Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (233)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bořit předsudky, klišé, společenská tabu, přinášet informace o věcech, které většina společnosti považuje za nemorální, to je věc, která byla, je a bude strašně těžká. Když proti vám stojí většina společnosti, je těžké ji přesvědčit o vaší pravdě, vnutit jí věci, které vlastně ani slyšet a znát nechce. Alfred Kinsey se pokusil bojovat s větrnými mlýny a jeho snažení perfektně zobrazuje tenhle film. Je fakt, že obrovská část filmu těží právě z fascinující prudérnosti a neinformovanosti společnosti té doby (i když dnes to není v některých směrech o moc lepší), hlavně první část, která je také mnohem zajímavější a zaujme... Druhá půlka už lehce zkomírá, ale i tak si drží nadprůměrnou úroveň, i když pořád tak trochu díky choulostivosti a zajímavosti tématu (takže vlastně i scénáře, když tohle všechno dokázal zachovat i na plátně :-)). Dávám 4* a jsou naprosto poctivé. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kinseyho napřed fascinoval hmyz a tak sebral tisíce vzorků na podporu svého výzkumu. Pak ho fascinoval sex a tak opět sbíral vzorky. A taky lidi, jejich praktiky, uchýlky, odchylky, potřeby, zasuté a nevyřčené problémy a touhy, přičemž zašel možná nejdál, kam až to šlo. Neskutečná drzost - v té době - zachránila ale spoustě lidí když ne přímo život tak jeho kvalitu určitě. Film na téma, které ještě dnes vidíme jako choulostivé, je naprosto mimořádně scénáristicky zvládnutý. Vynikající film, tak vynikající, že si mohl dovolit i pohled na "dvě srnky", aniž by to byl kýč. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kinsey (odmietam slovenský preklad názvu) je mimoriadny životopisný film o mimoriadnom človeku. Zdalo by sa nepatričné, aby som pred sedemdesiatkou pozeral film "o sexe" tak, ako naň Kinsey nazeral a ako ho skúmal pred pol storočím. Lenže ja som práve vďaka svojmu veku zažíval revolúciu v náhľade na sexuálne správanie ľudí takrečeno v priamom prenose a až dodatočne som si uvedomil, aký prelom v myslení a náhľadoch ľudí spôsobila. Ale späť k filmu. Nie je veľa takých vydarených životopisných filmov, ako je Kinsey. Vďačí za to výberu a schopnostiam Liama Neesona, ktorý stvárnil svoju postavu na hranici svojich hereckých schopností. Nezaostávala za ním ani Laura Linney a viacerí z ďalších hercov tiež neboli iba sparringpartnermi. Skvelá réžia a priliehavá hudba prispeli k mimoriadnemu zážitku. Odmietnutie slovenského názvu filmu zo začiatku komentára je vyjadrením môjho odmietnutia toho, že je to film o sexe. Podľa mňa je to film o človeku, ktorý zistil medzeru v našom vedení a svojim nezmerným úsilím a poctivým vedeckým prístupom ju vyplnil. O človeku, ktorý sa nebál stretov s prudérnosťou, predsudkami a malosťou. O človeku, ktorý posunul poznanie nás samých o kus dopredu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

BAVME SA O SEXE ma štve. Najradšej by som dal 40%, ale podobne ako napr. v prípade CRASH (r. Paul Haggis), HĽADANIE KRAJINY-NEKRAJINY alebo REQUIEM ZA SEN, musím uznať, že je to dobre nakrútené. Iste, snaha o získanie aspoň piatich Oscarov je očividná aj z obežnej dráhy. A tron tieto „akademické nudy“ nemá príliš rád. Navyše, ak tento životopis porovnáme s inými slávnymi životopismi (POLLOCK, WALK THE LINE), zistíme, že tomu chýba život. Viete, troška šialenstva a energia. Je to obschnutá melodráma, nakrútená podľa klišé scenára, v ktorom sa dočkáte všetkého, čo budete čakať (hrdinu nikto nepozná, hrdina sa preslávi, nad hrdinom sa začne zmrákať, ale láska ho včas zachráni). Liam Neeson mi pripadal veľmi nesympatický a Laura Linney... no, tá mi sympatická nepripadala nikdy. Snímka od režiséra, ktorý ROZHODNE svoj predchádzajúci film neprekonal (BOHOVIA A MONŠTRÁ), môže byť povďačná aspoň za zvyšok hercov (Sarsgaard, Lithgow, Platt, dočerta, veď aj ten Chris „Batman a Robin“ O´Donnell je tentokrát dobrý!). Na 80% snímku vyťahuje, ako inak, sex. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neeson mě poprvé přesvědčil, že je celkem obstojný herec, nejen pohledný akční hrdina. Pochvalu si rozhodně zaslouží scénář, který mohl být povrchní, nebo lascívní, případně obojí, ale nestalo se tak a poměrně zábavně a s lehkým nadhledem vypráví příběh workoholika Kinseyho. Tu největší pochvalu si však zaslouží masky. Tahle branže filmového umění mě nikdy příliš neoslovovala, ovšem zde nelze nepostřehnout  naprostou dokonalost masek Kinseyho a jeho ženy. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)
  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)
  • Nízkorozpočtovka za 11 milionů debutovala během víkendu 12. – 14. 11. 2004 jen v pěti kinech, kde vydělala 169 038 dolarů. Později distributor Fox Searchlight počet kin zvýšil, a tak se celkový výdělek do konce března 2005 vyšplhal na 10,2 milionu. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama