Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (918)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený (takový Fincher bez exhibice) thriller s bezkonkurenčním Christianem Balem (šel by z něj mráz po zádech i kdyby nebyl tak šíleně vyhublý), u kterého mi vůbec nevadilo, že jsem tušil, kterým směrem se ubírá. Bylo to znepokojivě působivé i tak. Kdyby scénář (a rozhodně si nemyslím, že by byl špatný) dosahoval kvalit ostatních složek filmu, měli bychom co do činění s jedním z nejlepších filmů posledních let. I tak vysoký nadprůměr a natěšené očekávání dalších věcí pana režiséra. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než si ho sluha Alfred vykrmil, našel tlusťoch Bale limity Stanislavského metody.. Jeden z těch filmů, kdy cesta k pointě je mnohem zajímavější, než pointa sama, i když ani vůči ní nemám sebemenších námitek. Stačí vršení symbolů (Dostojevskij, levá je zlá, červené autíčko ve fotoalbu), brilantní hudební doprovod, který stylem osciluje mezi thrillery Hitche a brakovým sci-fi (!) a hlavně působivě vykreslený obraz člověka, který si pronásledován vinou neumyje ruce ani tunami bělidla. Na konci jsem si vzpomněl na detektiva Dave Kujana z The Usual Suspects a jeho klíč k rozpoznání vraha - zavřete na noc do cely tři lidi podezřelé z jednoho zločinu a kdo ráno spí, je váš člověk.. Lze k výkonu chrastícího Balea ještě něco dodat? Snad jen historku, že když ve Španělsku po natáčecím dni navštívil hospodu, zněla jeho objednávka: „Una cerveza y fregona“… ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mechanik nezapře jistou inspiraci Klubem rváčů - hlavní hrdina trpící insomnií, (a další věci, které nebudu prozrazovat) což je dost na škodu, protože jednotlivé dílčí části zápletky prostě zkušený divák odhadne předem. Finální rozuzlení mě ale vyloženě potěšilo, jak svou realističností, tak originalitou. (Nechápu, jak tady ostatní píšete, že jste jí odhadli, tomu prostě nevěřim.) Výborný je příšerně vychrtlý Christian Bale v hlavní roli. Zaokrouhlím nahoru na 5 *****. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Schizofrenní vykrádačka o mnoho lepšího Klubu rváčů (1999) (můj osobní kult, TOP 2 film). Výborná atmosféra, výtvarná stránka a zejména absolutně špičkový výkon Christiana Baleho, který překonává v tomto ohledu i Richarda Nortona v podobné roli výše zmíněného kultu, nedělá z filmu nic moc vyjímečného. Film vede diváka celou dobu na jedné stopě, aby mu pak ve finále předložil naprosto neočekávané finále, které s dějem filmu nemělo nic společného ... Na druhou stranu pro představu, jak probíhají psychiatrické poruchy (různé druhy schizofrenních poruch), je tento film výborně zpracovaný ... Slušná atmosféra, perfektní herecký výnok, slušně odvedený film, ale pro mne jako celek nic vyjímečného ... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Španielsko-americký snímok "Mechanik" je silne pôsobivé ponuro atmosferické dielo. Paranoidno schizofrenický thriller. Trevor Reznik je mladý, osamelý muž, ktorý prežíva svoj vlastný desivý existencionálny horror. Stráca pojem o realite, trpí chronickou nespavosťou, je zmätený, má preľudy a halucinácie. Jeho myseľ sa prepadá do temných hlbín šialenstva. Hlavnú postavu excelentným spôsobom stvárnil na kosť vychudnutý, fyzicky i psychicky zlomený Christian Bale. To ako sa zhostil tejto náročnej úlohy je niečo nevídané. Predviedol obdivuhodný herecký výkon. ***** ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Scenárista Scott Kossar miluje hudební skupinu Nine Inch Nails. Jméno hlavní postavy Trevor Reznik je odvozeno právě ze jména jejího jediného oficiálního člena té doby Trenta Reznora. Původní scénář dokonce obsahoval útržky z textů jejich písní a Kossar si vždy přál, aby soundtrack složili právě oni, režisér se ale tímto směrem ubírat nechtěl. (Ajka1)
  • Pontiac GTO Convertible z roku 1970, který Trevor (Christian Bale) řídí, má jednu zvláštnost – tachometr na kapotě před čelním sklem. (Nathaniell)
  • Ve filmu zazní věta „Na nespavost ještě nikdy nikdo neumřel“. Ta samá věta zazněla i ve filmu Klub rváčů (1999), ve kterém hlavní postava rovněž trpí chronickou nespavostí. Také se objevila v knize Stephena Kinga „Nespavost“ z roku 1994. (Ajka1)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama