Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Dráma-thriller-horror z minulého storočia, ba možno aj viac. Nielenže je príbeh nezaujímavý a predvídateľný (na čo si u Stephena Kinga začínam zvykať) ale samotné remeselné prevedenie je nehorázne suché a nenápadité. Preto je svojim spôsobom samovražda točiť niektoré knižné predlohy, pretože priestor pre tvorivosť je takmer nulový. Zistil to učite i Depp, ktorý sa takýmto kusom bude pravdepodobne vyhýbať mílovými krokmi. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to už jako velmi příjemné pravidlo, že v čemkoliv se Johnny Depp v poslední době objeví, tak se díky jeho kreacím máme takřka rituálně na co těšit. Tentokráte přijal roli podivínského autora populární literatury Morta Raineyho, který po rozchodu s manželkou Amy tráví svůj čas střídavě poleháváním na gauči, u notebooku a ve svých šílených představách. Je zároveň příjemné sledovat, jak se Maria Bello v roli Amy postupně vypracovává na stále zajímavější role (viz. Dějiny násilí). U jeho dveří se však objeví buranský farmář (děsivý, přesný a především nedoceněný John Turturro), obviní jej z krádeže povídky a Mort musí společně s divákem prošlapat pořádný kus záhadné cesty, aby společně pochopili, kde se skrývá pravda. David Koepp je solidní scénárista (Úkryt, Jurský park, Spider-Man ad.) a i jako režisér obstál na jedničku!! Má to sice jisté zádrhely, ale pointa funguje, výtečně si pohrává se skutečností a STRHUJÍCÍ napětí Koepp buduje především pomocí Mortovy chaty u jezera, a tématu „paranoie“ (stejně jako Fincher v Úkrytu) si užívá dosyta.. Obrovský aplaus ale zaslouží hlavní představitel, který vystřihl dalšího ze svých podivínů, stále je se díky němu na co dívat, dodal mu jeho pověstnou ujetost a dezorientovanost. Musím se přiznat, že jsem na film neměl vůbec náladu, ale Koepp mě velmi mile překvapil a Depp jen utvrdil v tom, co už dávno vím!! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

"I know I can do it," Todd Downey said, helping himself to another ear of corn from the steaming bowl. "I'm sure that in time, every bit of her will be gone and her death will be a mystery... even to me." ♥♥♥ Takhle by mělo vypadat béčko nové generace. Nabité kvalitními herci, opírající se o krále divných knih, podkresleno výraznou hudbou. Čvacht. --- 2024: A teď, co jsem si přečetla předlohu, ještě mohu s klidem prohlásit, že to je fantastický příklad skvělého převodu literárního díla do filmové řeči. I že preferuji filmovou verzi nad knižní. King je nejspíš naštvaný, že to není tolik o psaní jako ta novela, ale mně to celé včetně konce přijde ucelenější a čistější. Filmaři se správně rozhodli, které věci ignorovat a které posílit, ať už proto, že by to na plátně nefungovalo tak jako v knize, nebo proto, že to lépe slouží jejich revidovanému příběhu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Podľa románu Stephena Kinga vznikol príbeh o tvorcovi knižných bestsellerov (Mort Rainey v podaní Johnnyho Deppa), ktorý sa dostal do poriadnej kaše (vďačná látka Kingových príbehov), keď chcel nabrať inšpiráciu k svojej novej knihe na odľahlom vidieku. Tentoraz to nie je Misery, kto bude hrdinu trápiť, ale psychopatický dedinčan v perfektnom klobúku s tvárou Johna Turturroa, ktorý obviní Deppa z krádeže jeho kriminálneho príbehu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Koepp .. Další adaptace knihy Stephena Kinga, kterou neznám, natož četl:). Na filmu zaujme zejména Johnny Depp, ovšem ani on na konci nestačí na věrohodné ztvárnění daného zvratu. Jako horor je to dost chabé, jako thriller jen průměrné. Scénář i režie Davida Koeppa je slušná, provázena chvilkovými přívaly napětí a zmíněným tajemstvím ukrytým pod oknem .. přesto jsem měl velice smíšené pocity. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (18)

  • John Turturro (John Shooter) se rozhodl pro účinkování v tomto filmu hlavně díky svému synovi, který je velkým fanouškem Stephena Kinga a který ho nakonec přesvědčil, aby roli ve filmu vzal. (becki_tu)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 48 milionů amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 92,9 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama