Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

sona123 

všechny recenze uživatele

Amerika vzdává hold své národní hře, baseballu. Kevin Costner je beznadějný snílek, který má úžasnou podporu od své rodiny a později nejen od ní. Je to takový ten film, kde je od začátku docela jasné, jak to všechno dopadne a my jako diváci jen sledujeme, kam hlavního hrdinu cesta (tajemný hlas) vede. Příjemný film na víkendové dopoledne, který neztratí své kouzlo ani po x letech. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Hřiště snů, místo, kde se plní na první pohled sebe více nesplnitelné sny, pohádka pro (ne)dětského diváka. Dílo vpravdě vřele jako náruč blízkých, mám-li býti poetickým, nutné si ovšem říct, že místy až sentimentální a kýčovité, navíc nejsem s to překlenout to, že se zázraky dějí okolo prostředí, které mně, středoevropanovi, řekne jen máloco, okolo Costnerovy lásky k hře typicky americké - baseballu. Až pociťuji určitou uzavřenost vůči neamerickému publiku, a to i přes skutečnost, že film vážně není o baseballu, jako třeba Moneyball či První liga (to jen pro pořádek, kdyby jste hledali něco kvalitního, co o baseballu skutečně referuje). Zde, v Field of Dreams, hraje baseball roli toho, co postavy, jež prochází tajuplným příběhem, sdílí, místo něho bychom klidně mohli dosadit fotbal, hokej, ale i klidně něco mimo sport, třeba zahradničení... :-) 60% ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

První setkání s režisérem Philem Aldenem Robinsonem a je to více než milé překvapení. To, že Kevin Costner měl kvalitní filmy v době jeho největší slávy to už vím. Ale Phil zabodoval na plné čáře. Slovo, kterými bych popsal mé pocity po skončení filmu, je UCHVÁCEN. Něco tak nádherně silného jsem delší dobu neviděl. Tajuplná atmosféra, díky níž jsem byl vtáhnut do děje, je znamenitá. Ze začátku jsem nevěděl, o co jde a ke konci to všechno začalo tak krásně do sebe zapadat. Na konci mi ukápla slza. Kevin Costner je dobrý herec, jenž měl před hodně lety čuch na dobré scénáře. A tímto filmem to potvrdil. James Earl Jones je velmi sympatický. Scéna, kdy se seznamuje s Costnerem mi přišla vtipná (zbraň v kapse). Nádherný film!!! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mozna by me tento film vice zaujal v roce 91, kdy bych s VHS v podpazi z Video Worldu bezel... Jen dalsi z rady kycovitych americkych sladaku, kterych jsme tady meli po revoluci spousta a ktery do velke miry zatemnil mozek (z filmoveho hlediska) vetsine z me generace. I ja, z one podivne nostalgie pridam hvezdicku. Jinak, pro me nicim zajimavy film. Snad jen mlady Costner pobavi a clovek si uvedomi, ze nestarne jen Kevin:-). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem musel hodně rychle upravit režim, když jsem si uvědomil, že Hřiště snů je plné poetiky. Původně jsem si totiž představoval cokoliv, ale poetiku určitě ne. V tu chvíli jsem se začínal dostávat do myšlenek, které tenhle příběh má, a které jsou ve své podstatě moc fajn. Jenže škoda, že jsem se k nim začal dostávat ve chvíli, kdy už se blížil konec. No a samotný americký farmářský život, Iowa, kukuřičná pole a baseball mi taky nic neříkají, takže i z toho důvodu za tři. Baseball vlastně s podstatou filmu vůbec nemusí souviset, stejně se ho divák nezbaví. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film byl zařazen magazínem „Premiere“ mezi 20 nejvíce nadhodnocených filmů všech dob. (Dreadd)
  • Malá Karin na začátku sleduje film Harvey. (HOODY)
  • Film obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších fantasy filmů sestaveném Americkým filmovým institutem 7. místo. (TheDude)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama