Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

gogos 

všechny recenze uživatele

Quentin toto zacal pripravovat kdyz dal v pujcovne kazet Video Center. Puvodni namet a napad je od Craiga Hammana, ktery pote QT trochu upravil, pridal par scen a napsal scenar... Teprve az kdyz si byli jisti ze to natoci, oznamili to kamaradum a lidem z pujcovny... Sehnat obsazeni nebyl zadny problem, ale horsi to bylo s penezi. Vetsina lidi to povazovala za "peknou sracku" a jediny kdo tomu veril byl QT a jeho pratele. Pocatecni vklady byli od QT matky Conii a z kreditky Hammana. Kameru meli pujcenou, kamernan byl mlady a perspektivni clovek, po dohode se rozhodli ze to natoci na straou cernobilou kameru. Svetla si pujcili z filmove skoly a mohlo se zacit tocit... Jenze brzy dosli penize... a kdyz se projekt tahl jiz tretim rokem nastavali velike komplikace... Postavy meli jine ucesy, zapominaly co meli nekdy pre dvema lety na sobe a tak se stavalo ze hrali v jinych satech. Sceny se tocily v jedne kancelari a u matky QT doma. Ta nevedela akorat o postelove scene. Vsichni uz projektu prestavali verit a jedniy kdo veril stale byl QT...jak se pozdeji ukazalo marne....Po natocnei vsech pasazi bylo nutne film sestrihat, jenze pri havarii v laboratori se cast filmu navzdy ztratila a nikdy nezpatrila svetlo sveta. A jak sam QT rika, byla to ta nejlepsi pasaz... Film byl hrozny a nikdy se nikam nedostal. Kdyz neuspel QT s rezii, vrhnul se na psani scenaru a napsal Pravdivou romanci. Kdyz se mu ho konecne podarilo udat (potreboval nutne hotovost) ukazoval tomu producentovi NArozeniy meho nejlepsiho pritele... a ten mu rekl ze jestli se chce stat dobrym scenaristou a reziserem at tuhle sracku uz nikdy nikomu neukazuje.... A tak se stalo. ... To byl velice zkraceny pribeh nataceni Narozenin... film jako takovy stoji za uplny houby a natocit ho kodkoliv tak by po nem ani pes neflusl. 3* davam jen kvuli dobremu nametu a velice zajimavemu pribehu nataceni... a take z povinnosti... ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Z prvního filmařského pokusu Quentina Tarantina se dochovala asi jen hodina více či méně souvislých scén. I na té je ale dobře rozpoznatelné všechno, čím se dnes kultovní režisér později proslavil. Nechybí cit pro dialog, trošku drsnější situační komika, hlášky a velkolepá záliba v popkultuře. Postava call girl, jež se stala "trochu lepší prostitutkou", protože stejnou práci zvolila i hrdinka jejího oblíbeného filmu, je vyloženě zajímavá... Vcelku mohla být My Best Friend's Birthday zábavnou nezávislou komedií. V nekompletní podobě ale zůstává zajímavá jenom pro Tarantinovy fanoušky a spol. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Celá verze je nesehnatelná, a tak si musí komentář vystačit s poloviční verzí. Je na tom vidět nezaměnitelný Tarantinův rukopis a klasické konverzační situace, kde především hádka o Elvisovi je bezvadná. Dohromady se to ale na nejlepší kousky samozřejmě nechytá, nicméně pro zajímavost to bylo fajn. 70% ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Začátky tvůrčí geniality, tady se nedá hodnotit snímek, tady se hodnotí Quentinovo první a oficiální dílo. Už od prvních dialogů jde poznat, že to režíruje "magor z videopůjčovny". Zbytečné mluvení a mluvení a vlastně se ve filmu nic zajímavého neděje. Nejlepší scéna je, jak Quentin mluví s cukrářem o tom, jakého chlapa by si vybral. Podobný menší proslov je i v Gaunerech. Skvělé! ()

Perfo 

všechny recenze uživatele

V jistém ohledu lepší, než pozdější úlety alla Auto zabiják. V pasážích s česnekovou žvýkačkou jsem se upřímně a od srdce zasmál, ale to je asi tak všechno. Je vidět, kam se pozdějíší Tarantino bude ubýrat. Co se týče té špatné technické kvality, v ní bych takový problém neviděl. Problém bych viděl v některých hereckých výkonech a samoúčelnému "karate" souboji, ale to lze tolerovat vzhledem k tomu, že to je filmeček dělaný amatérsky jen tak pro radost. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočený 16 milimetrovou požičanou starou kamerou Eclair. Kameru si požičiavali vždy v piatok, pretože požičovňa nebola cez víkendy otvorená. To znamenalo, že platili za jeden deň a natáčali tri dni. Film bol natočený na lacný čierno-čierny reverzný film, aby sa udržal nízky rozpočet, ktorý bol asi 5000 dolárov. (Raccoon.city)
  • Quentin Tarantino na svém debutním snímku pracoval tři toky, což lze poznat například na délce vlasů některých postav nebo i rysech v obličeji. (karlik4801)
  • Zachovala se jen část filmu necelých 37 minut z 69. Zbytek shořel při požáru. (galba)

Reklama

Reklama