Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

PKD 

všechny recenze uživatele

Dobrá podívaná, tenkráte. Ovšem od chlápka, co do nás napálil 2.Predátorský masakr a pak nás oblažil až dnes kultovně dementní verzí a totál quilty pleasure filmíkem: Lost in Space, bych toto fakt...nečekal. A to kupodivu nemyslím ani positivně, ani negativně. Rush byl opravdu na něj velmi podobný (stačily asi jen ty brýle, haha) a i ostatní, včetně citově chladného Kubricka, jsem taky poznal.;-) Ale nejedná se satanžel o film, který by jste si ihned zařadili do filmotéky a zaměřovali na něj několikráte do roka své unavené...bulvy.;-) Sellers by si zasloužil výraznější a více zapamatováníhodný snímek. Nu...snad někdy jindy. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, nakolik je to opravdu biografický snímek, je natočen velmi dobře a George Rush v něm zřejmě hodil svou životní roli. I když je fakt, že se to ke konci už trochu rozsypávalo. Sellers byl opravdu zvláštní člověk a tenhle film má jednu obrovskou přednost. Pokud jste to neudělali doteď a je pro vás Sellers jen potrhlý šéf/inspektor Clouseau a v lepším případě ještě multiherec z Dr. Divnolásky, donutí vás poohlédnout se po jeho dalších filmech. PS: Romance of the Pink Panther je už opravdu noční můra. I když nepochybuji, že by v ní Sellers byl pořád skvělý. Určitě by v ní často využíval vilný pokoj. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

O životě Petera Sellerse, jeho smrti a především o jeho tvorbě (nebo hereckých inkarnacích, je-li vám to milejší) vím až na pár útržků houby, takže mi tento film co do informační hodnoty přišel docela přínosný, i když forma občas pohltila obsah. Hlavní potíž tu zřejmě spočívá v tom, že pro někoho obeznámeného s životními osudy tohoto velkého herce film nepřinese mnoho nového, spíš se stane snůškou scének bulvárního charakteru a Sellersových eufemisticky řečeno poklesků. Pro někoho jako jsem já, jde o místy dost zmatenou podívanou, protože jsem velmi často netušil, kdo je kdo a čím je tak zajímavý či významný. Ale úžasně to zbavuje iluzí o tom chlápkovi co ze sebe tak skvěle dělal dementa v Růžovém Panterovi (kterého mimochodem docela nesnáším) a úžasně se předvedl v Dr. Divnolásce...nebo Divnoláskovi, whatever. Ó ano, a pak je tu ta věc s niternými pocity Mistra Sellerse a jeho smýšlením o něm samém - to byla skutečně výživná podívaná, a jen mě utvrdila v názoru na tento film, který je pro mě především monstrózní exhibicí současného velkého herce (jehož jméno není určitě třeba vyslovovat) a další příležitostí kochat se nesčetnými půvaby jisté talentované herečky. Gratuluji režisérovi ke skvělému výběru představitelů minimálně těch hlavních rolí, ale nepůjdu nad 70%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ocko, máš ma ešte rád?“ – „Ale iste anjelik. Ale nie až tak, ako Sophiu Lorenovú.“ Mám rád životopisné filmy, ale tento sa príliš nevydaril. Napriek odvahe všetkých zúčastnených (vrátane doteraz skôr hororového režiséra) je výsledok rozpačitý a to napriek čarovným scénam (pasáž, kedy sa Sellers v rozhovore dušuje, že „neukradol“ Davidovi Nivenovi RUŽOVÉHO PANTERA... sediac na jeho stoličke) a výrazným podporným postavám (Stanley Tucci ako Stanley Kubrick a John Lithgow ako Blake Edwards - hoci najlepšou postavou je mama Peg v podaní Miriam Margolyesovej). Paradoxne (alebo ani nie paradoxne) film doplatil na to, čo je o Sellersovi najznámejšie a čo vystihuje scéna v lietadle: „Prepáčte, ale nie ste vy náhodou Peter Sellers?“ – „Dnes nie.“. Inými slovami, svojrázny Sellers bol známy tým, že mal milión tvárí. Alebo ani jednu. Tto nezahráte ani ak ste skvelý Geoffrey Rush, ktorý sa fakt snaží, ale toto neveírm, že mal niekto šancu dobre zahrať. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Kulhavé poskakování životem výrazného komika, který byl ve své civilní podobě spíše osamělým neurotikem. Sice jsou zde zobrazeny všechny zásadní Sellersovy filmové scény, proces vytváření jednotlivých figur i jeho neschopnost hrát prostou životní dvojroli otce a manžela, ale k souvislému smysluplnému vyprávění má tento snímek daleko. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Když Britt řekne Peterovi v koupelně, že je těhotná, on roztočí toaletní papír, který se nepřestane odvíjet. Stejný gag se objevil také v Sellersově filmu Večírek (1968). (imro)
  • Peter Sellers se objevil celkem v šesti filmech o nešikovném inspektorovi, přičemž ten poslední – Stopa růžového pantera – vznikl dva roky po hercově smrti a z nepoužitých záběrů z předcházejících částí. (imro)
  • Geoffrey Rush dlouho váhal, zda titulní roli přijmout: "To je vlastnost, která se se mnou táhne odjakživa a projevuje se hlavně v mé divadelní kariéře. Můj agent mě za to nenávidí. Totiž: vždycky když uvažuju, jestli vzít nějakou roli, nejdřív začnu hledat všechny důvody, proč se pro ni nehodím, a až dlouho potom ty, proč bych to vzít mohl. Takže teď jsem si říkal: 'Jsem Australan a on byl Angličan. On byl tlustší, menší a chlupatější.' Těch věcí bylo moc. Scénář se mi líbil, ale stejně jsem to odmítl. O rok později se mě zeptali znovu a vzal jsem to. Nešlo o to, že bych si s nimi nějak hrál, nebo že bych byl namyšlený, ale zrovna jsem točil Piráty z Karibiku a byl jsem krapet odvážnější a... drzejší, protože jsem byl na obří lodi ve velikém klobouku a s opicí na rameni. Dávalo mi to bizarní sebedůvěru. Řekl jsem si: 'Jsi charakterní herec a tenhle scénář je plněný sen charakterního herce. Někdo to nakonec vezme, tak proč ne ty? Připrav se, že můžeš spadnout na držku, a jdi do toho.' A když jsem se takhle zbavil zbabělost, skvěle jsem si to užil." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama