Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Marsik 

všechny recenze uživatele

V lednu roku 2005 jsem čirou náhodou zavítal na tento hasičský snímek do kina a pamatuji si, že jsem byl z něho téměř unešen. Na filmovém plátně záchranné scény krásně vynikly a já ho pak viděl ještě tak 3x. Dnes jsem se k němu znovu dostal a ve Full HD rozlišení jsem si na mé velké TV opět liboval. Tempo se v jistých fázích může jevit jako utahanější, ale když přijdou akční scény, opět je vaše pozornost na nejvyšším levelu. Práce hasičů zde byla naprosto skvěle zobrazena a musíme jim jenom děkovat, že si takovou náročnou práci vybrali. Snímek pozvedají samozřejmě pánové Travolta a Phoenix a v neposlední řadě soundtrack. Závěrečná skladba (Shine Your Light) je na mém playlistu pomalých songů dodnes. 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

první co mě upoutalo byla hudba w.rosse. no a potom hasičský sbor baltimor. můžete se podívat, jak by vypadal váš život, když se stanete hasičem. veselé i smutné příhody od počátku vaší působnosti mezi chlapi, kteří si myslí, že zachraňovat lidi je super zábava, až po mazáctví, kdy se stanete průzkumákem. a pak jednou nepřijdete domů a venku se objeví červený auto. no a všichni budou (v tom lepším případě) oslavovat váš život. musím říct, že se mi velmi líbil zvuk. v boji s požárem, když o něco šlo, jej spolu s kamerou nechávali všichni zůčastnění vyniknout. a dojem ze záchranných akcích tak působil mnohem silněji. ale jinak: takovej normální americkej oslavnej snímek. ani ty herecký výkony mě tolik nezaujali. bohužel. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nedivme se, filmy o požárnících budou pořád hrdinské, protože je to prostě fakt. Jsou to hrdinové. Herci prodělali před natáčením pořádný výcvik a když jsem si poředstavil na jejich místě sebe, asi bych se posral strachy. A já a výšky? Fuj! Zaujala mě forma vyprávění, reálně působící akce, skvělý Joaquin Phoenix a příjemný John Travolta. A humor! 70%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bez chlapáckého poplácávání "ty jsi skvělý, ne já, to ty jsi skvělý" by se film o likvidátorech dobrého sluhy/zlého pána asi neobešel, ale tady to bylo, když přivřu oči nad posledními minutami, v přijatelné míře a jako vkusný hold hasičům, budiž film pochválen. Na druhé straně si ale, pokud jde o toto téma, v budoucnu pohotověji vybavím dramatičtější Oheň Rona Howarda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Napínavý a emocionálne silný snímok Okrsok 49 je uznaním neobyčajnej odvahy obyčajných mužov. Hasiči z okrsku 49 sú skúsená profesionálna jednotka, ktorej príslušníci musia mnohokrát podriadiť súkromný život svojmu poslaniu - záchrane ľudských životov. Akcia, vtip, veľkolepé vizuálne efekty a hviezdne obsadenie. Snímky s hasičskou tematikou sa zvyčajne tešia záujmu divákov; poskytujú totiž napätie aj pocit chlapskej spolupatričnosti a navyše rozprávajú o výnimočnej a na prvý pohľad atraktívnej profesii. Táto skutočnosť sa ešte zvýraznila po newyorskej tragédii z 11. septembra 2001, kedy zahynulo niekoľko stoviek hasičov. Tvorivý zámer sa však autorom nepodarilo vierohodne naplniť, pretože až príliš ľahko podľahli obvyklým klišé podobných snímok. Postavy sú bohužiaľ značne schematické a tiež niektoré epizódy sú nanešťastie len "akoby" zo skutočnosti. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Joaquin Phoenix před natáčením strávil měsíc na požární akademii a další měsíc „sloužil“ u baltimorské jednotky Truck 10. Stal se dokonce jejich čestným členem a má stejné tetování jako jeho dočasní kolegové, čmeláka s hasičskou helmou a sekerou. (imro)
  • Joaquin Phoenix měl neskutečný strach z výšek a před natáčením filmu by se neodvážil ani sklouznout po požární tyči. Prošel výcvikem a vše se pro něj změnilo. Během natáčení pak vysel ve výšce odpovídající 20patrové budově. (KucC)
  • Jacinda Barrett, představitelka Lindy Morrison, je ve skutečnosti dcera hasiče, který má za sebou 33 letou kariéru. (KucC)

Reklama

Reklama