Reklama

Reklama

Bob Marley: One Love

  • USA Bob Marley: One Love (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Na začátku filmu Bob Marley: One Love potkáváme titulního hrdinu (Kingsley Ben-Adir) v okamžiku, kdy už je jamajským národním hrdinou. Věčného idealistu a neúnavného propagátora rodného ostrova trápí všudypřítomné násilí, které rozdmýchávají dva hlavní znepřátelené politické tábory a na ně napojené zločinecké gangy. Marley trochu naivně sní o uspořádání obřího koncertu, který svede pod jedno pódium všechny dosavadní nepřátele a i s pomocí jeho hudby je přiměje zakopat válečnou sekyru. Než ten sen stačí realizovat, zaklepe násilí i na dveře jeho domu. Při útoku ozbrojeného gangu jsou vážně zraněni jeho manželka a manažer. To Bobovi sejme klapky z očí a uvědomí si, že Jamajka v danou chvíli není zemí, ve které by chtěl vychovávat své děti. Odstěhují se do Evropy, do Anglie, kde na dredatého kluka v typické pletené hučce nejsou dvakrát zvědaví. Jenže když je člověk geniální muzikant, prosadí se i v prostředí, které je schopné ho jen kvůli vzhledu strčit do vězení. Paradoxně právě tady, na ostrovech, které se od toho jeho rodného snad nemůžou lišit víc, se jeho kariéra rozjede tak, že ho to právem vynese mezi nejvlivnější muzikanty dvacátého století. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (69)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Stejně jako nedávný životopis o Amy Winehouse i Bob Marley je standardním životopisným filmem pro celou rodinu, přestože je o dost kontroverzní osobě. Bob Marley si v tomto neškodném filmu nahrává svoje známé songy, zpívá je lidem a snaží se bojovat za lepší svět. To, že byl v soukromém životě docela hovado se zde jen nepatrně naťukne. Mám jeho songy rád ale film nemá moc co nabídnou ani po audiovizuální stránce a chybí mu lehkost nebo scény, které by divákovi dokázali, jak velkou osobností za svůj krátký život Bob Marley byl a ty nejpodstatnější události jeho života se lacině zfouknou v závěrečných titulcích. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

4.5/10. Trhá mi srdce dávat tak malé hodnocení u filmu o takové legendě, jakou Bob Marley bezesporu byl, ale ten film byl tak strašně odfláklý že to prostě jinak nejde. Neviděl jsem ve filmu nějaký cíl ke kterému by směřoval, scénář naprosto chaotický a bylo to celkově takové nemastné, neslané. Nebudu to porovnávat s ostatními filmy jako Elvis, Bohemian Rhapsody či Rocketman, protože to nejde - kvalitativně jsou na úplně jiné úrovni. Nečekal jsem zázrak, ale z kina jsem odcházel docela zklamaný. Promarněná příležitost a Bob si teda zasloužil větší parádu. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Bob a The Wailers velice oblíbení všemi žánrovými skupinami po celém světě a já sám sem ho se spoustou lidí měl za ikonu všech večírků a barových veselic, kde jeho alba začínala pařbu a stopro je končila aspoň u nás v baru to tak v drtivé většině bylo. K filmu sem měl taktéž velká očekávání, která Green nenaplnil. Snímek se smíká střípky, ze kterých nabízí letmý pohled jak to bylo s jeho předky. Bohužel nic hlubšího nežli, že jeho otec byl bílý Brit hlídající plantáž, stejně tak se nedozvíte, že mu bylo šedesát, když splodil s 18letou místní černoškou na Jamajce budoucí hvězdu rastafariánské kultury, která svého času spojila nenávistné politické bojevůdce. Stejně tak ubíhá nahrávka slavné desky Exodus  a její turné. Partnerské nesváry, nález rakoviny či hromada dětí, kde se vzala, tu se vzala u ohně jsou jen dalšími letmými kousky bez feelingu, vibu bez atmosféry bez dojetí. Je to strašná škoda promarněného. Ostatní filmy o hvězdách hudebního světa Morrison, Elvis, Mercury jsou o více než třídu lepší..60% ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Bohužel až příliš doslovné. Zklamán jsem asi nebyl, ale to hlavně proto, že jsem neměl vysoká očekávání. Kontroverznější pasáže Bobova života jsou buď úplně ignorovány nebo přeskočeny někde na pozadí jednou větou nebo střihem a rastafariánství je zploštěno na minimum, takže některé scény budou pro neznalé možná až nepochopitelné. Kingsley je docela dobrý, ale asi neměl moc šanci předvést něco více. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Reinaldo Marcus Green si povedal, že po feel-good životopisnom športovom filme (fajn King Richard) si natočí feel-good životopisný hudobný film. Legenda akou je jamajský reggae spevák Bob Marley si podobný feel-good prístup priamo žiadala, takže teoreticky to malo dopadnúť podobne. Nuž, ale nedopadlo. One Love je tým najrutinnejším hudobným životopisom, ktorý nijako nestrhne a všetky udalosti prezentuje bez výraznej dramaturgie alebo funkčného rozprávania príbehu. Je to ako životopisný film z výrobnej linky, kde niekto naskladal pár piesní od Marleyho, pár základných informácii z wikipedie nakombinované tak, aby z toho vzišiel film, ktorý naplní nejaké základné očakanávania divákov ako asi má filmový životopis vyzerať, ale vo výsledku  ničím nezaujme. Taká Bohemian Rhapsody je tomtuo na míle vzdialená, dokonca aj ten Rocketman. Škoda, toto je skutočne premárnená príležitosť natočiť takto obyčajný a nevýrazný film práve o Marleym. Pritom materiál by na to bol. CELKOVO: 5/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Vo filme sa uvádza, že Bob Marley odmietol liečbu rakoviny. Nespomína sa však, že skúšal alternatívne formy liečby, ktoré mu však nepomohli. (Arsenal83)
  • Pre svoju rolu Boba Marleyho sa Kingsley Ben-Adir intenzívne ponoril do učenia sa jamajského patois, jamajskej formy angličtiny, po viac ako rok. Pri nakrúcaní ho podporoval tím siedmich až ôsmich jazykových expertov. Zároveň uviedol, že z úcty k jamajskému jazyku a kultúre už v patois mimo tohto filmu nikdy hovoriť nebude: "Chcem to udržať v posvätnosti. A jazyk bol jednou z vecí, o ktorej ma štúdio aj rodina na začiatku presvedčili, že ten bude najdôležitejší." (Arsenal83)

Související novinky

Britney Spears dostane životopisný snímek

Britney Spears dostane životopisný snímek

02.08.2024

It's Britney, bi*ch! S životopisnými filmy o muzikantech se v poslední době roztrhl pytel. Jen letos se objevil například snímek, jenž sledoval osudy věhlasného zpěváka reggae Bob Marley: One love, a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno