Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Krásně příkladná ukázka díla, které dokáže vyprávět o puberťácích a podat všechnu jejich vzdorovitost, neúctu téměř k čemukoli a mladickou rebelii způsobem, který chytne za srdce. Dětští herci jsou nejlepší ve své přirozenosti, protože jak toho logicky ještě nestačili mnoho „nažít“, projevují se na plátně „živočišněji“ a divákovi předávají spíše něco ze své soukromé stránky než z naučených replik. Konkrétně teď mluvím o Jeně Malone a Emile Hirschovi, kteří jsou ve svých rolích opravdu vynikající. Film má vynikající dramatický spád, kdy postupně vygradují až do maxima obě příběhové linie, jejichž konečná emoční síla je dosti značná. Úplně mě to tzv. nesundalo, ale trochu to se mnou zamávalo.) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Príbeh dvoch dospievajúcich chlapcov spriaznených s katolíckou školou a jej duchovnými cestami vo výbornom podaní Kierana Culkina a Emile Hirsha je akousi lekciou dospievania a preveľkej ctižiadosti o chlieb každodenný, no to teda zrovna nie ale ide o výslnie medzi svojimi rovesníkmi aby ukázali že nápaditosť im určite nechýba, tobôž aby mali strach pred dospelými. Prestrih v deji s kreslením comicsom bol fajn nápadom, dotváral dej do lepších sfér. A slávne meno ako Jodie Foster je v tomto prípade len určité krovie alebo presnejšie len do počtu, pre nedostatok priestoru. "Aspoň že má kto takéto nenápadné snímky produkovať." ║Rozpočet $12miliónovTržby USA $1,815,864Tržby Celosvetovo $2,036,599 ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Opět jeden opomíjený, leč výjimečný filmeček. Po zhlédnutí "Igbyho" jsem dostal obrovskou chuť vidět další film s K. Culkinem. Vybral jsem si snímek z téhož roku, který co do tématu má právě s Igbym dosti společného. Jedná se o revoltující mládí. Tentokrát jde o konfrontaci dvou protichůdných rovin. Tvrdé křesťanské výchovy, která je hrdinům (dvou klukům) ordinována skrze střední školu, kterou navštěvují, a která je (jak již vyplývá z názvu filmu) školou katolickou a touhou či sny chlapců po dobrodruství, na něž myslí hlavně díky komiksům. Ty jsou pro hochy jediným únikem z reality, která je ubíjí, a kterou tak nesnášejí. Nepřítelem číslo jedna je pro ně jeptiška/učitelka (Jodie Fosterová). Snaží se jí znepříjemňovat život, jak to jen jde, ale postupem času se stávají oběťmi svých originálních ovšem nebezpečných nápadů. Tragický příběh, který už od začátku spěje k smutnému a drsnému konci má ještě další rovinu. Jde o první lásku jednoho z hrdinů, pochopitelně také složitou a komplikovanou. Film není rozhodně klišé, je to velice realistická a i dnes aktuální studie části života revoltující mládeže. Svým způsobem jde o velice podobný motiv jako u "Smrti panen". Snímek podpírají perfektní herecké výkony a jako bonus jsou krásné komiksové pasáže, nimiž je celý film propleten. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle snímek mně z emocionálního hlediska nechal naprosto chladným. Přitom režijně je to slušně odvedená práce, herecké výkony v rámci toho, co jim předepisuje scénář jsou přesvědčivé a film nese znaky typické pro americkou nezávislou scénu. Jenže se scénářem, respektivě s tím, co postavám vkládá do úst a jak jim předepisuje se chovat, už jistý problém mám ... Nevím, v katolické škole jsem nestudoval, tím méně v 70. letech a nemůžu vyloučit, že celý příběh, který nese autobiografické prvky se tak v hrubých rysech odehrál, jenže...Kluci, kteří chtějí unést dospělou pumu a umístit ji do pokoje učitelky, nejsou nezralí puberťáci, nýbrž neuvěřitelní blbci a to není zdaleka jediný motiv, který mi přijde přitažený za vlasy. Nedokázal jsem se zkrátka s postavami ztotožnit. Celkový dojem 55 %. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Za VELICE zavádějícím českým názvem se skrývá neobyčejné drama obyčejných kluků, kterým není nic svaté, ačkoliv navštěvuji katolickou školu. Alegorický příběh, který možno vnímat i doslovně, obohacují o čtvrtý rozměr animované pasáže, jimiž se zároveň celý film nejvíce odlišuje od mnoha filmů podobných, mnohdy lepších. Na celovečerním bojišti debutující Peter Care s péči svému jménu vlastní staví pietní pomník autorovi nedokončené knižní předlohy Chrisi Fuhrmanovi. Může být nesmírně rád, že do svého americky sentimentálního, občas nesmírně zdlouhavého dramatu s „děsivým“ tajemstvím, dokázal zlanařit výborného Kierana Culkina a Jodie Foster (ta navíc přispěla nějakým tím finančním obnosem). Nevím, jestli bych bez nich vydržel tu nezajímavou zápletku sledovat až do konce. 60% Zajímavé komentáře: kleopatra, Le_Chuck, JohnnyD ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)
  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v USA - v mestách Charleston (Južná Karolína) a Wilmington (Severná Karolína). (Arsenal83)

Reklama

Reklama