Reklama

Reklama

Black Books

(seriál)
  • Česko Černá kniha (více)

Série(3) / Epizody(18)

V antikvariátu grobiánského Irčana Bernarda Blacka a jeho přítelkyně Fran zvané Kocovina, vám nejen nic neprodají, ale ještě vám vynadají, případně i namlátí. (oficiální text distributora)

Recenze (1 064)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: Assembly Film and Television // Po pozretí všetkých dielov musím povedať, že je veľká škoda že bol seriál zrušený pretože vtipný niekedy bol až až, ale musím súhlasiť z niektorými užívateľmi, že hladina zábavnosti je v každom dieli iná, raz nízka, raz vysoká. To však nemení nič na tom, že som si seriál a večne hulákajúcého Bernarda Blacka obľúbil. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si přál mít vlastní knihkupectví/antikvariát a děkuji tomuto seriálu, že mi to alespoň zprostředkovaně umožnil. Protože takhle přesně by to tam asi vypadalo. Sice nekouřím a nechlastám jako Bernard, ale taky bych si pořád jen četl a prudil by mě každý zákazník, který by mě vyrušoval. Takže bych si asi splašil nějakého Mannyho. A kdyby byla ještě nějaká Fran, byla by to bomba, protože to je nejlepší postava serálu (Bernard a Manny jsou dobří, jen občas přestřelují, zato Fran zůstává pořád při zemi, uvěřitelná a realistická). Postupem času jsem se do ní zamiloval. První díl mě naprosto rozsekává. Další jsou to výborné, tu skvělé, tu slabší, ale první díl je prostě dokonalý. Tam sedí všechno a nic není přehnané. A pak Simon Pegg, ten je až nechutně dokonalý. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těm, kdo podobně jako já neviděli nic ze sitcomu Father Ted, ukázal Graham Linehan při jízdě ve Velkovlaku, že humor Monty Pythonů není ani zdaleka zapomenut ani mezi současnými tvůrci, a že se mu lze kvalitně přiblížit. U Black Books se vydal cestou klasického britcomu a z partičky lehce asociálních individuí a malého (zpočátku ani ne) knihkupectví dal dohromady něco nového a přece tak důvěrně známého a hlavně chtěného. Občas se něco nezadařilo tak jak by asi mělo, některé díly jsou výrazně slabší než jiné, ale to je jen příprava na skutečnou bombu, která detonovala ve sklepě jisté óóóhromné kancelářské budovy. Ano, Partička IT předčí Black Books díky stabilně vyšší úrovni zábavnosti, ale to neznamená nic jiného, než že je lépe sledovat Linehanovu tvorbu chronologicky. Pro Black Books mám schovaných zasloužených 80%. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Look, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, Bernard, Bernard, Bernard, Bernard, look, look, look, Bernard, Bernard, Bernard, look, look, Bernard, Bernard, Bernard, look..I'm a prostitute robot from the future." Až uvidíte, pochopíte..zkrátka Black books (tzn. Bernardovi, Mannymu a Fran) nelze odolat. :D ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Originalita nezná mezí, kór ve Velké Británii, kde se téměř z každého světově známějšího seriálu stává kult. Zdá se, že i u nás se stane něco podobného nebo k tomu Black Books má rozhodně namířeno. Po delší době jeden z novějších britcomů na našich televizích čímž jsem velice šťastný i když kvůli tomu přerušili vysílání Červeného Trpaslíka. Celé je to takové ztřeštěné, praštěné, bláznivé ale jen díky hlavním hercům, kteří jsou originální svým způsobem chování a rozhodně nešetří hláškami, které padají a padají a člověk se směje a směje a nakonec zjistí, že na ten samý díl kouká už po páté. (95%) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (18)

  • Pilotní díl měl Dylan Moran (Bernard) napsaný již v roce 1998. Fran (Tamsin Greig) se původně jmenovala Valerie. Mannyho (Bill Bailey) příjmení bylo Zimmerman. Měl být Žid a měl mít deprese. Seriál původně neměl být až tak vtipný. Později Moran požádal o pomoc Grahama Linehana, který seriál přepsal do současné podoby. (DivX)
  • Visačka na dveřích obchodu má v 1. řadě na obou stranách nápis "Closed" (zavřeno), který se později změní na "Open" (otevřeno) na obou stranách. Posléze se nápis změní na "Clopen" (zatevřeno). (Morien)
  • Postavu Bernarda napsal Dylan Moran, jenž ho v seriálu i hraje, podle skutečného majitele knihkupectví v Dublinu, kterého popsal takto: "Vypadá, jako by zrovna vypil šálek kyselého mléka a zároveň se počůral. Má v obličeji výraz neustálého hnusu, jak mu léta nelibosti navěky zdeformovaly tvář." (Morien)

Reklama

Reklama