Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další seriálový letošní hit! Letos se seriálům daří lépe než filmům, vychází jedna pecka za druhou a tady doporučuji zbystřit. Režisér Steven Knight má za sebou Peaky Blinders i See a do třetice se mu povedlo trefit jackpot. Tentokrát se zaměřil na povstalce z britské armády, kteří během 2. světové budou zabíjet nácky v Káhiře! Filmů z 2. světové války vzniklo nespočet, ale musím říct, že snad poprvé jsem se dozvídal vyloženě nové informace a to i díky netradičnímu prostředí ( Infiltrace do Benghazi za 2. světové je prostě nářez) + prostředí Káhiry má své kouzlo. Rozhodně zaujme cásting, objeví se tu spousta známých seriálových herců. Velmi potěšil Connor Swindells, kterého všichni známe jen ze Sex Education a zde si střihnul jednu z nejhlavnějších rolí a zahrál ji bravůrně. Jediná ženská postava Sofia Boutella ( Kingsman vibes, tu ženskou miluji), Alfie Allen z GOT potěší taktéž, ale úplně největší cástingová trefa je Jack ´O Connel ( záporák z Punishera), který si střihnul jednu z nejlepších rolí, kterou jsem v seriálu viděl za hodně dlouho. Ten chlap si rve každou scénu pro sebe a strhává na sebe plnou pozornost ( teď přemýšlím, zda je ojediněle výborný herec, anebo skvěle zahrál výborně napsanou postavu hmm ) . Hraje tu Irského Paddyho, největšího šílence široko daleko, který hláškuje jak svině, v akcí je nekompromisní hovado a je silný alfa samec, který vyfuckuje úplně každého, opravdu scény s ním patří k tomu nejlepšímu, co seriál nabízí. Seriál samozřejmě bezchybný není. První 2 díly mi přišly až moc ukecané a pomalé, že jsem nevěřil, že se vytáhnu vůbec nad průměr. První akční scéna příjde až ve 3. díle, ale od půlky seriálu je to už slušně návyková jízda, kde jsem se výtečně bavil. Vrcholem byl díl číslo 5- Výcvik francouzských parašutistů - umíral jsem smíchy a Infiltrace do Benghazi- tam jsem napětím nedýchal. Staré páprdy potěší i četná účast rockové muziky. Je to cool, zábavné, dobře zahrané, ujeté a testosteronem nabité. Skvělé a těším se na druhou sérii. 8/10. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Brilantní záležitost - má to šmrnc, vtip, akci, hloubku… a ku*va skvělou produkci. Takhle nějak by někdo měl natočit film o založení Navy Seals, Roy Boehm by si to taky zasloužil. Ale tohle po první sezóně o Amících není, ostatně jejich žabí muži si teprve kdesi zkoušejí skafandry, paragáni se začínají cvičit a Rangers jakbysmet. Kucí z SAS byla parta pěkně drsnejch chlapíků a co uměli s Land Rovery a Vickersy se stalo legendou - a právě tu tady médium veřejné služby v roce 2023 brilantně zachytilo. Pěkně po anglicku, s tunou humoru suchého jako písek u Tobrúku, skvělým soundtrackem a hlavně velmi dobrým storytellingem. Za mě créme de la créme z druhoválečných minisérií! Rád si někdy dám znova. 90 % ()

Reklama

yvona 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu se dozvíme, že "Kdyby padl Tobrúk, byl by Suez ztracen, kdyby padl Suez, padla by celá Afrika, kdyby byla ztracena Afrika, byla by prohraná celá válka."  Takže děkujeme našim britským "spojencům", že nám tu válku vyhráli.  (Počet britských vojenských obětí 2. SV 382 600) Naštěstí to tvůrci pojali jako komedii a jako komedii seriál i hodnotím.. Kdybych toto děravé a nelogické veledílo měla brát vážně, pak by to byl odpad jak vyšitý. Seriál cílí na adolescenty a vůbec není válečný. Jsem moc ráda, že vznikl i film v roce 2008 o našem nasazení československých vojenských jednotek v Tobruku, který je seriózní. Z několika oslavných komentářů tady se mi dělá nevolno. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Soustředění na méně podstatné detaily a to, co bylo pro vznik této legendární jednotky a její činnost hlavní, to je místy až v druhém plánu, pro znalce této části vojenské a válečné historie to musí být zklamání. Nejvíc mne ale iritovalo užití muziky ACDC, hudby elektrických kytar a další novodobé nehodící se do obsahu děje 40. let 20. stol.. To považuji skutečně za zprznění mimořádného tématu a nejhorší přešlap tvůrců, který nemohu v žádném případě tolerovat. Tohle by snad mělo být u reálných příběhů, které aspirují na zobrazení historie, trestné. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, jak to Knight pojme; jestli půjde cestou vyšlapanou stylově nehorázně přepálenými Peaky Blinders, nebo se bude držet spíš při zemi. Platí druhá možnost, a i když chápu, že autorům se nechtělo přehnaně estetizovat brutalitu války, mě by taková verze nejspíš bavila o dost víc: zpomalovačky vybuchujících letadel a kanystrů benzínu nebo patron létajících ze závěru samopalu, do toho krev stříkající z masakrovaných nácků a fašounů, granátem utržené končetiny ladně plující vzduchem a to vše poháneněné tím sympaticky dunícím oldschool metalovým soundtrackem, ovšem s volume ještě víc doprava… Ok, teď jsem se na chvíli zasnil, ale v kombinaci s realisticky působícím zbytkem by z toho vylezl kurva nářez! I tak je to samozřejmě hodně v pořádku. Mám rád tyhle hodiny zábavného dějepisu, kdy člověk prožije dobrodružství v exotických krajích a leccos se přitom dozví. Líbí se mi příběh o třech charakterově totálně odlišných kamarádech, kteří se rozhodnou otočit průběh války tím, že budou porušovat všechna možná armádní pravidla. A já, ještě než začnu študovat, jak to bylo doopravdy, si s nimi milerád vypiju tenhle koktejl odvahy, snílkovství, paličatosti, šílenství, ale i poezie (a nejen té veršované). Víceméně jediná významná výtka směřuje k otevřenému konci a potenciálnímu protahování série do heilelujá, na tyhle nedokončené příběhy začínám být alergický jako Paddy Mayne na německy mluvící vojáky. 75 % ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Vozidla, která používala Long Range Desert Group (LRDG) a posléze i Special Air Service (SAS), byly upravené americké Chevrolet 1533X2 a Willys Jeep MB. (p3tris)
  • V první epizodě hodí David Stirling (Connor Swindells) na kulečníkový stůl falešný, kouřící ruční granát. Skutečný David Stirling hodil na stůl opravdový granát. (Jirka_Šč)
  • Vedoucí britské špionáže v Egyptě Dudley Wrangel Clarke (Dominic West) se ve své první scéně objeví nalíčený a v ženském oblečení. Skutečný Dudley Wrangel Clarke byl v roce 1941 za nejasných okolností zatčen v Madridu také v ženských šatech. Po výslechu guvernérem Gibraltaru byl propuštěn a bylo mu dovoleno vrátit se do Káhiry. (Jirka_Šč)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama