičku jako usměvavého rekreanta, jako zraněného a vyděšeného uprchlíka a samozřejmě především jako neohroženého chlapáckého superagenta, který umí zatočit se zloduchy stejně jako s krásnými ženami. Zápletka je vskutku klasická, hlavní zloduch (stále jen číslo dvě v hierarchii SPECTRE) trochu bezvýrazný, ženy krásné a podmořské sekvence strhující (zejména závěrečná hromadka na harpuny). Bond se vyzbrojuje stále větším a větším množstvím šikovných udělátek a pověst bondovek jako "high-tech" filmů získává v Thunderballu reálný základ. Navíc co se suchých conneryovských hlášek týče, je Thunderball skutečně hojné zřídlo. Nebýt až groteskně nazrychlované závěrečné scény s rvačkou na můstku Disco Volanté, byl by čtvrtý Bond dokonalým snímkem... ___ Bond song: "Thunderball" (Tom Jones) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 4 - Thunderball měl být první bondovkou. Navíc prodal více lístků v pokladnách kin než kterákoliv jiná bondovka před ním. Nicméně filmu předcházela soudní pře mezi autory. Výsledek se často odehrává pod vodou a vyžadoval spoustu práce se žraloky. James Bond už byl mezi diváky definitivní ikonou, nicméně tady je k ženám poměrně nátlakový – to by mu dnes neprošlo. Výsledek zase sráží divný střih a „zrychlování“ třeba rvaček. Trakční stůl pro natahování páteře komický, mnoho momentů zase bez tempa, finále připomíná skoro až válečný film. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Thunderball je jedna z mých nejoblíbenějších bondovek a myslím si, že si tento titul právem zaslouží. Nejen pro krásné podvodní scény, kdy jsem třeba u závečné potapečské bitky na ostří harpuny čuměl na televizi už jako malý špunt s otevřenou pusou a snil jsem o to, jak se přidám do řad britských špionů a všechny světové krásky mi budou ležet u nohou. Úplně stejně na mě funguje Thunderball i po letech a moje sny se také moc nezměnily. Ještě než opustím podvodní scény tak musím pochválit povedené kličkování mezi žraloky. Za pochvalu rozhodně stojí i akce nad hladinou, kdy se mi moc líbila záverečná bitka na člunu a vůbec mi nevadila ta přestřelená rychlost na podtáčivých kamerách. Bond girls jsou nádherné. Záporák s neprofláklejší rekvizitou- páskou přes oko- je správně slizký. Hudba je perfektní a o Connerym, trousícím super hlášky (Jamesi, to ti jedno cvičení nestačilo?-Zvláštní, že to říkáš zrovna ty.), se snad ani nemusím vyjadřovat. Od úvodního Jet packu až po adrenalinové finále se jedná o perfektní jízdu s povolením zabíjet, která si plné hodnocení určitě zaslouží. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film chytne trošku tempo až někde v půlce a v nevýrazné režii se nejdřív nechytá ani Bond se svými hláškami. Neslaný-nemastný hlavní padouch si navíc vypomáhá mou neoblíbenou rekvizitou - páskou přes oko a vůbec, vztahy mezi ním a Bondem, Bondem a Bond-girl a mezi tím vším dohromady působí scénáristicky hodně nepřesvědčivě (srv. třeba s předchozím "Goldfingerem"). První ve filmu použitý funkční jet-pack a podmořská bitva (vesmírně zkopírovaná v "Moonrakerovi") tak celkový dojem moc nevytáhnou. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Thunderballu se dá vyčítat ledacos, ale určitě ne to, že zahambuje sérii. Exotický a podvodní příběh má úžasné vtažení do děje. Teroristé hrozí atomovkou a nezbývá než na agentovi tajné služby MI6 vyrazit hledat vrak letadla a zároveň zastavit padoucha, který to zincenoval. James Bond se opět bude potýkat se zlořády SPECTRA a i tentokrát se svým šarmem, klukovským úsměvem a drsným vstupováním jim bude házet klacky pod nohy. Podvodní scény jsou super a jako Bond s harpunou. Nu proč ne? (74 procent) ()

Galerie (240)

Zajímavosti (100)

  • Postava Counta Lippeho je odkazem na dávného Flemingova přítele, zpravodajského důstojníka, který se jmenoval Prince Bernhard of Holland a rodným jménem Bernhard von Lippe Biesterfeld. Byl tím velmi potěšen. (džanik)
  • Efekt výbuchu lode Disco Volante bol taký silný, že rozbil okná v okruhu jednej míle. (classic)
  • Pro natáčení filmu bylo použito letadlo B17 "Shady Lady" (neplést s B26 "Shady Lady"), postavené pro Intermountain Aviantion ("soukromá" společnost ve vlastnictví CIA), toho času pod registrací N809Z. Pro operace Skyhook bylo používáno od roku 1961 do roku 1969, kdy byla Shady Lady přestavěna na hašení požárů. V roce 1979 reigstrace jako N207EV, v roce 1989 letadlo přestavěno zpět na vojenskou verzi v majetku USAF pod značením USAF 483785/K/Shady Lady. Pravděpodobně v roce 2002 pro nevyhovující stav vyřazeno a umístěno do Evergreen Aviation & Space Museum ve městě McMinnville, stát Oregon. (nocturne)

Reklama

Reklama