Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

valisimek05 

všechny recenze uživatele

Markéta Fišerová byla opravdu úžasná herečka a je mi velmi líto, co se ji stalo a kvůli čemu už nemůže hrát. Tuto dvojroli zahrála úžasně, i když mě mrzí že už nějaké postsynchrony nemohla namluvit ona sama. I když tuto pohádku hodně lidí hodnotí, že se nemůže líbit i dospělým lidem, já si myslím že může. A to díky skvělému hereckému obsazení a hudbou. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Roden a Trávníček tady úžasně sekundují Markétě Fišerové a je to prostě kouzelná pohádka.... a svatá pravda.. Zahálka se zdá být jako med a on je to zatím jed!!!! :-)  A "co tady děláte, když vůbec nic neděláte????".  To jsou slova , která by měla být tesaná do kamene !!!! Příjemně veselá a poučná pohádka :-) ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o tom, jak si princezna Marion s pradlenou Madlenkou prohodily své společenské postavení. Obě tyto nespokojené mladé dámy rozdílného temperamentu ztvárnila půvabná M. Fišerová. Věčná škoda, že se této herečce (manželce M. Ebena) se sympatickým vystupování a příjemným obličejem nedostalo více hereckých příležitostí. V roli nápadníka pradleny kominíka Vendy se představil P. Trávníček a prezentoval se svým jedinečným žoviálním pojetím. Prince Petra, jenž se záhy sblížil s princeznou, zahrál K. Roden, jenž se kromě spokojeného úsměvu a nudlemi ve vlasech neměl možnost více projevit. V dalších rolích se objevila kouzelná babička L. Havelková, královský kuchař L. Lipský či komtesa Z. Hadrbolcová. V roli vznešeného návštěvníka královského dvora se objevil nesmírně zábavný M. Vladyka, jehož projev nafoukaných hlupáků neměl z komického hlediska v 80. letech konkurenci. Na atraktivitě této příjemné pohádce paní L. Koutné jednoznačně přidala i milá hudba a texty nedoceněného umělce J. Uhlíře. Nemohu si pomoci, ale právě tento typ jednoduchých pohádek z 80. let, jimiž se prezentovaly dámy L. Koutná, V. Janečková, S. Simonová a obzvláště J. Pokorná-Makoczová je z mého pohledu nedostižitelný fenomén filmových a hereckých skvostů, zejména kvůli jejich přirozené vtipnosti, který dnešní tvůrci pohádkových příběhů i přes snahu nikdy nemohou napodobit. ()

Dory1 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepovedené! Jednu hvězdičku odemme dostal jen protože my ho bylo líto úplně vyhodit. Bohužel v této pohádce neshledávám žádný dobrý nápad a ani provedení se moc nepovedlo. A to jsem mylovník pohadek. Takže pokud vás baví pohádky radši si pusťte sůl nad zlato nebo popelku či královský slib, protože touto pohádkou stratíte jen čas a nic vám to nedá. Nemá to v sobě žádné kouzlo! Prachobyčejný pokus, který se projednou nepoved. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Že je možné pohádku jen tak lehce jakoby nahodit - a navíc do pohádkového muzikálu a formy krajně úsporné - dokazuje tato drobnička korunovaná oslňující dvojrolí Markéty Fischerové, pro kterou to byla jedna z jejích posledních hereckých úloh před tragickým zdravotním postihem. Jen tak mimochodem je tu navíc nahozen sociální motiv sdělující, že i ten sebelépe a sebechutněji namazaný krajíc je vždy jen o dvou kůrkách. Smířlivé vyústění je navíc okořeněno poznáním základních věcí lidského života. To je na jednu pohádku natočenou v atraktivním prostředí spíše zámečku než zámku Červená Lhota víc než dost. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kde se Majdalenka (Markéta Fišerová) opře o dveře od babiččina domu, je vidět otvor poštovní schránky. V době, do které je snímek situován, ale pošta do schránek nechodila. Navíc poštovní doručování fungovalo mezi Prahou a Vídní, případně na zámcích. (ČSFD)
  • Filmovalo se na zámku Červená Lhota v jižních Čechách. (M.B)

Reklama

Reklama