Reklama

Reklama

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

(seriál)
  • USA Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (více)
Trailer
Drama / Horor / Mysteriózní / Thriller
USA, 2022, 7 h 24 min (Minutáž: 37–63 min)

Předloha:

H.P. Lovecraft (povídka), Michael Shea (povídka) (více)

Hrají:

Guillermo del Toro (průvodce), Tim Blake Nelson, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Crispin Glover, Peter Weller, Andrew Lincoln, Rupert Grint, Eric André (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mrazivá hororová kolekce osmi úžasně vizuálně propracovaných příběhů plných hrůzy, kterou vytvořil Guillermo del Toro. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (160)

domirovec 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Tak jsem se konečně dostal k recenzi Guillermova Kabinetu kuriozit a na jednu stranu jsem příjemně překvapen a na druhou docela zklamán. Lot 36 ušel, Graveyard Rats a The Autopsy byly skvělé, The Outside bylo nepřekvapivě Mimo, Pickman's Model byl zajímavý, no a Dreams in the Witch House, The Viewing a The Murmuring mě opravdu zklamaly. Což je škoda, jelikož ony jsou všechny ty příběhy opravdu hezky a povedeně natočené, jenže většina z nich buďto unudí k smrti, nebo jednoduše celkově nefunguje. Člověk například u finálního osmého příběhu čeká a čeká.. a ničeho zajímavého, děsivého či nějak jinak zapamatování-hodného se nedočká. Škoda, kdyby se to celé neslo ve stejném duchu jak kvality zpracování, tak zábavnosti jako epizoda třetí (Pitva), bylo by to neskutečné. 3/5 ()

ancientone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také feel-good sledovanie postaršieho pána, ako si plní svoje sny. A plní si ich vkusne, ale nevýrazne. Del Torro sa v novom poviedkovom seriáli pasuje do úlohy Alfred Hitchcock Present's digitálnej éry, ale jeho séria nie je taká šupa ako Masters Of Horror, Twilight Zone, alebo Tales from the Crypt. Parametre projektu dokonale určujú už úvodné titulky - štylisticke perfektné, dosť manieristické, ale rýchlo pominuteľné panoptikum všemožných hororových, gotických a groteskných prvkov, ktoré proste v solídnom štýle prefrčia obrazom. Samostatné poviedky (sympatické je, že nechýba ani lovecraftovská adaptácia - aj keď viacero motívov naprieč poviedkami je vyslovene lovecraftovských) väčinou pôsobia dojmom, že by im stačila plocha 15-20 minútovej etudy a seriál by mohol byť kľudne zmenšený do podoby väčšieho poviedkového filmu. Vpohode sezónna záležitosť, na ktorú si o dva-tri mesiave nespomenieme. Once again. nevadí. Môžeme sa ďalej naivne tešiť na del Torovu adaptáciu románu V horách šialenstva. Zatiaľ ale (osobne) nadšením určite nešaliem. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Projektov, ako je Kabinet kuriozít Guillerma Del Tora, sú mraky, ale najbližšie má asi k legendárnemu Alfred Hitchcock uvádza, kde tiež čo diel, to uzavretý príbeh a jednotlivé kusy uvádzal slávny žánrový režisér s nadváhou, tentokrát samozrejme milovaný režisér zbožňovaných peciek Faunov labyrint a Princ bez kráľovstva (aj keď na môj vkus sú jeho úvodné vstupy prikrátke). Vydarený hororový seriál ponúkajúci okrem skvelej atmosféry skúsených režisérov (David Prior – The Empty Man, Keith Thomas – nová Podpaľačka, Ana Lily Amirpour – Castle Rock, Jennifer Kent – Babadook, Vicento Natali – Splice, Guillermo Navarro – seriál Hannibal) a perfektných hercov (Essie Davis, Tim Blake Nelson, Crispin Glover, F. Murray Abraham, Peter Weller, Ruper Grint, ale najlepší dojem na mňa zanechal Andrew Lincoln, ktorému Guillermo umožnil prekrásne sa prezentovať v nádherne civilnej podobe). Temné lesy, cintoríny, podzemie, opustené ostrovy, strašidelné domy, vraždiace krysy, prízraky, temné mocnosti, mimozemšťania, mrazivé tajomstvá, márnice, pitvy. V horách šialenstva je jedným z najznámejších textov jedného z najslávnejších hororových autorov H.P. Lovecrafta, Guillermo o jej sfilmovanie celé roky usiluje, zatiaľ bez úspechu, a tak si to vynahradil aspoň v tomto projekte, kde sa sfilmovania dočkali hneď dva Lovecraftove texty. Paradoxe, tie hodnotím ako najslabšie súčasti (ale aj ony majú k podpriemeru riadne ďaleko). Najpozitívnejší dojem na mňa urobil asi predposledný diel s Petrom Wellerom a posledný diel o manželoch-ornitológoch na opustenom ostrove skúmajúcim vtáctvo. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro mal v hlavne vždy zaujímavé nápady a príbehy, ktoré chcel určite divákov ukázať. Jeho kabinet kuriozít mu to umožňuje a tak s pohľadu tvorcu, producenta a sprievodcu nám predstaví 8 krátkych príbehov, ktoré zrežíroval vždy iný režisér. Prvé príbehy a diely sa mi dosť ľúbili (Lot 36, Graveyard Rats, The Autopsy, Pickmans Model), no zvyšné štyri ma už moc nebavili a niektoré mi prišli doslova otrasné (The Outside, The Viewing). Tak či tak hororový gurmáni by si nemali nechať ujsť tieto nechutné špecialitky. 65% - 3* ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím. Set design a masky neskutečný, celkový kukuč to má sakra výrazný, ale ty příběhy za tím pokulhávají. Co se Kabinetu ale musí nechat je to, že každá epizoda obsahuje minimálně jednu nezapomenutelnou nebo alespoň hodně výraznou scénu, díky které se celý tento projekt do diváka zahákne jako chapadlo. Kdyby si z toho měl člověk pustit jen jeden díl, tak je to Pitva, Pickmanův model a nebo můj osobní oblíbenec Prohlídka. ()

Galerie (186)

Zajímavosti (19)

  • Guillermo Del Toro v jednom z rozhovorů prozradil, že inspirací pro sepsání příběhu byla jeho osobní zkušenost, kdy byl jeho sklad prodán bez jeho vědomí stejně jako se to stane v příběhu Emilii (Elpidia Carrillo). (NiWi)
  • Seriál měl mít původně název „Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight“. (Arigato)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama