Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 2.díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný velké císařovně, v produkci České televize mimořádný nejen koprodukcí, která umožnila jeho vznik, se v pátém díle dočkal zdařilého sklenutí. Scénáristce se povedl zejména závěr Mariina života i skon jejího neméně pozoruhodného, neprávem přehlíženého manžela císaře Františka I. Štěpána Lotrinského, kterého v nejlepší roli své dosavadní umělecké dráhy ztvárnil Vojtěch Kotek. Pohled na tuto osvíceneckou panovnici, provázený zajímavě pojmutým nejstarším synem Josefem, opravdu obsáhl celý její život ve vyčerpávající plnosti. U nás nejvýrazněji připomíná tuto středoevropskou panovnici tereziánské křídlo pražského Hradu i památka dvou jejích neméně zajímavých synů Josefa a Leopolda. Česká televize si má v tomto případě k čemu blahopřát. Právem. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S třetí částí u mě velká spokojenost. Herecký výběr se povedl, byť mi přijde, že tentokrát hodně bylo zastoupeno z české strany. Kotek ukázal, že umí hrát, kdy na Marii Terezii se vystřídaly tři herečky, tak on zvládl všech pět částí a to na vysoké úrovni. Rovněž nebylo vynecháno nic zásadního ze konce vlády, byť některá místa byla spíše zkratovitá, ale to takto široká materie nutně potřebovala. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké, vizuálně dokonale vymazlené nabubřelé nic. Historicky přeceňovaná Mařka Terka, která musela Františkovi celý život pít krev a ten ji přesto podržel a co víc, díky němu a jeho obchodnímu géniu se Habsburkové mohli ještě dosti dloho udržet u moci. Tento díl se soustředí převážně na rodinné vztahy, kde významné historické události zůstaly v pozadí. Bohužel to tvůrci vzali dost hopem, takže prokreslení jednotlivých povah se nekonalo. prostor dostal jen Josef a Mimi. jemně bylo také naznačeno, proč Marie Antoaneta byla hloupá husa, která si svým chování způsobila, že ztatila hlavu.  Co považuji za pozitivní, je znázornění obrovského protikladu bohatých a opulentních slavností a života u dvora, proti bídě a útrapám obyčejného lidu. Jestli pak i dnes lidem dojde, že se to vrací, byť v jiném kabátku? Vojta Kotek skvělý jako vždy, Ursula i Aeron také velmi dobří. Hudba parádní. Za mne tři poctivé hvězďule. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak na závěr série to žádná velká bomba to nebyla. Spíše vše pokračuje v nastolených kolejích, jen ještě více ubylo záběrů z říše (myšleno chudý a (s)prostý lid) a přibylo záběrů z hostin, oslav a svateb. Ano, velkolepé a honosné záběry se povedly. Ale vypovídající hodnota nikde. Víme, jak se žilo panovnici a jejímu dvoru (to víme už od prvního dílu), nevíme, jak to vše panovnice a její poddaní řešili. Prostě viděli jsme pozlátko bez práce a užitku. No hlavně že víme, proč v pozdějším věku Josef II. rád navštěvoval nevěstince.  Rozhodně film není zklamáním, ale čekal jsem víc. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se mj. v Kroměříži – v Arcibiskupském zámku a zahradách a v kostele sv. Mořice. Dále na zámcích Slavkov, Jaroměřice nad Rokytnou, Milotice, Valtice a Český Krumlov. Točilo se také v klášteře Plasy. (jungewolf)
  • Premiéra závěrečného dílu minisérie Marie Terezie byla nejsledovanějším pořadem prvního dne nového roku, zhlédlo ji 1,46 milionu diváků (15+). (rublik05)
  • S přípravou scénáře tvůrcům pomáhala i rakouská spisovatelka Monika Czernin, jejíž předkové pocházejí z českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Komiks)

Reklama

Reklama