Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Životopisná nuda, která svou režijní nedokonalost maskuje Kinseyho svatozáří - průměrnému divákovi, který o něm dosud v životě neslyšel, musí připadat Kinsey jako ryzí hrdina, který to těm bigotním Amíkům konečně natřel. Je až s podivem, že si této ikonické postavy západní vědy současná přesexualizovaná kinematografie všimla až v roce 2004 - dnešníma očima se Kinsey nutně musí jevit jako nefalšovaný sympaťák, který zatočil s americkou prudérií a nastolil podmínky pro nástup sexuální revoluce. Že je to pohled povrchní a zjednodušující je věc jiná - u tohohle typu filmů podle mě vůbec nejde o to zprostředkovat autentické myšlenky již nežijícího klasika a ukázat jejich nadčasovou platnost, ale o oslavné tanečky na hrobu mrtvé intelektuální celebrity, jejíž životní příběh se přežvejká divákům nepostiženým znalostí jeho díla, které je zde vedlejší - to podstatné je vyprávět další unifikovaný příběh o vzpouře modernity vůči tradici, což je ústřední téma celého západního umění od 19. století, a v pokleslé formě ho prodat divákům lačnícím po příbězích novodobých mučedníků - kteří pro svou pravdu skončili na pomyslném kříži - aby si doma na gauči kompenzovali vlastní přizdisráčství a mohli se falešně identifikovat s mýtizovanými pseudovzory, jako je třeba zde zmiňovaný Larry Flynt. Stačí se podívat na režijní filmografii autora a najít tam filmy jako Twilight, abych měl jasno - to nejlepší, co lze případným zájemcům o Kinseyho doporučit, je obloukem se téhle kravině vyhnout, a místo toho si od mistra něco v originále přečíst. I po těch letech je nemalá šance, že by to mohlo někomu rozšířit obzory, což se o tomhle zbytečném bijáku nedá říct ani omylem. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Lidi, co me znaji, moc dobre vedi, ze nejsem zadna pitoma puritanka. V otazkach sexu patrim mezi ty, kteri hnedka nezcervenaji. Jenze co bylo tohle? Neskutecna snuska bludu, nudy a otravnych glos. Pokazde zaznela nejaka "pamatna" hlaska a Neeson si na ni dal zalezet, aby vyznela. OK, to je i ve Smrtonosnych pastich. Ale to rozkosnicke vychutnavani kazdeho slova "sexualni", "sexisticke" etc...what the hell?! Je tu neustale obhajovano kazde vybocovani, az lide, kteri nesukali kone, jsou heterosexualni a nezacali masturbovat v deseti, jsou vlastne ti divni. Tohle se sakra nepovedlo. A to jsem se tesila. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sice to viditelně není tak dokonalé jako předešlý Condonův film Bohové a monstra, ale je to velice zajímavý portrét vědce, který ve své době zašel tak daleko, že některé jeho činy šokují ještě dnes. Skoro mě překvapuje, že se v zemi, kde se téměř všichni tváří, že by bylo lepší, kdyby se o sexu vědělo tak málo jako před těmi padesáti lety, vůbec našlo studio ochotné natočit o Kinseym film. Ten vyloženě zdobí famózní herecké výkony Laury Linney a Liama Neesona. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který mě zaujal hlavně svou teorií stupnice nula (silně heterosexuální heterosexuál) až šest (silně homosexuální homosexuál), podle které je ale málo lidí skutečně vyhraněných a většina se pohybuje - podobně jako je tomu i u jiných věcí - kdesi uprostřed. Za sexuální osvětu pana Kinseyho v Americe děkuji, jeho publikace bych si ráda přečetla, ale jinak mě tato 118-minutová sonda do jeho života nechává naprosto chladnou a to i přes výborného Liama Neesona v ústřední roli. Prostě na můj vkus bylo ve filmu od druhé poloviny trochu přepenisováno a převagínováno, zatímco emoce se kamsi vytratily. Škoda, škoda. Kinsey by se dal totiž určitě natočit s větší procítěností a méně dokumentárním stylem (viďte, pane Formane). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neesona som v podobnej vyrovnanej úlohe už dávno nevidel. Čo sa týka zaujímavosti témy, čakal som niečo iné, ale nakoniec som z výsledkom spokojný. Niektoré situácie, ktoré bli vo svojej dobe neúprosnou pravdou, vyznejú dnes úsmevne. Preto obdivujem to, že tvorcovia našli optimálnu rovinu ako látku sfilmovať a aby film pôsobil tak ako pôsobil. Každému priekopníkovi a novomyšlienkarovi sa v počiatkoch svojho výskumu, či bádania nedostalo uznania. Galileiho dokonca za svoje výroky uväznili. Názor na Kinsey od vtedajšej verejnosti nebol výnimkou. Mohol by sa ale podobnú problematiku pokúsiť bádať v rôznych obdobiach ľudstva. Analýza sexuálneho života v takom stredoveku by mohla byť zaujímavá. 80%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Kinseyovi studie jsou stále tak revoluční a šokující, že nebyly nikdy všechny vydány a jsou dosud na indexu, tedy nesmí být vydány. Dostat se k originálům lze jen na objednání a v odůvodněných případech. Spravuje je „Kinsey Institute“. (sator)
  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)
  • Jen 37-denní natáčení pokrylo 15 let Kinseyho výzkumu, během kterého vyzpovídal více než 18 000 lidí z celé Severní Ameriky. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama